• Campus as Quarter

    The new quarter campus forms a high-quality central urban hub between the western and southern part of the city, which, through systematic revitalization and redensification, will sustainably supplement Heidelberg's educational landscape. The aim is to link the leisure and educational facilities and to expand the programme with living, working and public services to create a diversified and vibrant neighbourhood. The green open space strip, including valuable biotope structures and a north-south connection geared towards local mobility, connects the quarter to its surroundings. Superordinate development principles focus on the long-term maintenance of the livelihood of future generations and will create integrated and lively learning and living spaces.

    "Education happens everywhere - in the family, with peers, in leisure time and at school. Parents, school, day structures, associations - they all contribute to a holistic education." (Bildungslandschaft Schweiz)

    Idea
    2019
    Heidelberg
    Deutschland
  • Facade renewal high-rise building of the Leibniz University Hanover

    The Leibniz University Hannover (LUH) is planning to renovate the facade of the high-rise building at Appelstraße 9A. With a height of almost 70m, the high-rise is a landmark in Hanover's urban space. Comparable to the main building Welfenschloss and the Conti high-rise, it is one of the main addresses of the LUH. Both buildings are characterised by a high degree of plasticity and a warm, sandy-golden colour. The facade design for the Appelstraße high-rise building takes up these characteristics and formulates an independent, future-oriented design on this basis. By layering the building components, the new façade of the high-rise building experiences a high degree of plasticity and depth. All components receive a warm, sandy-golden materiality - from the aluminium pilaster strips and cornices to the matt glass of the balustrades to the pixelated PV modules and the sun protection. A surrounding wooden bench in the interior and exterior space offers an area for informal learning, dialogue, waiting, resting and enlivens the entire ground floor zone. The "media storey", which extends beyond the attic, radiates messages such as the typical binary code of Leibniz, visible from afar as a light installation.

    Idea
    2019
    Appelstraße 9A
    30159 Hanover
    Germany
  • Campus Nümbrecht

    The Nümbrecht School Centre is to be restructured in several construction phases and thus converted from a classical corridor school with internal, anonymous and unused corridors into a new spatial-pedagogical concept, the Cluster School.
    The corridors will be activated and transformed into communication zones, supplemented by group / EVA rooms and team stations, as well as niches and self-study areas, and opened to the communication zone.

    In order to maintain a clear location of the gymnasium and the secondary school after the merging of the Hauptschule and Realschule to form the secondary school, the former Hauptschule will be demolished and the school centre supplemented by the new building of the secondary school. The planned new building contains 18 classes, 3 team rooms and 12 special learning rooms, which are grouped together in clusters.
    The central interface between the existing building and the new one is the "common centre", which ensures the connection of the new building to the existing school centre.

    under construction
    2019
    Mateh-Yehuda Str. 5
    51588 Nümbrecht
    Deutschland
  • Gymnasium Lutherschule

    The draft envisages an extension of the Lutherschule through a powerful and independent structure, which fits into the existing block structure and self-confidently positions itself to the Engelbosteler Damm.
    The five-storey building forms in a modern and contemporary architectural language a clearly perceptible address, while radiating openness and transparency. At the same time, the indented ground floor facade with its striking brick arches creates a spacious and covered entrance area.
    The central organizational idea is the clustering and self-evident stacking of the different areas of use:
    The communal areas are located on the ground floor, the creative areas on the 1st floor, the natural sciences on the 2nd floor and the grade clusters on the two upper floors. As in the floors below, the classrooms are grouped around a central communication zone that creates additional learning venues with niches and open areas.

     

    Idea
    2018
    30167 Hanover
    Hannover
  • Meyer Forum

    At the Hettlicher Masch the new heart of the Meyer&Meyer company site is to be built. The office building is designed to be open, inviting and present as a "forum". The design is naturally integrated into the height development of the surroundings, forms a striking and inviting address to the street, but is also present and visible to the highway due to its three-storey structure. The rooms of the office building are organised around a two-storey gallery room and offer flexible work and learning rooms as well as a large variety of programmes with a café, showroom and fitness area. The ground floor in particular is characterised by its floor plan flexibility, as the atrium can be extended for company parties or large congresses. In addition, spacious terraces and loggias form encounter zones and recreation areas. A photovoltaic system, extensive roof greening and an intelligent self-sufficiency concept make this design in wood-reinforced concrete hybrid-construction fit for the future. Thus this design is also a prototype of new working worlds, which are characterised by atmosphere, diverse meeting spaces and flexibility of use.

     

    Idea
    2016
    49084 Osnabrück
    Deutschland
  • Primary and Comprehensive School Helios

    A new primary and comprehensive school (IUS) is planned for the former site of the Helios AG in Cologne Ehrenfeld. The school concept is based on the idea of a "university school", which spatially implements the educational objectives of inclusiveness: The school comprises the grades 1 to 13 and operates closely with the teacher training of the University of Cologne. This is architecturally reflected in an open learning environment for all grades. As part of a new high-quality and dense city block, the school should be an integral part and actor of the district: The school premises may be used publicly and the school offers a range of activities to the neighborhood.
    The school is designed as a compact structure, which is confidently positioned due to its clear-cut cubic form and at the same time contextualized by its orientation to axes and edges of the surroundings. It creates a clear address to the Vogelsanger Straße by a glass-enclosed foyer and a funnel-shaped, covered entrance situation. The inviting foyer and the localization of semi-public functions on the ground floor – such as the auditorium and educational center, the canteen, workshop and studio spaces – creates the desired integration of the school into the district and allows for important synergies of different usages.
    The common center - "the heart of the school" - spans over two floors and offers spacious stairs for meeting and seating: A great place for communication and leisure for all functional areas of the whole school.

    Excerpt from the jury report: "The jury praised in particular the optimal implementation of the educational objectives, which corresponds in a particular way to the intentions of the users. The learning environments are well designed and can be effectively used. Primary education is accessible as a separate unit on the first floor over short distances. The secondary education units I and II are localized on one level and are equipped with a spacious central communication zone, which provides space for a diverse range of activities. ..."

    Idea
    2015
    Heliosstraße
    50825 Cologne
    Germany
  • District Centre Mastbrook

    The urban concept is based on a compact building envelope positioned on the plot, creating multifarious open public spaces for various outdoor use. The compact volume is achieved by stacking the program: The space-centered gym is located on the first floor, the community center with its open, active and animating facades is based on ground level.Emerging from its program, the building volume is shaped with several recesses and kerfs. The entrances to the different functions are visualized by cut-outs of the volume. The building attains efficiency by layering functions and multiple-shift usage.The structure consists of a mix of reinforced concrete on the base and prefabricated cross-laminated timber on the upper storey. On ground level the facades are designed with large glazing elements and fibre-cement coated with colorful pattern. The facades of the gym are clad with black, large scale trapezoidal sheetings. Translucent façade areas from polycarbonate panels stretch around the upper corners, in order to give further differentiation to the building volume and embed it in the surrounding scale.

    Idea
    2014
    Ostlandstr.44
    24768 Rendsburg
    Germany
  • Martin-Luther-Schule

    The Martin-Luther-School is an upper secondary school with a special focus on musical education. It houses about 1600 pupils. The extension of the existing building became necessary to adapt to contemporary didactic concepts and to allow for all-day care. It contains classrooms, a natural science block, music rooms, a canteen and a gymnasium. The design translates the demands concerning resource efficiency and preservation in a sensual and sensible manner. The main climatic feature of the building is the shape of the building itself: So called solar-chimneys foster natural ventilation by stack effect and become a significant formal element. The expressive roofscape also em­phasizes places inside the building – large roof lights extend the space upwards and provide particular light. During school hours these areas are open spaces to be appropriated by different age groups for independent learning. The building is conceived as a timber frame structure with a larch-wood cladding.

    Idea
    2009
    Staatsstraße 2
    64668 Rimbach im Odenwald
    Germany