• Green Zipper Heidelberg

    We are happy about the selection of our design „GREEN ZIPPER" for the Patrick Henry Village in Heidelberg (Germany). Together with Planergruppe Oberhausen (Hannover), we prevailed against five well-known teams with a concept that transforms the former mono-functional military barracks into a multifunctional and identity-creating living environment. How can the existing structure be rebuilt and supplemented so that it can become a revitalized urban space? Our design lets the landscape create the city and uses it as a „green zipper", creating a generous connecting space for the inhabitants.

    Our design offers the potential to rearrange existing deficits in the monofunctional and structural building and open space structures of the current rows of existing houses from the 1950s, to differentiate them in their design and to program them in many ways. The result is a lively quarter for people and nature with open spaces and buildings made of wood that can be used in a variety of ways. Achieving these goals requires:

    • A differentiation of the open space framework into rooms with their own characters, functions and possible uses for different age and interest groups.

    • the creation of a diverse landscape to promote biodiversity, improve the microclimate and strengthen local material and water cycles. The two green fingers are designed extensively close to nature, have a large number of biodiversity areas, integrate the tree population and take up the existing topography. The areas are not only becoming creatively powerful elements but also serve to balance residents and residents and as a living space for animals.

    • A sensitive transformation of the building stock and urban development accentuation of the community fingers through a variety of structural additions in timber construction.

    • the establishment of open ground floors with a high degree of mixed-use along with the community fingers as well as the creation of a wide range of living space. From a daycare centre to a laundromat and neighbourhood shops for residents, there is also space for commercial use of the Fab-Lab and Maker Space, through to factories, exhibitions and events. The available living space is enriched by other, diverse forms of living (small apartments, cluster apartments, shared apartments, family apartments, old people's living, etc.). At the same time, the character of a quiet residential area at the transitions to the Green Fingers is retained.

    • the further development of the existing stock in favour of the grey energy that has already been used.

    • the focus on future-oriented mobility, ie "mobility as a service" and active locomotion. Well integrated into an environmental network of trams, shuttle buses and district garages along the parkway, low-car mobility is planned within the district, which is geared towards cyclists and those walking.

    in progress
    2021
    Heidelberg
    Germany
  • ecovillage Hanover

    With the development of the ecovillage in Hanover, there is a great chance to make an important contribution to future-oriented urban development. One of the most specific features of the ecovillage, and its guiding principle, is sufficiency. To possess more by sharing more: a highly flexible approach that, here, is not only preached but also practiced. In addition to a co-working space and several workshops, ecovillage also offers common rooms in the buildings and gardens that belong to and can be used by everyone, and there is even a special guest house for visitors to stay the night.

    The nucleus of the urban design is the lively village square, that is surrounded and framed by the commons. This is the green heart of ecovillage; where water is being managed, food is being produced and the spirit of community is being lived.

    One of the drivers for the development was the ambition to become a CO2-neutral settlement. Everything is built from wood, and the sealing of the surfaces is being minimized as well. Biodiversity is promoted and gray- and rainwater are treated and cleaned with the help of a plant-based sewage treatment system. After being directed into a biotope-like lake, it seeps away and evaporates, or serves the residents to water their gardens.

    The mobility concept also sets high goals with regard to future viability: it focuses entirely on local mobility. (local public transport, as well as pedestrian and bike path traffic). In concrete terms, this means only 0.2 parking spaces per residential unit are provided. In return, however, there are generous areas for bicycles, rental stations, handcarts, etc. A direct connection to the light rail system rounds off this concept.

    The neighbourhoods, which are connected to each other and to the centre by the commons, consist of differently sized clusters. These clusters comprise various building typologies, which in turn provide space for a wide range of apartment forms. This 'democratic' housing mix promotes social integration and creates strong neighbourhoods.

    ecovillage can be regarded as a pioneer in a long-overdue discussion of principles in which frugality is pursued as a philosophy.

    All facts

    500 residential units
    900 inhabitants
    5 hectares total area
    2 hectares of garden land
    3100 m² of commercial space
    2500 m² communal facilities
    Start of construction in 2021
    Completion in 2026
    More information: ecovillage-hannover.de

    in progress
    2020
    30539 Hanover
    Germany
  • New Istropolis

    CITYFÖRSTER and KCAP design a new cultural district for Bratislava, Slovakia. Trnavské mýto will house a state-of-the-art concert and congress venue and the area will be transformed into a modern open neighbourhood including a series of green and public areas.

    Immocap, the owner of Istropolis, has presented its vision of New Istropolis, developed in cooperation with the international architectural studios KCAP and CITYFÖRSTER. The project aims to bring Bratislava a world-class multifunctional cultural and social centre with top-level architecture, creating a long deserved cultural landmark for the Slovakian capital.

    The new multifunctional hall enables Istropolis to meet Bratislava's real needs and leverage the potential of Trnavské mýto, and will foster cultural and congress tourism. New Istropolis offers the capacity to host various events simultaneously, such as acoustic, rock, jazz, pop concerts, numerous events and cultural events, and conferences and congresses of all sizes. The hall will be able to hold three different events simultaneously and have a maximum capacity of 3000 seats and 5000 combined seats for sitting and standing. The unique in-the-round seating configuration brings the audience close to the stage, creating a sense of intimacy and connection with the performers.

    Trnavské mýto is a key location in Bratislava in terms of pedestrian movement, traffic, and potential contribution to urban development. The project aims to bring new life to this important part of the city that has been neglected too long. Besides the world-class cultural venue, there will be a park with promenade, fountains, and cycle paths. Public areas will be accessible to visitors throughout the day, while the square will support and develop community activities such as seasonal markets.

    in progress
    Trnavské mýto 1
    831 04 Bratislava
    Slovakia
  • Recycling house

    The recyclinghouse is an experimental residential building in the Hanover district of Kronsberg. It is a prototype that tests the possibilities and potentials of various types of recycling in the real laboratory and shows a cycle-oriented and resource-saving planning approach.

    On the one hand, the recycling center relies on recyclable building products, such as the raw construction made of glue-free solid wood elements. On the other hand, recycled materials such as the foundation made of recycled concrete or wall insulations made from old jute bags are used. There are also large quantities of used components being used which, if possible, originate from the building stock of the client GUNDLACH or have been obtained locally. Particularly important is a recycling-fair design that allows the use and disassembly of the components without loss of quality or a sorted separation of the materials after the end of life.

    The construction industry is one of the largest waste producers and consumers of resources and a significant contributor to global CO2 emissions. When planning buildings, today it is mainly the energy consumption in the operation of a building that is considered. The considerable amounts of "gray energy" involved in the production of buildings remain largely unconsidered. Here, the existing building stock can also be understood as huge raw material storage. The recycling of building materials and materials as well as recycling-friendly construction methods will play an increasingly important role in the future.

    completed
    2019
    30539 Hanover
    Germany
  • Blankenburger Süden - Circular City

    The design is based on the concept of a "Circular City", a circular organised neighbourhood, and is guided by the spatial principle "Landschaf(f)tStadt": The landscape creates the city.

    A structural and design focus is on the blue-green infrastructure: a 60-hectare landscape park with garden, forest and water land not only offers various places for leisure, sport and recreation but also provides numerous ecosystem services such as climatisation in urban areas, rainwater management, food production and the strengthening of biodiversity.

    The neighbourhood is divided into four sub-sections, each with its own specific building and open space structure. All buildings open up to green space and offer a variety of affordable housing options. Construction with wood and recycled materials and the creation of blue-green roofs contribute to the neighbourhood's good climate balance. A new type of building, the so-called CYC Hub, acts as a circulation interface. It houses the technical infrastructure of the circular organised neighbourhoods - such as the energy station and the neighbourhood garage with a mobile station as well as socio-cultural and educational facilities such as a kindergarten, youth club, neighbourhood meeting place and neighbourhood management.

    in progress
    Berlin
    Germany
  • Drymades Villas

    Located in Drymades beach, the holiday resort Drymades Villas is composed of a series of stepped courtyards framed by the architecture blending the project into a cohesive village feeling.

    The site has a 15-meter height difference and is situated in front of the beach, where some of the surrounding buildings (Morina Palace and The Radisson hotel) partially block the direct sea view. Today, the site is being occupied by a "wild forest" of olive, cypress, and pine trees.

    The masterplan is arranged based on the villas and their orientation towards the sun as well as on the overall visual connection to the seafront. Following the topography, the architecture articulates the ground levels to the stepped courtyards bringing an introverted feeling, while in the three upper floors, the units incorporate extended terraces and balconies, expanding the public life to all the levels.

    Typologically the villas are approached by the study of the predominant architecture of the location and the aim to find a different output to a resort project where individualization breaks a monotonous design.
    Both approaches are bridged together by using vernacular architecture present in the Mediterranean coast, such as Santorini, Greece; where individual units adjust to the topography and bring flexibility to vertical and horizontal combinations.

    The iconic image of the Mediterranean villages will be communicated in the architecture with pre-determined elements, such as roofs and facades that compose a catalogue to personalize the villas. Mainly three differently sized units form the masterplan varying from studio units to large family units. They can also be joined horizontally and vertically, widening the possibilities to the future owners.

    In total, six plazas are interlaced to each other, forming a large interior courtyard that articulates the private with the public space through openings in the architecture. Located at different heights and alternating one to the other, they open up the views to the seafront and offer a range of activities to the visitors. The Access and the Café Plaza offer an urban feeling to welcome the new arrivers and give them the chance to enjoy a drink. The Pool Plaza contains the recreational elements for the resort, whereas the Olive Forest and the Spa Plaza offer the possibility to exercise and connect the visitors with the landscape.

    The main approach for the landscape is to keep as much as possible existing vegetation. The landscape changes its composition from a dense forest in the lowest part of the plot to an urban plaza in the highest part. Native species (cypress and olive trees), and plants with low maintenance (Bougainvillea, Cacti), constitute the selected vegetation.

    Thick walls combined with whitewashed plaster will compose the outer layers of the units isolating them from the direct radiation. Roofs built in a thin concrete layer with vaulted shapes will help to acclimatize the interior by storing the heat in the vaults and releasing it in the nights. The facades with an additional layer of plaster will save the units from rain and wind. In addition, wooden shutters block the heat and decorate the facades with vivid colours.

    Villas: 164 Units
    Retail: 20 Units
    Technical: 7 Units
    Sports: 1 Unit
    Reception: 1 Unit

    Total: 193 Units

    in progress
    Drymades
    Albania
  • Orange Headquarters Mali

    Bamako is in a phase of rapid urban development, with the population growing expansively; telecommunications are an integral part of this growth and are a marker for upward social mobility. The height, visibility, and clean volume of the new Orange Mali Headquarters express this situation, thus creating a landmark for the new, mobile urban class.

    At the same time, the building sets the bar for offices and urban planning in Bamako, by creating a zero-energy building that incorporates greenery and improves the working environment of the Orange employees. The new Orange HQ is surrounded by a public garden, a layout that makes the office building more accessible and simultaneously creates a social space for gatherings and events. The green spaces continue into the interior of the new office building as a sequence of open terraces. By using 'stacked' office floors, and by interspacing these with high-quality open spaces, employees feel more connected and floorplans can be optimized.

    The iconic, geometrical 'zig-zag' exterior is the result of a smart and site-specific design, avoiding direct sunlight on the facade.

    in progress
    2019
    Bamako
    Mali
  • Closed loop quarters. Between Frankfurt and Taunus

    CITYFÖRSTER has been unanimously selected for the design for the "Stadtteil der Quartiere" (district of the quarters)" in Frankfurt am Main, Germany with a concept that combines urban growth with circularity.

    The central challenge was how to create up to 10,000 apartments and 8,000 new jobs in an agricultural area on the northwest outskirts of Frankfurt, without losing the scenic qualities of this area. At the same time, the design also had to take into account various challenges; for example, like many peripheral metropolitan areas, the region is intersected by infrastructure - of which the six-lane Autobahn A5, which effectively divides the study area in two, has the greatest impact. A situation that is by no means exclusive to Frankfurt or even Germany, but can be found in most cities.

    One of the most remarkable choices was to keep 75 percent of the study area undeveloped, thus preserving the landscape and the connection to the Taunus. The design, which is based on the "Landschaf(f)tStadt" principle, consistently takes the possibilities offered by the landscape and the open space as a starting point.

    In order to protect as much of the landscape as possible, the development was kept in compact areas. This means, for example, the abandonment of single-family houses and the planning of mostly apartment complexes of five to six floors, occasionally even higher buildings. The underground and city railways form the backbone of the new districts; the expansion area "Steinbach-Ost" is directly connected to the existing S-Bahn line, and in the districts east of the Autobahn the metro network is being expanded. A number of the neighborhoods will be car-free.

    The aim is to create circularly organized neighborhoods - neighborhoods as part of a cycle, in which they make an important contribution to water management, energy, and food supply, that promote environmentally friendly mobility, that regulate the climate and that enhance biodiversity - while naturally offering space for social exchange, providing a home to the community.

    All facts at a glance:

    4 new residential areas
    up to 10,000 apartments
    up to 8,000 new jobs
    5 schools
    20 nurseries
    47 hectares of public green within the neighborhoods
    425 hectares of study area
    75% of the study area remains undeveloped

    in progress
    2020
    Frankfurt-Nordwest
    60439 Frankfurt a.M.
    Germany
  • Pelikan Mix⁴

    The project PELIKAN MIX4 is characterized by a variety of dwelling types according to urban lifestyles. Within an urban master plan four distinctive characteristics are developed:
    A landscape tableau is the connecting element, forming an entrée for the private, semi-public and public spaces. Generous lobbies in each house compose a discrete identity and a space of encounters. A great flexibility in the floor plans allows a variety of different apartments in size and type. According to society demands, the types "wellness", "sustainable", "extravagant" and "comfortable" are developed. They differ in constellation of rooms, material, building equipment and the offer of outdoor spaces. So called "Glorietten" crown the buildings and optimize light, spatial peculiarity and views.

    completed
    2016
    Günther-Wagner-Allee
    30177 Hannover
    Germany
  • Residential Crown Carpark Windmühlenstraße

    The residential crown is a prototype of settlement 2.0. Rooftops of retail and office buildings as well as parking garages are activated, attractive locations are opened up, existing infrastructures are used more efficiently and the mixture of programs in the city center is improved. The existing parking garage is complemented with penthouses as part of the renovation of façade and entrance area. These residential units distinguish formally from the existing building structure and simultaneously give the building a harmonious completion. Entrances and circulation of the building have been reorganized so that independent addresses for the car park and the residential building are clearly recognizable. The residential building is accessed (barrier-free) via a representative lobby on the ground floor with exclusive elevators that lead directly to the central, landscaped residential courtyard. The residential units are accessible from this common space. Each apartment (50 to 120m²) has a spacious, private terrace overlooking the rooftops of the city.

    completed
    2015
    Windmühlenstraße 3
    30159 Hannover
    Germany