• New Istropolis

    CITYFÖRSTER and KCAP design a new cultural district for Bratislava, Slovakia. Trnavské mýto will house a state-of-the-art concert and congress venue and the area will be transformed into a modern open neighbourhood including a series of green and public areas.

    Immocap, the owner of Istropolis, has presented its vision of New Istropolis, developed in cooperation with the international architectural studios KCAP and CITYFÖRSTER. The project aims to bring Bratislava a world-class multifunctional cultural and social centre with top-level architecture, creating a long deserved cultural landmark for the Slovakian capital.

    The new multifunctional hall enables Istropolis to meet Bratislava's real needs and leverage the potential of Trnavské mýto, and will foster cultural and congress tourism. New Istropolis offers the capacity to host various events simultaneously, such as acoustic, rock, jazz, pop concerts, numerous events and cultural events, and conferences and congresses of all sizes. The hall will be able to hold three different events simultaneously and have a maximum capacity of 3000 seats and 5000 combined seats for sitting and standing. The unique in-the-round seating configuration brings the audience close to the stage, creating a sense of intimacy and connection with the performers.

    Trnavské mýto is a key location in Bratislava in terms of pedestrian movement, traffic, and potential contribution to urban development. The project aims to bring new life to this important part of the city that has been neglected too long. Besides the world-class cultural venue, there will be a park with promenade, fountains, and cycle paths. Public areas will be accessible to visitors throughout the day, while the square will support and develop community activities such as seasonal markets.

    in progress
    Trnavské mýto 1
    831 04 Bratislava
    Slovakia
  • Jale Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas, and rich cultural heritage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Government initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Jale this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructures such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. As the beach is very deep and the bay mainly attracts the younger generations, we have been inspired by some of the existing beach-bars that were embedded in rich flowering gardens. Between the beach and the promenade, we have provided a strip of gardens housing 6-7 beach-bars, each with a stable structure to survive the harsh storms in winter. The bars come in three different sizes and allow for all furniture to be stored inside during the cold season.

    Photography: Lucas Hardonk

    under construction
    2016
    Himarë
    Himarë
    Albania
  • Dhërmi Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas and rich cultural heriatage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Governments initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Dhermi this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructure such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. At the entrance of the promenade an existing structure and a seasonal stream are integrated to form a watersquare, a landmark for the site which will include iconic lettering. A pier serves both for watersports but also as look-out and artificial cliff. The watersquare connects further inland through the 'valley of freshness' and invites for mountaineering and cultural activities.

    under construction
    2016
    Rruga Kosova, Vlorë 9400, Albanië
    Himarë
    Albania
  • Cape Square Durres

    The design of the square is based on the natural coastline of Albania which can be described as a sequence of capes. Our aim was to provide Durres with a placemaking public space that captures these characteristics of the city. The site is divided into three parts which strengthen the identity of the waterfront: The park, the square, and the urban cape. The Park with the green beds and local trees supports the uniqueness of Durres and is easy to maintenance.

    The Square connects the promenade and the urban cape. By using a specific paving pattern made of a local natural stone it invites people to slow down and stay. The cape divides two waterfronts with a different identity and provides a destination for flaneurs on the promenade. It allows watching both the sunset and the sunrise on its two shoulders. Following the geographical and ecological conditions, 'Cape Square' is seen from far away and invites to climb as play. It has quickly become a touristic attraction and is known as 'The Sphinx' all over Albania.

    completed
    2015
    Rruga Pavaresia 66, Durrës, Albania
    Durres
    Albania
  • Embassy Residences

    How to organize attractive family living and low energy housing in a high-density city center?

    Our award-winning design for the Embassy Residences in Albania provides high-quality, family-friendly, and low-energy housing units in the city center of Tirana, one of the fastest-growing cities in Europe.

    The project responds to the mayor's ambition to limit the growth of the city and to counter sub-urban developments with a more diverse range of housing typologies. On top of a commercial plinth and two parking levels rises a series of stacked villas, connected by a semi-public stair. This serves as alternative circulation and additional, shared informal outside space to the apartments. 



    The floorplans protect the privacy of the apartments but allow residents to sit on their porch or use the staircase to access their apartment when in the mood for a chat or a Friday afternoon drink. Research has led to a compact build-up of irrigated substrate layers that can support rich vegetation on the stair, balconies, and roof terraces.

    The facade consists of two layers arranged according to insolation. A basic glass layer is protected by a secondary shading layer of anodized aluminum where it is not protected by surrounding buildings or cantilevering volumes. This results in high transparency on the one and low energy costs on the other hand in addition to preventing the building from the hot Mediterranean sun whilst still guaranteeing an elegant look.

    under construction
    2018
    Rruga Asim Zeneli, Tirana, Albania
    8303 Tirana
    Albania
  • CLG Training Institute

    A very special project in our portfolio is the Chalimbana Local Government (CLG) Training Institute in Chalimbana, Zambia as it can be seen as a good example of a passive and self-sufficient city. The aim of the masterplan was to increase the quality of life of both students and academic staff of the Institute, to structure the campus for the long term, and to provide the grounds with a clear, recognizable identity.

Low-tech in construction but high-tech in designing, we created a plan that included everything needed for an autarchic project. In a very sustainable manner, we used the excavated soil to press it into bricks contributing to the buildings being passively cooled and heated. To achieve that we mainly used the sun energy. From a special angle and material of the roofs to the orientation of all buildings to strictly East-West, with the main facades (North & South) avoiding the low angles of the sun, CLG Training Institute became an eco-friendly vision made into reality. Also, we made sure that the rainwater and the cleaned sewage can drain into the groundwater locally, granting a precise water cycle.

    The existing road provides access to the campus by car. Simultaneously, a new main route for pedestrian connections is established as the new 'heart' of the campus. It runs between the mostly residential area on the North and the educational program on the South side of the grounds. These two clusters - housing and education - at the two opposite ends of the campus are surrounded by the lecturers' houses, and by leisure activities. By closing off some of the student housing blocks, small neighbourhoods are created, with inner gardens and courtyards providing atmospheric living quarters.

    completed
    2021
    Lusaka
    10101 Chalimbana
    Zambia
  • Nivica - A model for rural development in southern Albania

    In the beginning of May 2018 students and professionals from Albania and the Netherlands went on a trip to Nivica, exploring the village and the region, and drafting first ideas. The team included architects, urban planners, archaeologists, landscape architects and architectural historians. The workshop results built the foundation for the further development of a masterplan for Nivica.

    The goal of this masterplan is to develop a model for a sustainable and prosperous rural economy, with touristic potential within Albania but also on an international scale. As a Living Lab, Nivica allows to experiment with alternative forms of (slow) tourism, small scale investment, renewable energy and local food and waste chains. The masterplan combines the preservation of buildings and structures related to the rich history of the region with a sustainable, diverse expansion of the touristic potential.
    Nivica is meant to be the prototype for Albania's "100 villages" plan, which sets out to fundamentally rethink rural development in the country

     

    Idea
    2017
    6VPV+GP Distretto di Tepelenë, Albania
    Nivica
    Albania
  • TreeTop Trail Lagodekhi

    Lagodekhi Protected Areas (LPA) in the extreme north-eastern part of Georgia at the southern slopes of the Caucasus and with altitudes from 590 to 3500 m, is one of the world's best-preserved areas with diversity of natural landscapes. The project of developing a TreeTop Trail as a new touristic product is to attract more visitors and, considering the transboundary potential of the LPA, make it one of the most attractive destinations, to be included in future transboundary ecotourism products.

    The concept emphasizes the forest as the protagonist and proposes a minimalistic design, a circular shaped trail that gradually ascends towads the tree canopies. Additional program is added in order to enhance the experience of forest. This includes a watch tower, a dome, a large net, a cave, and multiple platforms.

    in progress
    building permission 2019
    15 კოსტავა ქ., Lagodekhi, Georgië
    Lagodekhi
    Georgia
  • Dhermi Plaza Hotel

    The Dhermi Plaza Hotel has been designed as a 5 star hotel along Dhermi's promenade. The project optimizes the square meters available within the plot whilst merging with the context, and offers publically accesible facilities. It's elongated volume is situated ideally between the beach to the south and the mountains to the north, and is characterized by a dynamic facade. The shading system, composed by double-facing sliding shutters, plays with the shadows created by the thin walls. This creates a sense of movement, and reveals the life inside the building, making the hotel guests the 'accomplices' of the architecture. The hotel hosts different functions which can be separated if necessary, such as the restaurant, spa and beauty salon on the -1 floor level;5 shops, a pool bar, a swimming pool, a bar and the hotel lobby on the ground floor level; and an array of variously sized rooms on the first, second and third floor. The top floor has been designed as an active neighborhood / village, with various leisure facilities for both adults and children. It stands out from the rhythm of the facade, and offers the guests panoramic views The hotel grounds have been designed so as to offer a range different sports activities, from swimming in the 25 m pool to playing basketball on the shaded field.

    in progress
    2018
    Dhermi Beach, 1001, Dhërmi, Albania
    Dhermi
    Albania
  • New Axis Monheim

    The city of Monheim am Rhein looked for concepts for the transformation of the shopping center Monheimer Tor and its surroundings, which connect the city center of Monheim with the neighboring district "Berliner Viertel" to the south.

    The main principle of the design is a new urban axis that connects the two unequal halves of Monheim and adds new urban spaces in the form of two squares with different characters. The area is densified with mixed city blocks, in which flexibly usable plinths are combined with residential and office space. The mall is partially corrected and rebuilt on the south side, creating new entrances and passageways and giving the south side of the building an attractive new face.

    The design underlines Monheim's urban ambitions. The threat of further land consumption and the growing need for mobility connected to it is opposed by a concept that aims at inner-city densification, intensification, and flexible mixed uses.

    Idea
    2018
    Rathausplatz 20
    40789 Monheim
    Deutschland