• Wohnkomplex an einem Hanggrundstück
  • Tirana, Albanien
  • privat
  • 17.559 m²
  • abgeschlossen, 2013
  • 0907-ANA
  • Contact Sh.pK, Christian Moore

Wohnkomplex ANA

The residential complex is located on a beautifully situated hillside plot near the student housing area of ​​the University of Tirana. To the street is the narrow side of the property, which widens on the slope and falls 15 meters. The overall structure is segmented, kinked and stepped in order to correspond to the topography, to design appropriate proportions of the building dimensions and to maintain the required clearance areas. Incisions in the volume provide natural lighting and ventilation. The attic is partially recessed, so that spacious terraces with a wide view are created. The distinctive shape appears as a recognizable landmark in the heterogeneous environment. A public path is built into the buildingto enable a connection between the student housing area and the areas to the north. This passage also enlivens the commercially used ground floors and small spaces in the complex. The clear white of the facade summarizes the complex as a unit. At the same time, the individual parts of the building structure are differentiated in terms of material and texture: the base floor is made of exposed concrete with exemplary textures, the upper floors in plaster. The attic is clad with shimmering relief tiles. The base floor is made of exposed concrete with exemplary textures, the upper floors in plaster. The attic is clad with shimmering relief tiles. The base floor is made of exposed concrete with exemplary textures, the upper floors in plaster.The attic is clad with shimmering relief tiles.

  • Wohnkomplex an einem Hanggrundstück
  • Tirana, Albanien
  • privat
  • 17.559 m²
  • abgeschlossen, 2013
  • 0907-ANA
  • Contact Sh.pK, Christian Moore

Öffentliche Passage