• Köstra Reuse

    The proposal for the revitalization of Königstrasse 1ab is based on the following 5 guiding design themes:

    Development of a building structure that completes the ensemble of the hotel and Königsstraße 1c, which incorporates heights and gradations, creates addresses and forms the prelude to Königstraße through its orientation towards the train station.

    Creation of lively, green passages with small-scale retail, gastronomy and areas for culture and events in the interior of the ensemble and a generous setback on Königstraße to provide more space for planting and passers-by.

    Enabling maximum exchange between inside and outside through diverse and generous entrances and transparent façades.

    Creating modern retail, office and restaurant layouts that can react flexibly to changing future requirements.

    Reuse of the existing load-bearing structure and individual components to minimize energy consumption and thus reduce CO2 emissions.

    Idea
    2023
    Königstraße 1ab
    Stuttgart
  • High Q

    Urban integration creates a neighborhood
    In its immediate surroundings, HIGH Q picks up on the typological and urban development characteristics of its neighborhood. The existing principles of block structures, incisions and polygonal high points are transferred to HIGH Q in order to create a harmonious overall urban image.
    On the west side of the construction site, a neighborhood square with outdoor gastronomy will be created at the interface between the office and the hotel, creating a lively meeting place for everyone. This square also serves as an entrance to the hotel lobby.

    Striking appearance creates identity
    Whether viewed from a passing train, as a pedestrian or from a bicycle, the HIGH Q always looks different and yet is unmistakable. The special façade design with 6 partial façades makes the high-rise appear slender and without a rear side, creating ever new impressions.

    Recognition value and an identity-creating design are an important requirement for this building in this exposed location. On the one hand, the façade and the striking shape create a variety of impressions depending on the viewing angle, while on the other hand the building also offers diverse and special situations in its immediate context. The undercut to Celler Strasse with its forecourt forms a clear address, the neighborhood square offers a common center for the neighborhood and the differently designed facades improve orientation and create different places.

    Idea
    2024
    Hanover
  • Jugendherberge For Future

    As part of the CEWI-cooperation, Cityförster is developing an implementation concept that shows how the sustainable and careful renovation of real estate can be implemented in the DJH Landesverband Baden-Württemberg e.V.

    The mission for DJH Lochen is to be a flagship project for circularity, sustainability and sufficiency. This concept is translated to the offer of the youth hostel, and the architectural design and planning. Following the didactic focus of DJH Baden-Württemberg, the hostel should offer its guests an educational experience for sustainable awareness. This means programs with sustainability themes, active outdoor experiences, and workshops with local resources. These themes are also represented in the architectural concept. The main target groups are school groups, leisure (sports) groups, conference groups, and individual travelers like hikers, cyclists and retreat participants.

    The theme of sufficiency has guided the hostel to rethink its offer of rooms: smaller rooms to emphasize the outdoor experience, and the development of a summer house for the peak season. This summer house provides extra guest rooms in the warmer months, making a low-tech building without heating or cooling possible. The summer house transforms the old garage by extending it with a new floor on top. Upon arrival, the summer house is the eyecatcher of the circularity concept.

    The main goal of the renovation is to restructure the rooms and meet today's requirements. Because the exterior was renovated in 1982, the focus of the renovation is on the space plan and installations. This means a minimal renovation is sufficient. Where possible, building components are harvested on site or in the region, and repurposed in the summer house and the youth hostel. Where larger quantities of materials are needed, materials based on recycled resources and granulated raw materials are applied, for example recycled rubber, concrete and repurposed wood shingles.

    The beautiful location of DJH Lochen next tot the Lochenpass creates an inspiring natural environment in the forest on the hills. The existing outdoor facilities are upgraded, and new functionalities are added to extend the possibilities for outdoor activities. The new multifunctional outdoor spaces contribute to the sustainable outdoor experience of DJH Lochen.

    Idea
    2024
    Balingen Lochen
    Germany
  • Max and Moritz

    The primary focus of our project entails the resilient and environmentally conscious transformation of two Plattenbau buildings situated on the outskirts of Erfurt, with the objective of establishing a model that can be universally applied throughout the entire neighborhood. The volumes of the two buildings are enveloped by a prefabricated modular grid system, thereby creating an aesthetically refined and low-maintenance design. This approach facilitates not only the seamless integration of novel features, such as entrances on the north side and more expansive balconies on the south side, but also fosters the customization of living spaces and engenders a vibrant sense of community. Additionally, a continuous base serves to integrate the building into the surrounding street context, thereby reinstating a harmonious relationship with the adjacent neighborhood.

    Our material choices prioritize economic and sustainable utilization. Easily replaceable wood is employed for planter cladding and facade, complemented by natural fiber insulation and plant charcoal to offset the CO2 emissions associated with the concrete structure. Concurrently, the primary load-bearing structure is composed of concrete, ensuring both fire safety and minimal maintenance costs. A pivotal aspect of our climate-resilient transformation involves the incorporation of greenery on the facades to positively influence the microclimate in the vicinity of the building. This is coupled with a comprehensive rainwater management system, incorporating storage for utilization and retention during intense rainfall events. As a contribution to biodiversity, an assortment of plant species is judiciously combined to provide a year-round supply of flowers and sustenance for insects and birds.

    Idea
    2023
    Erfurt
    Germany
  • Klimaquartier Würselen

    The Klimaquartier Würselen is characterized by strong open space references and clearly defined urban spaces. It mediates between the new and existing settlement bodies, the various neighborhoods and the open landscape in the east. In order to meet the current climatic changes and the scarcity of resources, the neighborhood will be developed in a space- and material-saving manner using timber construction; water and other resources will be used locally and treated on site.

    The new neighborhood landscape complements the existing open block perimeter while forming defined neighborhoods with intimate courtyards that combine village courtyard structures with play streets. The small-scale buildings surround the Green Center, which forms the heart of the neighborhood and functions as a meeting space for the surrounding neighborhoods.

    All buildings are based on the same construction grid, which corresponds to the deep garage grid of 5m. The bulkhead construction method, optimized for timber construction, forms the basis for the feasibility of the various building typologies. At the same time, repetitive building elements and construction principles ensure efficient planning and minimized construction times. The efficient basic structure allows for a variety of floor plan types - from one-room apartments to row houses to group apartments.

    Idea
    2022
    Würselen-Broichweiden
  • Individuality in series

    How to allow individuality in serial pre-production with modular timber construction to respond to housing goals in a social, ecological and economic way?

    Within the framework of the competition, this question was investigated. The result: a modular and project-independent configurable floor plan system for multi-storey residential buildings in timber construction. The focus was on the possibilities of serial, cost-effective and environmentally compatible construction with high spatial quality.

    A simple basic structure forms the basis for the development of the versatile room modules. The general concept provides for a division into three spatial and functional layers, with the middle layer forming the link between the well exposed lounge layers and at the same time acting as the supplying core. To increase the flexibility, versatility and quality of the floor plan configurations, the modules are shifted in relation to each other. This creates flowing, two-sidedly lit rooms or apartments and versatile configuration options. When dimensioning the modules, requirements for accessibility, eligibility and economical logistics as well as prefabrication were taken into account, resulting in the dimensions of the room and technology module.

    The simple structure and dimensioning form the basis for the development of the room modules and the modular and expandable floor plan configurations.The floor plan types can be used equally in different building types and development forms and can be flexibly adapted to different urban contexts.Furthermore, the structure allows the adaptation to differentiated user groups -from standard apartments, to living forms such as cluster apartments as contemporary shared apartments or apartments for grandparents or teenage children.

    In order to be able to give the buildings a differentiated exterior and further increase the living quality of the apartments, the system provides for additional add-on modules. These are arranged as an additional independent layer in front of the facade and offer a wide variety of design and usage options.

    Idea
    2022
  • Climate Quarter Wolfsburg Fuhrenkamp

    The neighborhood at Fuhrenkamp takes on the responsibility of a climate-friendly settlement. The compact development minimizes the degree of sealing and creates generous green spaces with dense tree populations. These air-condition the neighborhood and increase biodiversity. Stormwater management functions according to a sponge city and cascade principles, in which rainwater is retained and temporarily stored, evaporates and infiltrates or is discharged into local ditches. Renewable energy is generated locally.

    The use of durable materials, building with used and recycled materials, and a wood construction method contribute to climate protection. Promoting and enabling a change in mobility behavior achieves a low-car neighborhood. The climate quarter creates a social mix by offering diverse, also new forms of housing as well as friendly street spaces for play and circulation, diverse open spaces and neighborhood centers for all generations.

    The Fuhrenkamp neighborhood is being developed in phases, beginning in the south and growing out of the city. The development in individual steps makes it possible to learn from what already exists and to make appropriate adjustments to meet changing needs. The edges of the individual neighborhoods in the area react in a differentiated manner to their context: the neighborhoods leave sufficient distance to the section of forest to the west. At the same time, the biotope network is strengthened and expanded in a vertical direction between the existing structures and the new neighborhoods to the east. The new district is holistically interconnected through a framework of neighborhood centers.

    Idea
    2022
    Wolfsburg
  • Build Simply

    How to build using simple means in construction, building services, fire protection, floor plan design and open space and still react to the ongoing questions of climate adjustment and resiliency?

    "Build Simply" shows answers to these questions in a 5-step strategy which we developed together with our cooperation partners on levels of structural engineering, building technology and landscape design:

    1. Simple volumes connected to an active arcade
    2. Intelligent fire protection
    3. Reduction of technology through clever construction
    4. Use of local energy resources
    5. Cradle-to-cradle/Build sorted

    On an architectural level, these principles are implemented by public and semi-public spaces aligned to the common yard, the lowest building class possible, continous floor plans for a better ventilation within each apartment and a structure allowing an effective planning with wood. Nevertheless, the main focus of the design relies on the needs of people to promote a
    communal and sustainable togetherness

    Idea
    2022
    Schweinfurt
    Germany
  • Karstadt Recycling

    How can we transform vacant department stores in Germany and bring them to a new stage of life with new uses?

    Hundreds of department stores stand empty in German city centers. At Hermannplatz in Berlin, an old Karstadt building could be redesigned. A new façade creates a strong face in the urban context and an invitation to a differentiated courtyard sequence, which was redesigned as a playful open space experience. Instead of shopping, living, working and community-oriented offerings now meet the needs of the growing urban society in the 21st century.

    The existing Karstadt building provides valuable building materials that are deconstructed, recycled and reused. According to the layer principle, load-bearing and non-load-bearing components are structurally independent of each other. Thus, they can be used independently in their various life cycles.
    A durable, urban façade forms the new face to the city and creates a gateway to the interior.

    A varied sequence of courtyards accompanies the crossing and becomes an urban experience: the Werkhof with its lively hustle and bustle, the Green Heart as a central interface and at the same time as a place of retreat, and the city playground, which promotes interaction and participation. Flora and fauna form the connecting element of the spatial sequence within the courtyard structure up to the roof terraces.

    Idea
    2022
  • Humboldtblock

    The Humboldt Block combines existing and new buildings to create a new productive quarter with a character know for Berlin, connects on many levels with its surrounding and can respond flexible on future challenges. The urban design aims to connect the area wit its surrounding - on one side the Humboldthain as an important open space, on the other side with the adjacent areas and institutions of the technology park.

    The structural setting completes the perimeter development of the building block along Gustav-Meyer-Allee. Existing and new buildings merge to form a quarter with a strong character, creating an outside view typical for the location. The part on Gustav-Meyer-Allee with its public first floor areas form the showcase, representing the new quarter. In the center of the Humboldt Block, a sequence of squares is created to connect the entrances of the new and old buildings. Those buildings face each other and form a common public space.

    The development is divided into nine north-south oriented strips of buildings, some of which are grouped together by internal courtyards. The main internal development for delivery traffic divides the resulting building strips in an east-west direction. The permeable building structure opens generously to the Humboldthain and links the quarter with its surroundings. The main thoroughfare is aligned with the two existing crosswalks of the block.

    completed
    2022
    Berlin
    Germany