• Neue Schule Wolfsburg

    At CITYFÖRSTER, we aim to create spaces for social interaction and exchange - places where people come together, but where they can also find a sense of security.

    For our school project in Wolfsburg, the existing buildings of the former Hermann-Löns-School were expanded to include a new building for the secondary school. The aim of the design was not only a respectful treatment of the existing architecture but also its logical and consistent continuation. The comb-like structure of the existing school building was continued on the ground floor level. The space in between can be regarded as the "heart" of the school: a three-story open space that connects all floors vertically and serves as the main gathering place. At the same time, the building opens up horizontally: Generous glass surfaces and entrances open the ground floor to the city, the schoolyard, and an adjacent park – creating fluid transitions between the inside and the outside.

    With the Neue Schule Wolfsburg, we've sought to create a school building that is open to the world, encourages its students to meet and collaborate, yet at the same time functions as a safe haven to learn.

    completed
    2016
    Heinrich-Heine-Straße 36
    38440 Wolfsburg
    Germany
  • Lune Delta°... designed as closed-loop cycles

    Taking into account the Cradle to Cradle philosophy, the Lune Delta forms an economic structure that provides design, ecological and social contribution even after the end of its period of use. The sustainable commercial area is based on the following principles: 1. integral: The structure fits into existing overall structures, arises and also benefits from them. 2. demand-oriented: Different requirements are covered by the initial cluster. The system of ditches forms its own ecosystem and areas for Commons are implemented. 3. diverse: Open space systems and the special sector mix resolve the contradiction between commercial use and landscape and contribute to creative and social diversity. 4.circular: Buildings, open space and infrastructures operate as material cycles. They support technical or biosphere principles and adapt functionally and in design. 5. sustainable: The use of renewable energies is a hybrid system, which is locally, infrastructurally and formally connected. 6. orchestated: The cooperative Development Company Lune-Delta controls processes, ensures synergies and promotes communication.

    in progress
    2017
    Luneplate
    27572 Bremerhaven
    Deutschland
  • Campus as Quarter

    The new quarter campus forms a high-quality central urban hub between the western and southern part of the city, which, through systematic revitalization and redensification, will sustainably supplement Heidelberg's educational landscape. The aim is to link the leisure and educational facilities and to expand the programme with living, working and public services to create a diversified and vibrant neighbourhood. The green open space strip, including valuable biotope structures and a north-south connection geared towards local mobility, connects the quarter to its surroundings. Superordinate development principles focus on the long-term maintenance of the livelihood of future generations and will create integrated and lively learning and living spaces.

    "Education happens everywhere - in the family, with peers, in leisure time and at school. Parents, school, day structures, associations - they all contribute to a holistic education." (Bildungslandschaft Schweiz)

    Idea
    2019
    Heidelberg
    Deutschland
  • Facade renewal high-rise building of the Leibniz University Hanover

    The Leibniz University Hannover (LUH) is planning to renovate the facade of the high-rise building at Appelstraße 9A. With a height of almost 70m, the high-rise is a landmark in Hanover's urban space. Comparable to the main building Welfenschloss and the Conti high-rise, it is one of the main addresses of the LUH. Both buildings are characterised by a high degree of plasticity and a warm, sandy-golden colour. The facade design for the Appelstraße high-rise building takes up these characteristics and formulates an independent, future-oriented design on this basis. By layering the building components, the new façade of the high-rise building experiences a high degree of plasticity and depth. All components receive a warm, sandy-golden materiality - from the aluminium pilaster strips and cornices to the matt glass of the balustrades to the pixelated PV modules and the sun protection. A surrounding wooden bench in the interior and exterior space offers an area for informal learning, dialogue, waiting, resting and enlivens the entire ground floor zone. The "media storey", which extends beyond the attic, radiates messages such as the typical binary code of Leibniz, visible from afar as a light installation.

    Idea
    2019
    Appelstraße 9A
    30159 Hanover
    Germany
  • CLG Training Institute

    A very special project in our portfolio is the Chalimbana Local Government (CLG) Training Institute in Chalimbana, Zambia as it can be seen as a good example of a passive and self-sufficient city. The aim of the masterplan was to increase the quality of life of both students and academic staff of the Institute, to structure the campus for the long term, and to provide the grounds with a clear, recognizable identity.

Low-tech in construction but high-tech in designing, we created a plan that included everything needed for an autarchic project. In a very sustainable manner, we used the excavated soil to press it into bricks contributing to the buildings being passively cooled and heated. To achieve that we mainly used the sun energy. From a special angle and material of the roofs to the orientation of all buildings to strictly East-West, with the main facades (North & South) avoiding the low angles of the sun, CLG Training Institute became an eco-friendly vision made into reality. Also, we made sure that the rainwater and the cleaned sewage can drain into the groundwater locally, granting a precise water cycle.

    The existing road provides access to the campus by car. Simultaneously, a new main route for pedestrian connections is established as the new 'heart' of the campus. It runs between the mostly residential area on the North and the educational program on the South side of the grounds. These two clusters - housing and education - at the two opposite ends of the campus are surrounded by the lecturers' houses, and by leisure activities. By closing off some of the student housing blocks, small neighbourhoods are created, with inner gardens and courtyards providing atmospheric living quarters.

    completed
    2021
    Lusaka
    10101 Chalimbana
    Zambia
  • Campus Nümbrecht

    The Nümbrecht School Centre is to be restructured in several construction phases and thus converted from a classical corridor school with internal, anonymous and unused corridors into a new spatial-pedagogical concept, the Cluster School.
    The corridors will be activated and transformed into communication zones, supplemented by group / EVA rooms and team stations, as well as niches and self-study areas, and opened to the communication zone.

    In order to maintain a clear location of the gymnasium and the secondary school after the merging of the Hauptschule and Realschule to form the secondary school, the former Hauptschule will be demolished and the school centre supplemented by the new building of the secondary school. The planned new building contains 18 classes, 3 team rooms and 12 special learning rooms, which are grouped together in clusters.
    The central interface between the existing building and the new one is the "common centre", which ensures the connection of the new building to the existing school centre.

    under construction
    2019
    Mateh-Yehuda Str. 5
    51588 Nümbrecht
    Deutschland
  • Gymnasium Lutherschule

    The draft envisages an extension of the Lutherschule through a powerful and independent structure, which fits into the existing block structure and self-confidently positions itself to the Engelbosteler Damm.
    The five-storey building forms in a modern and contemporary architectural language a clearly perceptible address, while radiating openness and transparency. At the same time, the indented ground floor facade with its striking brick arches creates a spacious and covered entrance area.
    The central organizational idea is the clustering and self-evident stacking of the different areas of use:
    The communal areas are located on the ground floor, the creative areas on the 1st floor, the natural sciences on the 2nd floor and the grade clusters on the two upper floors. As in the floors below, the classrooms are grouped around a central communication zone that creates additional learning venues with niches and open areas.

     

    Idea
    2018
    30167 Hanover
    Hannover
  • Rinia Complex

    The Rinia Complex is located in a former youth park in the center of Fier, on a plot that is open to 3 sides, facing different contexts. Our design for the mixed-use complex addresses these contexts, which represent the different and differing needs of the area. The building seeks to express the ambitions of the City of Fier, that is: to create a new image, one that is fitting for a city that is dynamic and continually growing, and to add important functions to the city like a public 25m pool and a cinema.

    Rinia Complex is a truly multifunctional building, with a program that also includes a 5-star hotel, 2 floors of parking space, residential units, a bank, a shopping center, a restaurant, and a casino. All public functions of the complex are accessible directly from the street via external staircases and are embedded into their urban surroundings. The building has been designed to be used in different ways at different moments throughout the day, offering both public/open access and private/restricted access areas. The intricate program has been fitted into a single volume, a uniquely shaped building that is internally 'fragmented' in order to give an answer to the different needs and the diversity of the context, but which also retains its flexibility as an urban 'shelf' that can take on a variety of functions.

    under construction
    2018
    Rr. Dervish Hekali, Fier, Albania
    Fier
    Albania
  • Meyer Forum

    At the Hettlicher Masch the new heart of the Meyer&Meyer company site is to be built. The office building is designed to be open, inviting and present as a "forum". The design is naturally integrated into the height development of the surroundings, forms a striking and inviting address to the street, but is also present and visible to the highway due to its three-storey structure. The rooms of the office building are organised around a two-storey gallery room and offer flexible work and learning rooms as well as a large variety of programmes with a café, showroom and fitness area. The ground floor in particular is characterised by its floor plan flexibility, as the atrium can be extended for company parties or large congresses. In addition, spacious terraces and loggias form encounter zones and recreation areas. A photovoltaic system, extensive roof greening and an intelligent self-sufficiency concept make this design in wood-reinforced concrete hybrid-construction fit for the future. Thus this design is also a prototype of new working worlds, which are characterised by atmosphere, diverse meeting spaces and flexibility of use.

     

    Idea
    2016
    49084 Osnabrück
    Deutschland
  • District school Mitte Altona

    Instead of a clean functional construction, a building with an innovative room offer in a special atmosphere for contemporary teaching and learning methods and a space for neighbourly encounters is drafted. The design positiones itself to this role via a self-confident gesture and is with it's cubage purposely set apart from surrounding structures. The usage becomes readable, the differenziation between housing developments and the district schools public building structure recognizable. Thus the new building contributes to the urban surroundings structuring. The cubage reflects the inner organization: the public, also by residents and society used base connects the district with the school building. The transparent horizontal 'fugue' that includes the gym subdivides the building in a base for the common use and the clear educational areas, which 'floats' as self-contained volume above the 'fugue'. A central, light-flooded hall generates the school's common middel, which connects all floors and functional areas up to the roof top terrace. A visible and readable place for education is drafted and forms the Heart of the new district.

    Idea
    2015
    22765 Hamburg
    Deutschland