• Trnavské Mýto

    CITYFÖRSTER, in collaboration with KCAP, has won the competition to design a new cultural district for Bratislava. The ambitious project includes a state-of-the-art concert and congress venue which will become a new landmark for the city. The site is located in the Trnavské Mýto district, an important sub-centre in the north eastern part of Bratislava, located on a crossroads of public transport lines, a lively marketplace and residential area.


    The site is expected to undergo a fundamental vital change in the coming years, but its original function as a cultural and social centre will remain the focus of the new development. A new intercity station is planned which will dramatically increase the accessibility of the site making it a strategic location for transit-oriented redevelopment. The former Trade Union House congress centre of the communist regime which currently occupies the site has fallen into disrepair and lacks the facilities and safety standards a modern venue requires. The site is owned by property developer Immocap, which initiated the international architectural competition.


    "We entered into the project with the ambition to bring to Bratislava a modern, multifunctional cultural and social centre with a capacity significantly larger than the current one, and with this intention we are continuing our preparatory works. The new Istropolis will be a venue for various multi-genre events, even those that have never been held in Bratislava yet, thanks to the flexible layout and the cutting-edge technical and acoustic equipment. After years of absence, the people of Bratislava will be given a magnificent cultural venue to be proud of," says Martin Šramko, CEO of Immocap.


    KCAP and CITYFÖRSTER were one of seven international architectural teams who were invited to share their visions. Property developer Immocap especially looked for an inventive urban solution with regards to the recovery of the cultural and social function and the revitalisation of public space, whose potential is currently neglected. The competition jury selected team KCAP as the winner. "KCAP is one of the absolute leaders of urbanism and architecture in Europe, but for us their way of thinking about the urban space and the challenges of this important location at Trnavské Mýto was important in particular," added Martin Šramko.


    Together with KCAP, CITYFÖRSTER developed a strong urban vision with the new multifunctional venue for concerts and conferences as the heart of the district. The proposal provides valuable public spaces on both the city and neighbourhood level, which can also be programmed for outdoor events. Furthermore, the project establishes new pedestrian connections to stitch the fragmented surrounding districts back together. The car-free public space optimizes the interchange between train, tram and bus, promoting these sustainable modes of transport.


    "The competition was challenging not only because of the competition of highly competent studios, but also because of the nature of the area and the many limitations associated with it. Our goal in all our projects is to make cities better places to live. For Bratislava and the area of Trnavské Mýto this means creating a neighbourhood that combines cultural and social life, quality public spaces for markets and cafés, a pleasant environment that brings a piece of nature to the city centre and a good connection to other parts of Bratislava. All in a balance that is environmentally sustainable and promotes a healthy lifestyle," explains Jeroen Dirckx, partner at KCAP.


    As winner of the competition, CITYFÖRSTER and KCAP received a masterplanning and architectural design commission to elaborate their vision. For KCAP and CITYFÖRSTER this is the first project in Slovakia. "Bratislava breathes with vitality and ambition, which creates an exciting work context for us. It follows the tradition of experimental and visionary architecture alongside historical aspects, which opens up the potential for an interesting dialogue. Together with a client who has an ambition and is willing to change social conventions, we can create architecture and urbanism that can serve as an example of future development of the city and achieve something truly exceptional, " says Martin Sobota, partner at CITYFÖRSTER.


    The project is currently in the second preparatory phase, where the investor, together with KCAP, CITYFÖRSTER and experts from the relevant areas, is working on a more specific form of the site, based on a number of detailed analyses, audits and studies, which examined the cultural and social needs of Bratislava.

    in progress
    2019
  • Lune Delta°... designed as closed-loop cycles

    Taking into account the Cradle to Cradle philosophy, the Lune Delta forms an economic structure that provides design, ecological and social contribution even after the end of its period of use. The sustainable commercial area is based on the following principles: 1. integral: The structure fits into existing overall structures, arises and also benefits from them. 2. demand-oriented: Different requirements are covered by the initial cluster. The system of ditches forms its own ecosystem and areas for Commons are implemented. 3. diverse: Open space systems and the special sector mix resolve the contradiction between commercial use and landscape and contribute to creative and social diversity. 4.circular: Buildings, open space and infrastructures operate as material cycles. They support technical or biosphere principles and adapt functionally and in design. 5. sustainable: The use of renewable energies is a hybrid system, which is locally, infrastructurally and formally connected. 6. orchestated: The cooperative Development Company Lune-Delta controls processes, ensures synergies and promotes communication.

    in progress
    2017
    Luneplate
    27572 Bremerhaven
    Deutschland
  • Recycling house

    The recyclinghouse is an experimental residential building in the Hanover district of Kronsberg. It is a prototype that tests the possibilities and potentials of various types of recycling in the real laboratory and shows a cycle-oriented and resource-saving planning approach.
    On the one hand, the recycling center relies on recyclable building products, such as the raw construction made of glue-free solid wood elements. On the other hand, recycled materials such the foundation made of recycled concrete or wall insulations made from old jute bags are used. There are also large quantities of used components being used which, if possible, originate from the building stock of the client GUNDLACH or have been obtained locally. Particularly important is a recycling-fair design that allows use and disassembly of the components without loss of quality or a sorted separation of the materials after the end of life.

    The construction industry is one of the largest waste producers and consumers of resources and a significant contributor to global CO2 emissions. When planning buildings, today it is mainly the energy consumption in the operation of a building that is considered. The considerable amounts of "gray energy" involved in the production of buildings remains largely unconsidered. Here, the existing building stock can also be understood as a huge raw material storage. The recycling of building materials and materials as well as recycling-friendly construction methods will play an increasingly important role in the future.

    completed
    2019
  • Cape Square Durres

    The design of the square is based on the natural coastline of Albania which can be described as a sequence of capes. Our aim was to provide Durres with a place making public space that captures these characteristics of the city. The site is divided in three parts which strengthen the identity of the waterfront: The park, the square and the urban cape. The Park with the green beds and local trees supports the uniqueness of Durres and is easy in maintenance. The Square connects the promenade and the urban cape. By using a specific paving pattern made of a local natural stone it invites people to slow down and stay. The cape divides two waterfronts with a different identity and provides a destination for flaneurs on the promenade. It allows to watch both the sunset and as the sunrise on its two shoulders. Following the geographical and ecological conditions 'Cape Square' is seen from far away and invites to climb as play. It has quickly become a touristic attraction and is known as 'The Sphinx' all over Albania.

    completed
    2015
  • District Landscape Dietenbach

    The new "District Landscape Dietenbach" sets high standards for its completeness and its autonomy. It does not see itself as a mere settlement on the outskirts, but as a densification of diverse spatial and urban elements such as districts, boulevard, center, neighborhoods, junctions, landscape as well as building structures and programs - condensed and superimposed - they merge to a vibrant district, which is independent in his structure and at the same time integrated into the larger urban context and landscape. Four individual districts are oriented towards two large open spaces that flow through the new district as well as to the large landscape scenery of Freiburg. In addition to the small-scale road network, the boulevard connects the districts. Here you will find a variety of divers usable squares, which stand for urban openness and provide orientation. A new center serves as a local supply center and common reference point with symbolic centrality.

     

    in progress
    2018
  • Embassy residences

    Embassy residences aims to provide high-quality, family friendly and low energy housing units in the City Centre of Tirana, one of the fastest growing cities in Europe.
    The project responds to the mayor's ambition to limit the growth of the city and to counter sub-urban developments with a more diverse range of housing typologies. On top of a commercial plinth and two parking levels rises a series of stacked villas, connected by a semi-public stair. This serves as alternative circulation and additional, shared outside space to the apartments. The stair creates shortcuts between the apartments and a safe place for children to play and meet. The floorplans protect the privacy of the apartments but allow residents to sit on their porch or use the staircase to access their apartment when in the mood for a chat or a Friday afternoon drink.
    Research has led to a compact build-up of irrigated substrate layers that can support rich vegetation on the stair, balconies and roof terraces.
    The façade consists of two layers arranged according to insolation. A basic glass layer is protected by a secondary shading layer of anodized aluminium where it is not protected by surrounding buildings or cantilevering volumes.

    under construction
    2018
  • Pelikan Mix⁴

    The project PELIKAN MIX4 is characterized by a variety of dwelling types according to urban lifestyles. Within an urban master plan four distinctive characteristics are developed:
    A landscape tableau is the connecting element, forming an entrée for the private, semi-public and public spaces. Generous lobbies in each house compose a discrete identity and a space of encounters. A great flexibility in the floor plans allows a variety of different apartments in size and type. According to society demands, the types "wellness", "sustainable", "extravagant" and "comfortable" are developed. They differ in constellation of rooms, material, building equipment and the offer of outdoor spaces. So called "Glorietten" crown the buildings and optimize light, spatial peculiarity and views.

    completed
    2016
    Günther-Wagner-Allee
    30177 Hannover
    Germany
  • Facade renewal high-rise building of the Leibniz University Hanover

    The Leibniz University Hannover (LUH) is planning to renovate the facade of the high-rise building at Appelstraße 9A. With a height of almost 70m, the high-rise is a landmark in Hanover's urban space. Comparable to the main building Welfenschloss and the Conti high-rise, it is one of the main addresses of the LUH. Both buildings are characterised by a high degree of plasticity and a warm, sandy-golden colour. The facade design for the Appelstraße high-rise building takes up these characteristics and formulates an independent, future-oriented design on this basis. By layering the building components, the new façade of the high-rise building experiences a high degree of plasticity and depth. All components receive a warm, sandy-golden materiality - from the aluminium pilaster strips and cornices to the matt glass of the balustrades to the pixelated PV modules and the sun protection. A surrounding wooden bench in the interior and exterior space offers an area for informal learning, dialogue, waiting, resting and enlivens the entire ground floor zone. The "media storey", which extends beyond the attic, radiates messages such as the typical binary code of Leibniz, visible from afar as a light installation.

    Idea
    2019
    Appelstraße 9A
    30159 Hanover
    Germany
  • CLG Training Institute

    Aim of the masterplan for the Chalimbana Local Government Training Institute is to increase the quality of life of both students and academic staff of the Institute, to structure the campus for the long term and to provide the grounds with a clear, recognizable identity. The main orientation of all buildings on campus is strictly East-West, with the main façades (North & South) avoiding the low angles of the sun. The existing road provides access to the campus by car. Simultaneously, a new main route for pedestrian connections is established as the new 'heart' of the campus. It runs between the mostly residential area on the North and the educational program on the South side of the grounds. These two clusters - housing and education - at the two opposite ends of the campus are surrounded by the lecturers' houses, and by leisure activities. By closing off some of the student housing blocks, small neighbourhoods are created, with inner gardens and courtyards providing atmospheric living quarters.

    in progress
    2014
    Lusaka
    10101 Chalimbana
    Zambia
  • Nivica - A model for rural development in southern Albania

    In the beginning of May 2018 students and professionals from Albania and the Netherlands went on a trip to Nivica, exploring the village and the region, and drafting first ideas. The team included architects, urban planners, archaeologists, landscape architects and architectural historians. The workshop results built the foundation for the further development of a masterplan for Nivica.

    The goal of this masterplan is to develop a model for a sustainable and prosperous rural economy, with touristic potential within Albania but also on an international scale. As a Living Lab, Nivica allows to experiment with alternative forms of (slow) tourism, small scale investment, renewable energy and local food and waste chains. The masterplan combines the preservation of buildings and structures related to the rich history of the region with a sustainable, diverse expansion of the touristic potential.
    Nivica is meant to be the prototype for Albania's "100 villages" plan, which sets out to fundamentally rethink rural development in the country

     

    Idea
    2017