• restricted competition, school extension
  • Wolfsburg, Germany
  • Trägerverein e.V. NSW
  • ca. 7.000m² GFA
  • completed, 2016
  • 1134-NSW
  • LP 1-4 + gestalterische Oberleitung
  • lohaus carl landschaftsarchitekten

  • 1. prize competition

Neue Schule Wolfsburg

The existing buildings of the former Hermann-Löns-School in Wolfsburg will be expanded to include a new building for the secondary school. The new building will be connected by an existing corridor. The aim of the design is not only a respectful treatment of the existing architecture, but also its logical and consistent continuation. The comb-like structure of the existing school building is continued on ground floor to the north. The space in-between can be seen as the "common center" or the "heart" of the school: a three-storey open space. This main gathering place connects all floors vertically and correlates them spatially. At the same time, the building opens up horizontally: Generous glass surfaces and entrance situations open up the ground floor to the city in the north and to the school yard and park landscape of Klieversbergs in the south. Like that fluid transitions between inside and outside are created.

  • restricted competition, school extension
  • Wolfsburg, Germany
  • Trägerverein e.V. NSW
  • ca. 7.000m² GFA
  • completed, 2016
  • 1134-NSW
  • LP 1-4 + gestalterische Oberleitung
  • lohaus carl landschaftsarchitekten

  • 1. prize competition
Site plan