• Water town Limmer - Individual living in a friendly neighbourhood

    The design for the JAWA forms an identity-creating neighbourhood that does justice to the self-imposed goals of socially and ecologically sustainable urban development. In terms of urban development and design, the ensemble fits into the Wasserstadt Limmer and, at the same time, enables a wide range of individual living and community wishes.

    The ensemble is open to the public, can be used in a variety of ways and is therefore lively due to an "open space shelf" with small and large balconies, loggias, planters, etc. Individual living requirements from small apartments with and without a patio to terraced houses or spacious family apartments come together as a clear volume and are characterized by a uniform design.

    The communal inner courtyard will be greened naturally. At its heart, there are a variety of community offerings: a large courtyard terrace for parties and events, an area for urban gardening with a barbecue area and a long table for eating together. There is also a spacious play area in the northern part of the courtyard. Sustainable construction protects the resources of future generations. Both the passive house standard and the Schottenbau grid optimized for timber construction contribute to this. In addition, the compact construction volume minimizes energy consumption.

    The maximum utilization of the possible construction volume guarantees an economical undertaking and reduces the community costs to be allocated. As a result, more apartments are created for people who can participate and contribute to the JAWA building community.

    Idea
    2021
    Limmer
    Germany
  • ecovillage - Tiny Living

    Sufficiency means shared luxury.

    The "Tiny Living" building is part of our project ecovillage in Hanover. It is located at the transition between the centre and the Green Ring and forms the interface between the intimate neighbourhood and communal space with a high degree of publicity.

    The L-shaped building consists of two stepped structures, which are accessed and connected via a generously usable arcade. On the one hand, the arcade enables a diverse exchange between the residents and, on the other hand, a very high degree of flexibility in the use of the building. Based on a grid, a wide variety of apartment sizes and forms of living can be offered and the living space can be adapted to future changing needs.

    The main focus in the development of "Tiny Living" is residential use. This is supplemented by a shared bicycle and storage room, two laundry rooms, a common room and an experiment room for water use and food cultivation operated by the entire ecovillage with access to the adjacent aquaponics greenhouse.

    Responsible use of building materials makes a significant contribution to the sustainability of the property. As early as the construction of the building, the conservation of natural resources is included through a design that is suitable for recycling. Through the targeted choice of materials and the possibility of a clean separation of the elements used, the amount of waste is reduced and the rate of reuse and recyclability increases. The greatest possible use of the renewable building material wood not only minimizes the CO2 emissions during the construction of the building but also serves as important CO2 storage.

    With the development of our ecovillage project in Hanover, there is a great opportunity to make an important contribution to future-oriented urban development with a balanced triad of social, ecological and economic sustainability. Find out more here.

    in progress
    2021
    Hanover
    Germany
  • Integrated Comprehensive School Langenhagen

    With the new building respectively renovation, IGS (Integrated Comprehensive School) Langenhagen is changing from a school location with many buildings and addresses, separate uses and not barrier-free routes to an inclusive landscape of shared learning in close contact with the city and nature. Learning clusters with classrooms, differentiation areas and mixed-use recreation areas are organized around a central common centre and thus offer a variety of places to learn, linger, communicate and relax.

    The new school building is located at an urban node. While the south is characterized by loose and urban development and large-scale centre functions, the north is a green recreational area with old trees, green meadows and biotopes close to the water. The new structure mediates between these two worlds and creates a clear, urban address in the south as well as a central schoolyard in the north, which turns into a landscape park.

    Together with the existing cafeteria, the school building takes up a clear and public space. This is the place to arrive and linger for students, teachers and visitors. Supported by the large terrace of the cafeteria, this creates a lively space. The square is in close spatial connection with the newly designed bus stop, the bicycle parking spaces and the town hall square on the opposite side of the street. In the north, the structure interlocks carefully with the school park. Between the new building and the refurbished creative pavilion, there is a lively, enclosed, green break room, which connects the existing buildings (sports halls and creative pavilion) in an east-west direction. The compact building cubature maximizes the preservation of the existing trees and minimizes surface sealing.

    The building is designed as a wood-concrete hybrid construction. Optimal sun and glare protection while maximizing the use of daylight is guaranteed by blinds that align automatically depending on the amount of sunlight.

    completed
    2021
    Langenhagen (Hanover)
    Germany
  • Kieler Knick

    striking gate + green neighbourhood

    The area at the Waldwiesenkreisel forms an important, previously misused entrance to Kiel city centre. With the development of the property, there is now a great opportunity to formulate a distinctive entrance to the city and to create urgently needed, high-quality living and working space.

    By shielding the street noise, a quiet, green residential area is created inside the building complex, which brings the lush, northern open space into the quarter through its open design. This creates a green gem with its own identity in a heterogeneous urban environment.

    The structural composition and the landscape-architectural interventions of the mixed-used "Kieler Knick" create a concise design language. The courtyard and the roof terraces are open-space extensions of the building and form an urban meeting point for workers, residents and visitors. Based on the diverse spatial program, places of encounter and exchange are created, as well as space for retreat and peace. The interplay of the dense trees and green roofs creates a particularly pleasant climatic situation in the quarter. In dialogue with the different types of living, a wide range of open spaces is created for shared and private use.

    Additionally, Mobility is entirely geared towards the environmental network. Pedestrian and bicycle traffic are prioritized with different concepts. All necessary parking spaces for the MIT (tenants and visitors) are organized in the two separate underground garages. There are charging stations for e-vehicles as well as possible car-sharing offers in the direct vicinity of the development cores.

    completed
    2021
    Kiel
    Germany
  • New Tirana City Hall

    Designing the New City Hall for Tirana offers a unique opportunity to shape the home of the current and future community, and to represent the values of the people of Tirana. The building should introduce a typology that reflects and outlines the features of Tirana as a diverse, inclusive, human and connected European capital. A manifesto for a City Hall 2.0, open to all. The goal is to provide a space for a genuine encounter between civil society, administrators and politicians, to encourage debates.

    The building comprises an efficient ring with offices that surrounds a collective atrium, which is composed of extroverted and interconnected volumes that provide space for a dynamic set of functions for both the city administration and the public. The City Hall is fronted by a civic square, a new public space which is conceived as an open-air community centre that houses many different functions for every type of use and age. Minimized energy consumption, the use of natural and efficient technologies and local renewable energy generation makes the New City Hall the first zero carbon emission building in Albania. The main structural parts of the ring office are made of locally available, sustainable wood, with the goal of becoming a carbon-neutral building even in construction.

    Idea
    2020
    Tirana
    Albania
  • Düsseldorf VIERZIG549

    The colourful life!

    In the middle of the Vierzig549 quarter, the "heart" of the entire area is being created, a lively meeting place with a high quality of stay and programmatic diversity; the pacesetter for "The colourful life". The different building types „high-rise" (wooden hybrid), „courtyard house", and point house are designed as a coherent ensemble. The mix of commercial and residential uses promotes the urban character of the area. In particular, the programming of the ground floors, which ranges from commercial to Live+Work to mezzanine living, contributes to this. However, with the exception of the ground floors, the buildings are used for either residential or commercial purposes to allow clear and easy circulation.

    The green "urban grove" with park character and the multifunctional "square" complete the building structure. With their different atmospheres, they create a spatial and qualitative diversity in the quarter. Rainwater management is based on natural circulatory systems. Intensive green roofs (and extensive under the PV systems) delay runoff and encourage evaporation. An improvement in the local microclimate is expected through the systematic use and infiltration of rainwater in the open space. The inner area is car-free.

    The design of the building is guided by the image of urban architecture with echoes of the history of the area. The façade grid is robust and reminiscent of industrial building types. It is used as a base layer for all buildings and thus combines the different types of high-rise building, courtyard building, and point building as an ensemble. At the same time, the grid allows flexible filling depending on use and orientation as well as individualization for recognition value. The structural concept consistently relies on recyclable building materials and sustainable construction with wood.

    in progress
    Düsseldorf
    Germany
  • Aquarium Bay Hotel

    Grounded on rich Albanian heritage.

    Aquarium Bay Hotel is designed based on the concept of sustainable tourism. The hotel comprises four separate pavilions, offering different experiences to their guests. Each pavilion has a distinct architectural language and shelters an inner courtyard with a specific and unique character. The four buildings contrast with their surroundings, as a way to accentuate and respect the outstanding local landscape. This landscape of rolling seaside hilltops covered in Mediterranean scrub, as well as the remote location, are considered two of the strongest, unique ‚assets' of the hotel.

    The approach to the hotel - by car, boat and helicopter but also by foot and bicycle – is carefully orchestrated, as it forms the start of the customers' journey. Internal circulation is organized by a series of footpaths, - a seaside path, a forest path and a main ‚barefoot' path - making for a sensory experience. The central lobby pavilion provides direct access to the spa, restaurants, conference rooms and casino. Additionally, atmospheric facilities like the plunge pool, the bonfire area, the botanical garden and the rock pool add to the guest experience. The most remote volume houses a small restaurant and bar that allows this building to be operated independent from the others, thus maximizing the privacy of its guests.

     

    Idea
    2019
    Himarë
    Albania
  • New Istropolis

    CITYFÖRSTER and KCAP design a new cultural district for Bratislava, Slovakia. Trnavské mýto will house a state-of-the-art concert and congress venue and the area will be transformed into a modern open neighbourhood including a series of green and public areas.

    Immocap, the owner of Istropolis, has presented its vision of New Istropolis, developed in cooperation with the international architectural studios KCAP and CITYFÖRSTER. The project aims to bring Bratislava a world-class multifunctional cultural and social centre with top-level architecture, creating a long deserved cultural landmark for the Slovakian capital.

    The new multifunctional hall enables Istropolis to meet Bratislava's real needs and leverage the potential of Trnavské mýto, and will foster cultural and congress tourism. New Istropolis offers the capacity to host various events simultaneously, such as acoustic, rock, jazz, pop concerts, numerous events and cultural events, and conferences and congresses of all sizes. The hall will be able to hold three different events simultaneously and have a maximum capacity of 3000 seats and 5000 combined seats for sitting and standing. The unique in-the-round seating configuration brings the audience close to the stage, creating a sense of intimacy and connection with the performers.

    Trnavské mýto is a key location in Bratislava in terms of pedestrian movement, traffic, and potential contribution to urban development. The project aims to bring new life to this important part of the city that has been neglected too long. Besides the world-class cultural venue, there will be a park with promenade, fountains, and cycle paths. Public areas will be accessible to visitors throughout the day, while the square will support and develop community activities such as seasonal markets.

    in progress
    Trnavské mýto 1
    831 04 Bratislava
    Slovakia
  • Recyclinghaus

    The recyclinghouse is an experimental residential building in the Hanover district of Kronsberg. It is a prototype that tests the possibilities and potentials of various types of recycling in the real laboratory and shows a cycle-oriented and resource-saving planning approach.

    On the one hand, the recycling center relies on recyclable building products, such as the raw construction made of glue-free solid wood elements. On the other hand, recycled materials such as the foundation made of recycled concrete or wall insulations made from old jute bags are used. There are also large quantities of used components being used which, if possible, originate from the building stock of the client GUNDLACH or have been obtained locally. Particularly important is a recycling-fair design that allows the use and disassembly of the components without loss of quality or a sorted separation of the materials after the end of life.

    The construction industry is one of the largest waste producers and consumers of resources and a significant contributor to global CO2 emissions. When planning buildings, today it is mainly the energy consumption in the operation of a building that is considered. The considerable amounts of "gray energy" involved in the production of buildings remain largely unconsidered. Here, the existing building stock can also be understood as huge raw material storage. The recycling of building materials and materials as well as recycling-friendly construction methods will play an increasingly important role in the future.

    completed
    2019
    30539 Hanover
    Germany
  • Orange Headquarters Mali

    Bamako is in a phase of rapid urban development, with the population growing expansively; telecommunications are an integral part of this growth and are a marker for upward social mobility. The height, visibility, and clean volume of the new Orange Mali Headquarters express this situation, thus creating a landmark for the new, mobile urban class.

    At the same time, the building sets the bar for offices and urban planning in Bamako, by creating a zero-energy building that incorporates greenery and improves the working environment of the Orange employees. The new Orange HQ is surrounded by a public garden, a layout that makes the office building more accessible and simultaneously creates a social space for gatherings and events. The green spaces continue into the interior of the new office building as a sequence of open terraces. By using 'stacked' office floors, and by interspacing these with high-quality open spaces, employees feel more connected and floorplans can be optimized.

    The iconic, geometrical 'zig-zag' exterior is the result of a smart and site-specific design, avoiding direct sunlight on the facade.

    in progress
    2019
    Bamako
    Mali