• Closed loop quarters. Between Frankfurt and Taunus

    CITYFÖRSTER has been unanimously selected for the design for the "Stadtteil der Quartiere" (district of the quarters)" in Frankfurt am Main, Germany with a concept that combines urban growth with circularity.

    The central challenge was how to create up to 10,000 apartments and 8,000 new jobs in an agricultural area on the northwest outskirts of Frankfurt, without losing the scenic qualities of this area. At the same time, the design also had to take into account various challenges; for example, like many peripheral metropolitan areas, the region is intersected by infrastructure - of which the six-lane Autobahn A5, which effectively divides the study area in two, has the greatest impact. A situation that is by no means exclusive to Frankfurt or even Germany, but can be found in most cities.

    One of the most remarkable choices was to keep 75 percent of the study area undeveloped, thus preserving the landscape and the connection to the Taunus. The design, which is based on the "Landschaf(f)tStadt" principle, consistently takes the possibilities offered by the landscape and the open space as a starting point.

    In order to protect as much of the landscape as possible, the development was kept in compact areas. This means, for example, the abandonment of single-family houses and the planning of mostly apartment complexes of five to six floors, occasionally even higher buildings. The underground and city railways form the backbone of the new districts; the expansion area "Steinbach-Ost" is directly connected to the existing S-Bahn line, and in the districts east of the Autobahn the metro network is being expanded. A number of the neighborhoods will be car-free.

    The aim is to create circularly organized neighborhoods - neighborhoods as part of a cycle, in which they make an important contribution to water management, energy, and food supply, that promote environmentally friendly mobility, that regulate the climate and that enhance biodiversity - while naturally offering space for social exchange, providing a home to the community.

    All facts at a glance:

    4 new residential areas
    up to 10,000 apartments
    up to 8,000 new jobs
    5 schools
    20 nurseries
    47 hectares of public green within the neighborhoods
    425 hectares of study area
    75% of the study area remains undeveloped

    in progress
    2020
    Frankfurt-Nordwest
    60439 Frankfurt a.M.
    Germany
  • ecovillage Hanover

    With the development of the ecovillage in Hanover, there is a great chance to make an important contribution to future-oriented urban development. One of the most specific features of the ecovillage, and its guiding principle, is sufficiency. To possess more by sharing more: a highly flexible approach that, here, is not only preached but also practiced. In addition to a co-working space and several workshops, ecovillage also offers common rooms in the buildings and gardens that belong to and can be used by everyone, and there is even a special guest house for visitors to stay the night.

    The nucleus of the urban design is the lively village square, that is surrounded and framed by the commons. This is the green heart of ecovillage; where water is being managed, food is being produced and the spirit of community is being lived.

    One of the drivers for the development was the ambition to become a CO2-neutral settlement. Everything is built from wood, and the sealing of the surfaces is being minimized as well. Biodiversity is promoted and gray- and rainwater are treated and cleaned with the help of a plant-based sewage treatment system. After being directed into a biotope-like lake, it seeps away and evaporates, or serves the residents to water their gardens.

    The mobility concept also sets high goals with regard to future viability: it focuses entirely on local mobility. (local public transport, as well as pedestrian and bike path traffic). In concrete terms, this means only 0.2 parking spaces per residential unit are provided. In return, however, there are generous areas for bicycles, rental stations, handcarts, etc. A direct connection to the light rail system rounds off this concept.

    The neighbourhoods, which are connected to each other and to the centre by the commons, consist of differently sized clusters. These clusters comprise various building typologies, which in turn provide space for a wide range of apartment forms. This 'democratic' housing mix promotes social integration and creates strong neighbourhoods.

    ecovillage can be regarded as a pioneer in a long-overdue discussion of principles in which frugality is pursued as a philosophy.

    All facts

    500 residential units
    900 inhabitants
    5 hectares total area
    2 hectares of garden land
    3100 m² of commercial space
    2500 m² communal facilities
    Start of construction in 2021
    Completion in 2026
    More information: ecovillage-hannover.de

    in progress
    2020
    30539 Hanover
    Germany
  • Jale Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas, and rich cultural heritage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Government initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Jale this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructures such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. As the beach is very deep and the bay mainly attracts the younger generations, we have been inspired by some of the existing beach-bars that were embedded in rich flowering gardens. Between the beach and the promenade, we have provided a strip of gardens housing 6-7 beach-bars, each with a stable structure to survive the harsh storms in winter. The bars come in three different sizes and allow for all furniture to be stored inside during the cold season.

    Photography: Lucas Hardonk

    under construction
    2016
    Himarë
    Himarë
    Albania
  • Dhërmi Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas and rich cultural heriatage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Governments initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Dhermi this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructure such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. At the entrance of the promenade an existing structure and a seasonal stream are integrated to form a watersquare, a landmark for the site which will include iconic lettering. A pier serves both for watersports but also as look-out and artificial cliff. The watersquare connects further inland through the 'valley of freshness' and invites for mountaineering and cultural activities.

    under construction
    2016
    Rruga Kosova, Vlorë 9400, Albanië
    Himarë
    Albania
  • Bergviertel Krampnitz, green I enlived I in motion

    Based on a strong landscape and valuable historical structures, Bergviertel Krampnitz is a forward-looking quarter, creating its own identity as a place to live and work in harmony with the environment. Against the background of a climate crisis and scarcity of resources, it will be sustainably developed and will serve as a centre of life for a broad cross-section of the population. A small-scale and diverse density creates a lively place, is gentle on resources, uses infrastructures efficiently and relies entirely on the mobility of the future - the environmental network. Small and large apartments in the same building ensure social diversity, intergenerational living connects young and old and assemblies along with community-oriented housing projects enable self-determined living. The combination of living and working responds to the trend to more strongly combine leisure and work as well as career and family. Strong and diverse open spaces, differently addressing the building plots, bind everything together and enable uses from communal gardening to sports and leisure activities up to generous landscape experiences.

    in progress
    2019
    14476 Potsdam
    Deutschland
  • District Landscape Dietenbach

    How does a newly developed city district become a vibrant place to live?

    The characterful landscape of Freiburg with the surrounding Schwarzwald serves as the decisive basis for the newly designed district Dietenbach. The four emerging quarters will be connected by a ring boulevard. In contrast to the generous open spaces, which serve as decelerated exercise and relaxation areas and make a significant contribution to nature and species protection, pulsating life takes place here. The new city center serves as a bracing supply center and community reference point with symbolic centrality. In addition to the 5,500 residential units, new jobs and schools will be created in the 108-hectare area, which will complete the new living environment.

    Integration into the urban, functional, and landscape context
    The new district Dietenbach is structured by the iconic landscape, especially the eponymous Dietenbach.

    The resulting open spaces ensure the supply of fresh air and a stable microclimate. The former course of the Käserbach river has been reactivated and serves as partially communal garden land. In the region of ​​the school and sports campus, this zone also includes play, sports, and recreation areas that can be used by the public.

    In contrast to this, the new center of the district as a communal supply center offers space for weekly markets, city festivals, outdoor areas for restaurants, and water features. There are also retail stores, gastronomic offers, and services. The building plots of the compact quarters address different market segments. A large number of construction site sizes, building heights, building types, and locations provides a large typology mix and thus offers a lot for different target groups.

    Mobility concept
    The mobility concept pursues the goal of reducing motor vehicle traffic, car ownership, and the number of parking spaces. This makes an important contribution to an attractive living environment, affordable living space, and environmentally friendly transport. It is achieved by creating attractive offers for pedestrian and bicycle traffic, public transport with light rail, as well as offers for car sharing and e-mobility, and also by parking in district garages in less sensitive locations that are up to 200m away from the apartments.

     

    in progress
    2018
    79114 Freiburg im Breisgau
    Germany
  • Embassy Residences

    How to organize attractive family living and low energy housing in a high-density city center?

    Our award-winning design for the Embassy Residences in Albania provides high-quality, family-friendly, and low-energy housing units in the city center of Tirana, one of the fastest-growing cities in Europe.

    The project responds to the mayor's ambition to limit the growth of the city and to counter sub-urban developments with a more diverse range of housing typologies. On top of a commercial plinth and two parking levels rises a series of stacked villas, connected by a semi-public stair. This serves as alternative circulation and additional, shared informal outside space to the apartments. 



    The floorplans protect the privacy of the apartments but allow residents to sit on their porch or use the staircase to access their apartment when in the mood for a chat or a Friday afternoon drink. Research has led to a compact build-up of irrigated substrate layers that can support rich vegetation on the stair, balconies, and roof terraces.

    The facade consists of two layers arranged according to insolation. A basic glass layer is protected by a secondary shading layer of anodized aluminum where it is not protected by surrounding buildings or cantilevering volumes. This results in high transparency on the one and low energy costs on the other hand in addition to preventing the building from the hot Mediterranean sun whilst still guaranteeing an elegant look.

    under construction
    2018
    Rruga Asim Zeneli, Tirana, Albania
    8303 Tirana
    Albania
  • Pelikan Mix⁴

    The project PELIKAN MIX4 is characterized by a variety of dwelling types according to urban lifestyles. Within an urban master plan four distinctive characteristics are developed:
    A landscape tableau is the connecting element, forming an entrée for the private, semi-public and public spaces. Generous lobbies in each house compose a discrete identity and a space of encounters. A great flexibility in the floor plans allows a variety of different apartments in size and type. According to society demands, the types "wellness", "sustainable", "extravagant" and "comfortable" are developed. They differ in constellation of rooms, material, building equipment and the offer of outdoor spaces. So called "Glorietten" crown the buildings and optimize light, spatial peculiarity and views.

    completed
    2016
    Günther-Wagner-Allee
    30177 Hannover
    Germany
  • Residential Crown Carpark Windmühlenstraße

    The residential crown is a prototype of settlement 2.0. Rooftops of retail and office buildings as well as parking garages are activated, attractive locations are opened up, existing infrastructures are used more efficiently and the mixture of programs in the city center is improved. The existing parking garage is complemented with penthouses as part of the renovation of façade and entrance area. These residential units distinguish formally from the existing building structure and simultaneously give the building a harmonious completion. Entrances and circulation of the building have been reorganized so that independent addresses for the car park and the residential building are clearly recognizable. The residential building is accessed (barrier-free) via a representative lobby on the ground floor with exclusive elevators that lead directly to the central, landscaped residential courtyard. The residential units are accessible from this common space. Each apartment (50 to 120m²) has a spacious, private terrace overlooking the rooftops of the city.

    completed
    2015
    Windmühlenstraße 3
    30159 Hannover
    Germany
  • Neue Schule Wolfsburg

    At CITYFÖRSTER, we aim to create spaces for social interaction and exchange - places where people come together, but where they can also find a sense of security.

    For our school project in Wolfsburg, the existing buildings of the former Hermann-Löns-School were expanded to include a new building for the secondary school. The aim of the design was not only a respectful treatment of the existing architecture but also its logical and consistent continuation. The comb-like structure of the existing school building was continued on the ground floor level. The space in between can be regarded as the "heart" of the school: a three-story open space that connects all floors vertically and serves as the main gathering place. At the same time, the building opens up horizontally: Generous glass surfaces and entrances open the ground floor to the city, the schoolyard, and an adjacent park – creating fluid transitions between the inside and the outside.

    With the Neue Schule Wolfsburg, we've sought to create a school building that is open to the world, encourages its students to meet and collaborate, yet at the same time functions as a safe haven to learn.

    completed
    2016
    Heinrich-Heine-Straße 36
    38440 Wolfsburg
    Germany