ul class="overview_list " id="projectList">
  • Integrated Comprehensive School Langenhagen

    With the new building respectively renovation, IGS (Integrated Comprehensive School) Langenhagen is changing from a school location with many buildings and addresses, separate uses and not barrier-free routes to an inclusive landscape of shared learning in close contact with the city and nature. Learning clusters with classrooms, differentiation areas and mixed-use recreation areas are organized around a central common centre and thus offer a variety of places to learn, linger, communicate and relax.

    The new school building is located at an urban node. While the south is characterized by loose and urban development and large-scale centre functions, the north is a green recreational area with old trees, green meadows and biotopes close to the water. The new structure mediates between these two worlds and creates a clear, urban address in the south as well as a central schoolyard in the north, which turns into a landscape park.

    Together with the existing cafeteria, the school building takes up a clear and public space. This is the place to arrive and linger for students, teachers and visitors. Supported by the large terrace of the cafeteria, this creates a lively space. The square is in close spatial connection with the newly designed bus stop, the bicycle parking spaces and the town hall square on the opposite side of the street. In the north, the structure interlocks carefully with the school park. Between the new building and the refurbished creative pavilion, there is a lively, enclosed, green break room, which connects the existing buildings (sports halls and creative pavilion) in an east-west direction. The compact building cubature maximizes the preservation of the existing trees and minimizes surface sealing.

    The building is designed as a wood-concrete hybrid construction. Optimal sun and glare protection while maximizing the use of daylight is guaranteed by blinds that align automatically depending on the amount of sunlight.

    completed
    2021
    Langenhagen (Hanover)
    Germany
  • Marconiplein

    How to raise a dike in an innercity environment?

    Nexus, from the Latin 'nectere', means a "connection or series of connections linking two or more things". Marconiplein is, indeed, at the crossroad of different flows: not only mobility but ecology, water protection, development.

    Our vision is rooted in the understanding of this space as a complex node, where traditionally, absolute priority has been given to transport. Our proposal aims to invert the paradigm of Marconiplein as a space - a sum of several leftover spaces- defined by infrastructures, but rather, addressing high-quality public spaces first, where infrastructural strategy follows. The design of the new square will be led by the principle of unveiling. If in history, infrastructures - considered as a major source of disruption - have been buried, hidden and elevated, technological progress and accurate urban solutions, offer now the opportunity of reconnecting to infrastructures.

    Specific solutions will range from sloping squares, new vertical cross-views, increased number of entrances, fostering the square as a seamless public space, where infrastructure is no more perceived as separated from the city.

    completed
    2021
    Rotterdam
    The Netherlands
  • Branch in the Landscape

    "Branch in the Landscape" presents a holistic concept that includes both the planned cycle and footpath connection across the Neckar and its relationship with the surrounding urban landscape. The focus is on providing residents and visitors with attractive incentives to switch to environmentally-friendly mobility. Urban planning, traffic, and design aspects are being developed into a uniform green infrastructure as a catalyst for new uses of the adjacent public spaces.

    Not only the residents will benefit from the new connections, but also the future users of the cycle expressway between Mannheim and Heidelberg. The infrastructure is deliberately compact and reserved in space and the cityscape. The functional path connection is supplemented at certain points by programmatic balconies, each of which enables a view of different landscapes and thus creates several places to come together and linger.

    Purposefully positioned buildings under the bridge structure (with potential uses such as a café and bicycle workshop) not only create a local path through the treetops but also create a new urban edge. Together with the bridge structure, this edge forms a new city gate in the west of Heidelberg and at the same time offers noise protection for the newly created Gneisenaupark.

    "Branch in the Landscape" creates a variety of spaces through the contrast between linear infrastructure and soft landscape, which also strengthens existing biotopes, creates new ones, strengthens the Heidelberg cityscape and helps previously separate neighbourhoods to create new synergies.

    completed
    2019
    Heidelberg
    Germany
  • Carbon-Based Design

    How can we ensure that the 1,000,000 new homes that are needed in the Netherlands before 2030 exert as little pressure as possible on the already difficult-to-achieve climate targets? Even if all future homes are built according to the current agreements (BENG [nearly energy-neutral building], and 4% emission reduction in the industry), the CO2 budget for construction (under a 1.5-degree warming scenario) will be used in 2026 already.

    As the construction sector, we are currently responsible for 38 % of all greenhouse gas emissions. The problem is definitely gaining momentum in the debate; however, the focus within our professional community seems mainly to be on single methods or materials - whereas the solution lies in an integral approach.

    Carbon-Based Design is this approach. It provides insight into the CO2 cycle and what role the construction sector and the circular construction economy play in it. The focus is on embodied carbon (or material-related emissions during the production and construction process) in residential construction. By gaining insight into the construction process and which parts of it have the most impact on the total emissions, we can adjust our design and development strategy accordingly. The aim is clear: to design and realize buildings with the lowest possible CO2 emissions, or ideally even CO2 storage.

    With a focus on the emissions of production and construction and the ratio of operational and embedded energy, we found solutions for the way from carbon exploitation to carbon sequestration.

    You can download a full-resolution online version of the Carbon-Based Design report here.

    completed
    2021
    Rotterdam
    The Netherlands
  • Drymades Promenade

    Strolling in vivid nature!

    Located in between the high mountains and the Ionian Sea in the South of Albania, the new 2 km long Drymades promenade wants to emphasize this duality by creating an impression of being immersed in nature and the greenery while having the beach feeling at the same time. By using organic shapes instead of straight lines, we create a green boulevard with different scenarios, points of view and vibes.

    The division in different zones helps on creating diversity and reflects the varieties and characteristics the area presents. The promenade aims to be an experience in itself with more quiet and natural zones on the side and a vivid part, the hotspot area, in the middle. Here you can find an underground bar which also serves as an elevated plaza or also a pier on the water with different functions on it. The project is unified by common elements, materials and concepts along the promenade such as stone walls, sand-coloured concrete paving and cut out stone or furniture in corten steel.

    One of the key elements of the project is the planting in random dispersion. It serves as shading but also helps at shaping the promenade and giving different scenarios and points of view.

    The kiosks, which are always located in the planters, provide the necessary services needed on the promenade. While the fixed bottom part is made of stone walls, the upper part is made from wood and is thought of as a flexible element that can adapt to the different functions and needs. The biggest kiosk serves as a bar and eating place, the smaller ones as newspaper or ice cream shops, and the smallest ones as public toilets and changing rooms. The roof made of corten steel makes the structure a sustainable one. It is slightly elevated from the main structures to allow the air to pass through and cool the structure underneath. It also collects the rainwater and with the proper inclination, brings it to the planter on the back.

    under construction
    2020
    Drymades
    Albania
  • Quarter at the Propsthof

    mixed, interconnected, green

    The quarter at the Propsthof forms an important component of the development area "west.side" in the west of Bonn. The property, which, due to parking spaces and low buildings is underused today, is to be developed into an attractive and mixed quarter with residential and office uses in the future.

    The proposed urban configuration fits into its surroundings and, as an entrance, creates new connections to the neighbouring quarters, especially for pedestrians and cyclists. The entrance to the district at the Propsthof is staged by creating a gate situation. Two seven-storey buildings with commercial use and active ground floor zones emphasize the entrance in terms of urban planning and structural engineering. A generous open space leads into and through the quarter.

    The residential quarters adjoining to the west are given a counterpart at the Propsthof, which complements the urban figure and forms quiet inner courtyards. As the centre of the district, the "mile" and the district square create a sequence of open spaces in which residential and commercial use meet.

    Existing green structures are integrated into the open space structure. The natural design of the open spaces reduces the degree of sealing of the property, promotes biodiversity and has a positive effect on the microclimate. The sequence of rooms, from the green neighbourhood squares to the residential courtyards, reacts to the contemporary demands of urban living and working.

    completed
    2022
    Bonn
    Germany
  • Green Zipper Heidelberg

    The concept for the Patrick Henry Village in Heidelberg transforms the former mono-functional military barracks into a multifunctional and identity-creating living environment. The city is being created by the landscape and uses it as a „green zipper", creating a generous connecting space for the inhabitants.

    The design offers the potential to rearrange existing deficits in the monofunctional and structural building and open space structures of the current rows of existing houses from the 1950s, to differentiate them in their design and to program them in many ways. The result is a lively quarter for people and nature with open spaces and buildings made of wood that can be used in a variety of ways. Achieving these goals requires:

    • A differentiation of the open space framework into rooms with their own characters, functions and possible uses for different age and interest groups.

    • the creation of a diverse landscape to promote biodiversity, improve the microclimate and strengthen local material and water cycles. The two green fingers are designed extensively close to nature, have a large number of biodiversity areas, integrate the tree population and take up the existing topography. The areas are not only becoming creatively powerful elements but also serve to balance residents and residents and as a living space for animals.

    • A sensitive transformation of the building stock and urban development accentuation of the community fingers through a variety of structural additions in timber construction.

    • the establishment of open ground floors with a high degree of mixed-use along with the community fingers as well as the creation of a wide range of living space. From a daycare centre to a laundromat and neighbourhood shops for residents, there is also space for commercial use of the Fab-Lab and Maker Space, through to factories, exhibitions and events. The available living space is enriched by other, diverse forms of living (small apartments, cluster apartments, shared apartments, family apartments, old people's living, etc.). At the same time, the character of a quiet residential area at the transitions to the Green Fingers is retained.

    • the further development of the existing stock in favour of the grey energy that has already been used.

    • the focus on future-oriented mobility, ie "mobility as a service" and active locomotion. Well integrated into an environmental network of trams, shuttle buses and district garages along the parkway, low-car mobility is planned within the district, which is geared towards cyclists and those walking.

    in progress
    2021
    Heidelberg
    Germany
  • Bochum Gerthe-West

    Three neighbourhoods for a green network.

    The focus of the spatial image for the inner-city development Bochum Gerthe-West is the connection and interweaving of the existing green spaces. As a starting point for the design, they create a new ecological corridor and open space network. Furthermore, the connections between existing centralities and free spaces are strengthened and supplemented with new sources of inspiration, such as new daycare centres and mobility hubs. Strategically placed, they form bridges between the building structures and natural areas and invite you into the green.

    The design suggests a coherent and lively green sweep that can be experienced and used by residents and residents through small-scale path connections and other open space functions.

    The rich stock of shrubs and trees creates distinctive rooms and atmospheres. Building structures are specifically inserted here. This creates a compact residential area in the northern part that fits into the built urban context. The focus here is on diverse neighbourhood-related open spaces that offer room for communal uses. In the northeast, the green urban landscape is supplemented by four rows of block edge and row house typologies. They define clear settlement edges between the residential area and the landscape and still have strong visual references to the vastness of the adjacent fields. The Green Ring runs between the neighbourhoods, taking up the striking trees and networking the area for non-motorized traffic.

    New typologies are set along with the dense forest structure in the heart of the project area. In the so-called wilderness quarter, residents can experience nature. Open, small-grained and carefree play with the trees, the new buildings create an urban wilderness.

    Key figures
    Area of ​​new development: 19,302 m² (21,769 m² *)
    Gross floor area new development: 60,771m² (68,173m² *)
    Sealed areas total: 59,286 m²
    Total unsealed areas: 63,980 m²
    Approximate number of residential units: 560 (625 *)
    Number of parking spaces in district garages: 557 (668m² *)
    *including optional surfaces

    completed
    2021
    Bochum
    Germany
  • Kieler Knick

    striking gate + green neighbourhood

    The area at the Waldwiesenkreisel forms an important, previously misused entrance to Kiel city centre. With the development of the property, there is now a great opportunity to formulate a distinctive entrance to the city and to create urgently needed, high-quality living and working space.

    By shielding the street noise, a quiet, green residential area is created inside the building complex, which brings the lush, northern open space into the quarter through its open design. This creates a green gem with its own identity in a heterogeneous urban environment.

    The structural composition and the landscape-architectural interventions of the mixed-used "Kieler Knick" create a concise design language. The courtyard and the roof terraces are open-space extensions of the building and form an urban meeting point for workers, residents and visitors. Based on the diverse spatial program, places of encounter and exchange are created, as well as space for retreat and peace. The interplay of the dense trees and green roofs creates a particularly pleasant climatic situation in the quarter. In dialogue with the different types of living, a wide range of open spaces is created for shared and private use.

    Additionally, Mobility is entirely geared towards the environmental network. Pedestrian and bicycle traffic are prioritized with different concepts. All necessary parking spaces for the MIT (tenants and visitors) are organized in the two separate underground garages. There are charging stations for e-vehicles as well as possible car-sharing offers in the direct vicinity of the development cores.

    completed
    2021
    Kiel
    Germany
  • Future quarters at Ostpark

    Liveliness makes the city!

    In Paderborn, with the vacancy of the Barker barracks, there is a unique opportunity to create a piece of city that shows solutions to current challenges.

    The green heart, a new open space for Paderborn, forms the central element of the urban planning concept. It complements the local recreation and leisure activities for the entire city, creates points of attraction and brings the residents together. It is also of particular importance for ecological functions such as decentralized, plant-based rainwater management. A total of 18 hectares of green space support the city's biodiversity and climate resilience.

    Strong edges with urban density frame the green centre. They develop the surrounding peripheral areas of the city structurally and functionally. The existing buildings will be converted and integrated into the edges. In doing so, they enrich the neighbourhoods structurally and programmatically.

    A total of three new quarters offer spaces for living, working, meeting and leisure. They complement the neighbouring districts with future-oriented forms of living, learning locations and workplaces. An innovative and resilient energy and heating system make the new quarters climate-positive.

    Mobility is organized sustainably and with as few cars as possible. Therefore, it is connected to today, oriented towards the future, robust and adaptable. The concept serves as a model for future developments in Paderborn. The traffic areas are designed primarily for bicycle and pedestrian traffic; rounded off by a dense public transport network. District garages on the edge of the area guarantee accessibility by car as well, but will gradually become less important in the course of the mobility transition and are accordingly designed to be reusable or easy to dismantle.

    completed
    2021
    Paderborn