ul class="overview_list " id="projectList">
  • Ludwigsfeld München

    Like a coat, the development wraps itself around the greened-out Ludwigsfeld estate. It does this conceivably loosely and discreetly over open spaces. The dissolution of grains and densities of use is small-scale in relation to the existing buildings and protects them from noise at the edges.

    The concept proposes four different urban building blocks to complement the Ludwigsfeld settlement: green residential courtyards, active neighborhood houses, a cautious addition to the existing buildings, and flexible neighborhood garages.
    Through compact and green residential courtyards with a diverse appearance, a variance in the number of stories and vertical greening, the targeted density is achieved with high residential and open space quality. In relation to the existing buildings, the residential courtyards dissolve into an open development, which also adapts in terms of the number of stories and mediates via community gardens.
    Four neighborhood houses at a central location in the neighborhood link the living with base areas for supply, social facilities and community uses. As project building sites, special forms of housing can be implemented here in alternative development models. Through a striking design and the active ground floor areas, they are crystallization points in the public space.

    The design supports the goal of a sustainable and CO2-neutral neighborhood development. The infrastructures required for the planned energy concept are integrated into the urban design and areas for energy generation are demonstrated accordingly.

    Idea
    2023
    Ludwigsfeld, München
  • Railway District

    The starting point of the urban development concept is the creation of two strong open space connections that act as a green bracket, embedding the new quarter in the urban context in a variety of ways and interweaving it with this context. The green bracket links the very different and previously separate urban open spaces of Gleisharfe and Hauptfriedhof. The two open space sequences structure the hitherto unorganized urban space and give the neighborhood development a clear contour.

    The adjacent greenery flows into the neighborhood and picks up on the existing space-creating structures such as groups of trees and fallow land to interweave them with the neighborhood spaces. This creates a lively place with its own identity in a central location. The guiding ideas of BAHNSTADT are consistently developed further. In the midst of the green brackets, a compact and densely mixed urban quarter is created, which is divided into sub-segments by three axes across the green spaces. They create direct path relationships and clear orientation in the urban space.

    completed
    2022
    Braunschweig
  • Parkway Heidelberg

    „Think about people first, then about traffic routes. A good city is like a good party. People stay there longer than necessary because they feel good." This quote from Danish urban planner Jan Gehl sums up our planning understanding of the Parkway well.

    The Parkway is a place that is finely networked, that relates building and open space uses in a variety of ways, and that actively supports climate resilience. A green and diverse space that constantly links the opposites of MOBILITY and DISTURBANCE. Due to the valuable and spatially defining existing trees in the Patrick Henry Village as a starting point, the route was designed in such a way that as many woody plants as possible are preserved. Rainwater is stored in swales, infiltration trenches and rain gardens as a valuable resource, benefiting plants and groundwater. The paved areas are reduced to a minimum and designed as light-coloured surfaces.

    The paving material is a newly developed and market-introduced climate stone which absorbs rainfall and can evaporate as much water as a meadow surface (50% instead of 11% to 18% as with conventional paving stones).
    The Parkway fulfils the function of a linear park with a high quality of open space, encounter and stay, serves as an inner and outer distributor for the Patrick Henry Village and provides a safe framework for a broad variety of urban mobility types.

    completed
    2023
    Heidelberg
  • MAGNUM-Areal Osnabrück

    The Magnum site's DNA of industrial heritage and landscape succession forms the starting point for the transformation into a climate resilient neighborhood. The unique character of the former steelworks is expressed spatially in the overlapping of the scales of human, machine and nature and of the atmospheres between narrow alleys and wide squares.


    This productive interplay continues to write the history of the Magnum site in constant change. Three subspaces (water courtyards, forest campus, factory cluster) derive from the site, each with its own independent profile, which form synergies with each other and with the neighborhood. The Magnum Mile connects the three subspaces as a lively backbone of the quarter and the adjacent urban spaces to the west and east.


    For the quarter, own systems for the handling of water and soil are developed. They will be used for irrigation, gray water utilization and cooling of the quarter. The goal is to minimize erosion and soil exchange. As much accumulating water as possible is to be collected, filtered and reused. To do this, it will be stored in building-integrated cisterns. Materials collected are reused as much as possible. Existing structures, such as the grove or also hall structures are integrated and the character of the open space and the building structures are developed. The transformation is designed as a gradual, learning and appreciativ process.

    completed
    2023
    Osnabrück
  • Köpenicker Gleislandschaften

    The development of the former freight station Köpenick offers a unique opportunity to create urgently needed living space and jobs in a central, well-connected location in the immediate proximity of diverse natural landscapes. The major challenge here is dealing with the noise emitted by the railroad tracks, the industrial activity, but also the new eastern ring road.

    An open space ribbon links the area with its surroundings, takes over important climatic functions and crosses the neighborhood with public open space uses. An elementary part of the band is the undeveloped area in the north-east along the tracks, which leads the forest into the quarter and is a local recreation area and important retreat for flora and fauna. Noise protection typologies oppose the noise sources in the area and form an urban noise protection. This allows for a quiet neighborhood core with quality housing, quiet open spaces, and working environments. Uses evolve from the surroundings and respond to the differentiated context. This creates new synergies and promotes a functioning neighborhood.

    The „Köpenicker Gleislandschaften" transform the former freight station into a diverse, mixed and sustainable urban quarter, creating a strong edge at exposed locations and high-quality living in the inner neighborhood.

    Idea
    2022-ol23
    Köpenick, Berlin
  • Revitalizing Peja's River-Kosovo's Green Corridor

    The entire program consists of roughly 4 components: The City Green Spine, The River Park, Natural Wetlands, and The Multi-purpose Lake.

    City Green Spine aims to provide blue-green solutions for the city of Peja surrounding the Lumbardhi river. The main feature is a green, gradually-stepped riverbank, allowing access to the river and a green space adjacent to the center of Peja.

    The River Park is the section between the city and the newly built wastewater treatment plant. More specifically, it connects with the new urban development area of Peja. The River Park has a twofold aim: (1) manage the river, and (2) provide a green, natural environment for residents and tourists.

    The Natural Wetlands is the section of the river from the wastewater treatment plant to the lake. It is an area that will be more natural than the River Park, which allows the river to move more freely.

    The Development of the Multi-purpose Lake is one of the prestige measures of the program. The current site is degraded due to illegal gravel extraction and pollution. The Multi-purpose Lake will revitalize both socio-economic and ecological values of the site, whilst attracting national and international visitors.

    Connectivity of the urban and rural landscape is essential for accessibility and use of the to-be-developed program components. Measures include hike paths and bike paths from the city centre to the Multi-Purpose Lake, via the River Park and the Natural Wetlands. Lastly, a shuttle service will be developed to ensure easy transit between the city centre and the lake.

    Idea
    2022-2023
    Peja
    Kosovo
  • Ibbenbüren Tor West

    As the entrance to INOVA Park, „Tor West" productively brings together history and the future, offers elastic development possibilities and is supported by a robust open space structure. The central museum square offers a lively place to linger for arriving visitors, museum guests, users of the daycare center located there, and adjacent commercial workers.

    Three design guiding themes form the basis of the development concept:
    1. creation of a strong open space structure. This links the area in many cases via a robust and high-quality design with the northern Gleispark, the Osnabrücker Straße and the open cultural landscape in the south .
    2. integration of historic preservation and new buildings. With the preservation of monuments and integration of these into a clearly structured new building structure, a variety of spatial and functional relationships are created.
    3. the clearly structured commercial building areas allow the settlement of many small-scale to a few large-scale uses due to the efficient developments (delivery traffic, MIV, bicycle and pedestrian traffic) and the flexible building orientations and depths. Public generating functions are located at the entrance square and the museum.


    The open space performs important climate functions and, with its permeable structure, has good connectivity to the surrounding landscape. North-south connections support ground-level cold air flow for effective summer night cooling. A tall tree population binds fine dust, improves air quality, and provides a high level of comfort in the outdoor space.

    Idea
    2022
    Ibbenbüren
    Germany
  • Climate Quarter Wolfsburg Fuhrenkamp

    The neighborhood at Fuhrenkamp takes on the responsibility of a climate-friendly settlement. The compact development minimizes the degree of sealing and creates generous green spaces with dense tree populations. These air-condition the neighborhood and increase biodiversity. Stormwater management functions according to a sponge city and cascade principles, in which rainwater is retained and temporarily stored, evaporates and infiltrates or is discharged into local ditches. Renewable energy is generated locally.

    The use of durable materials, building with used and recycled materials, and a wood construction method contribute to climate protection. Promoting and enabling a change in mobility behavior achieves a low-car neighborhood. The climate quarter creates a social mix by offering diverse, also new forms of housing as well as friendly street spaces for play and circulation, diverse open spaces and neighborhood centers for all generations.

    The Fuhrenkamp neighborhood is being developed in phases, beginning in the south and growing out of the city. The development in individual steps makes it possible to learn from what already exists and to make appropriate adjustments to meet changing needs. The edges of the individual neighborhoods in the area react in a differentiated manner to their context: the neighborhoods leave sufficient distance to the section of forest to the west. At the same time, the biotope network is strengthened and expanded in a vertical direction between the existing structures and the new neighborhoods to the east. The new district is holistically interconnected through a framework of neighborhood centers.

    Idea
    2022
    Wolfsburg
  • Racecourse For Future

    How can the area of the former racecourse in the east of Bremen be used as a local recreation area for all citizens of Bremen that, in addition to providing important ecosystem services, continues to allow space for experimentation and the unexpected?

    The racetrack oval becomes a continuous green ring that leads through the different areas. The outer edge is the most precisely formulated in terms of landscape design and the most regulated in terms of operation. It functions as a perceptible spatial framework and as a clear threshold between inside and outside. In addition, two circular paths provide the overarching connectivity here. The openness of the racecourse center is preserved and staged. It remains open for dynamic changes and is a valuable property that has to be negotiated continuously. Sub-areas are characterized in a variety of ways and occupied by different clusters of use. Individual utilization modules profit from the spatial proximity to each other and can form synergies. The central connecting path is supplemented by a network of secondary footpaths and trails. It runs through the different areas of use of the park and enables a direct and intuitive passage through the area.
    The project showcase building at the entrance to the area serves as a hub for networking local actors and sees itself as an open start-up center where new ideas and impulses for the racecourse area are continuously generated.

    The concept preserves and further develops existing landscape and utilization structures. It avoids deconstruction and adds new layers to the site - structurally, functionally, and ecologically.

    Idea
    2022
    Bremen
    Germany
  • Campus Delta Heilbronn

    In order to bring people, ideas, opinions and uses together in a diverse way and at the same time to make an important contribution to adapting to climate change, the CampusDelta is being created as a learning landscape and a place of knowledge on the banks of the Neckar.

    The CampusDelta creates an urban structural transition between commercial and residential areas through compact building structures with clear building edges to the northern street space and an open, smaller-grained building structure to the southern riverside park. The new central campus mile connects the northern education campus, the Neckarbogen and the access road heading north to the Wohlgelegen innovation park. This urban axis functions as a superordinate networker, as a central movement and orientation zone for the campus and creates a clear address side for the buildings. Along the mile are diverse recreation zones, small and large squares, as well as the important primary functions of the campus. The characterful buildings of the campus are compact, differentiated in structure, hybrid in use, and feature striking roofscapes and green facades. Small-scale organized first floor zones and open foyers give the architectures a human scale and support the diversity of uses inside and out.

    Shaped from the landscape, the campus minimizes sealed surfaces, maximizes open space and thus biodiversity as well as near-natural water management, and relies on renewable building materials, climate-neutral energy supply and sustainable local mobility.

    Idea
    2022
    Heilbronn
    Germany