• WHO comes together

    How can you upgrade an existing district, create new living space and create a meeting place at the same time?

    The Tübingen district of Waldhäuser-Ost (WHO) emerged as a satellite town in the 1970s and never really became part of the city. Rather, references to urban development projects from the same period in other cities can be seen: a separation of functions or even a slight reference to the local context characterize urban planning at that time. Similar problems can still be seen today: Inadequate orientation options, unclear and poorly usable footpaths and cycle paths, few or no lively places, little usable open spaces, or even a general island character - isolated from the rest of the city. To counteract this, we have developed three key strategies that create a sustainable WHO.

    1. The barrier-free access belt
    A new hierarchical system of paths works as a connecting band with instead of against the topography. This creates a consistently barrier-free and programmatic network. Additional shortcuts ensure quick routes through the area. The band connects to central locations and stops of the local public transport and thus supports the car-free mobility offers.

    2. Three identity-forming landscapes
    Three landscapes surrounding the WHO hold special qualities. Until now, however, these have not been reflected in the structural and open space structure. Individual features from the landscapes are identified and strategically reflected in the WHO. In addition to vegetation structures and tree species, this also includes materiality and the use of open spaces that create unique places in the WHO and ensure orientation in the area. Enrich productive open spaces, offer room for communal gardening and meeting.

    3. Urban confetti creates density and liveliness
    New sources of inspiration are being strategically placed: a striking building for student accommodation defines the new entrance to the district and enlivens the new district square with a new supply center, school, swimming pool, and public transport stop. The Social-HUB in the geographical center of the district forms an anchor of the social community and spatial orientation. Like urban confetti, different open spaces and building uses are scattered over the area.

    Integrated planning
    The interaction of the three strategies creates a WHO worth living in - designed for people. The access belt leads through three landscapes, through places with different atmospheres and identities, and to different uses. No place in the WHO is like the other. A dense network of meeting places also promotes the community. The synthesis of the three strategies results in new centralities at key locations.

    completed
    Tübingen
    Germany
  • New Istropolis

    CITYFÖRSTER and KCAP design a new cultural district for Bratislava, Slovakia. Trnavské mýto will house a state-of-the-art concert and congress venue and the area will be transformed into a modern open neighbourhood including a series of green and public areas.

    Immocap, the owner of Istropolis, has presented its vision of New Istropolis, developed in cooperation with the international architectural studios KCAP and CITYFÖRSTER. The project aims to bring Bratislava a world-class multifunctional cultural and social centre with top-level architecture, creating a long deserved cultural landmark for the Slovakian capital.

    The new multifunctional hall enables Istropolis to meet Bratislava's real needs and leverage the potential of Trnavské mýto, and will foster cultural and congress tourism. New Istropolis offers the capacity to host various events simultaneously, such as acoustic, rock, jazz, pop concerts, numerous events and cultural events, and conferences and congresses of all sizes. The hall will be able to hold three different events simultaneously and have a maximum capacity of 3000 seats and 5000 combined seats for sitting and standing. The unique in-the-round seating configuration brings the audience close to the stage, creating a sense of intimacy and connection with the performers.

    Trnavské mýto is a key location in Bratislava in terms of pedestrian movement, traffic, and potential contribution to urban development. The project aims to bring new life to this important part of the city that has been neglected too long. Besides the world-class cultural venue, there will be a park with promenade, fountains, and cycle paths. Public areas will be accessible to visitors throughout the day, while the square will support and develop community activities such as seasonal markets.

    in progress
    Trnavské mýto 1
    831 04 Bratislava
    Slovakia
  • Jale Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas, and rich cultural heritage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Government initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Jale this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructures such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. As the beach is very deep and the bay mainly attracts the younger generations, we have been inspired by some of the existing beach-bars that were embedded in rich flowering gardens. Between the beach and the promenade, we have provided a strip of gardens housing 6-7 beach-bars, each with a stable structure to survive the harsh storms in winter. The bars come in three different sizes and allow for all furniture to be stored inside during the cold season.

    Photography: Lucas Hardonk

    under construction
    2016
    Himarë
    Himarë
    Albania
  • Dhërmi Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas and rich cultural heriatage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Governments initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Dhermi this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructure such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. At the entrance of the promenade an existing structure and a seasonal stream are integrated to form a watersquare, a landmark for the site which will include iconic lettering. A pier serves both for watersports but also as look-out and artificial cliff. The watersquare connects further inland through the 'valley of freshness' and invites for mountaineering and cultural activities.

    under construction
    2016
    Rruga Kosova, Vlorë 9400, Albanië
    Himarë
    Albania
  • Campus as Quarter

    The new quarter campus forms a high-quality central urban hub between the western and southern part of the city, which, through systematic revitalization and redensification, will sustainably supplement Heidelberg's educational landscape. The aim is to link the leisure and educational facilities and to expand the programme with living, working and public services to create a diversified and vibrant neighbourhood. The green open space strip, including valuable biotope structures and a north-south connection geared towards local mobility, connects the quarter to its surroundings. Superordinate development principles focus on the long-term maintenance of the livelihood of future generations and will create integrated and lively learning and living spaces.

    "Education happens everywhere - in the family, with peers, in leisure time and at school. Parents, school, day structures, associations - they all contribute to a holistic education." (Bildungslandschaft Schweiz)

    Idea
    2019
    Heidelberg
    Deutschland
  • Bergviertel Krampnitz, green I enlived I in motion

    Based on a strong landscape and valuable historical structures, Bergviertel Krampnitz is a forward-looking quarter, creating its own identity as a place to live and work in harmony with the environment. Against the background of a climate crisis and scarcity of resources, it will be sustainably developed and will serve as a centre of life for a broad cross-section of the population. A small-scale and diverse density creates a lively place, is gentle on resources, uses infrastructures efficiently and relies entirely on the mobility of the future - the environmental network. Small and large apartments in the same building ensure social diversity, intergenerational living connects young and old and assemblies along with community-oriented housing projects enable self-determined living. The combination of living and working responds to the trend to more strongly combine leisure and work as well as career and family. Strong and diverse open spaces, differently addressing the building plots, bind everything together and enable uses from communal gardening to sports and leisure activities up to generous landscape experiences.

    in progress
    2019
    14476 Potsdam
    Deutschland
  • Von Bergedorf zu BergeDörfern

    Bergedorf West is confronted with the typical challenges of a 1950s / 1960s housing estate: Few used open spaces, monotonous building structures without centers and orientation points as well as an insufficient structure for foot and bicycle traffic.

    In order to make Bergedorf fit for the future, the housing estate is being restructured and programmatically mixed up. Two open space bands - 1x "stream band", 1x "tree band" - structure the settlement structure in an east-west direction: "Bergedorf becomes mountain villages. New innovative building types enrich the three emerging subspaces. They increase the mix of use and housing, strengthen neighborhood life through public and communal first floors and create lively meeting places within the three neighborhoods. The structuring open space bands connect the three mountain villages, offer sports and recreation facilities and at the same time provide air conditioning, rainwater management and strengthen biodiversity.

    Idea
    2019
    21033 Hamburg
    Deutschland
  • Cape Square Durres

    The design of the square is based on the natural coastline of Albania which can be described as a sequence of capes. Our aim was to provide Durres with a placemaking public space that captures these characteristics of the city. The site is divided into three parts which strengthen the identity of the waterfront: The park, the square, and the urban cape. The Park with the green beds and local trees supports the uniqueness of Durres and is easy to maintenance.

    The Square connects the promenade and the urban cape. By using a specific paving pattern made of a local natural stone it invites people to slow down and stay. The cape divides two waterfronts with a different identity and provides a destination for flaneurs on the promenade. It allows watching both the sunset and the sunrise on its two shoulders. Following the geographical and ecological conditions, 'Cape Square' is seen from far away and invites to climb as play. It has quickly become a touristic attraction and is known as 'The Sphinx' all over Albania.

    completed
    2015
    Rruga Pavaresia 66, Durrës, Albania
    Durres
    Albania
  • Facade renewal high-rise building of the Leibniz University Hanover

    The Leibniz University Hannover (LUH) is planning to renovate the facade of the high-rise building at Appelstraße 9A. With a height of almost 70m, the high-rise is a landmark in Hanover's urban space. Comparable to the main building Welfenschloss and the Conti high-rise, it is one of the main addresses of the LUH. Both buildings are characterised by a high degree of plasticity and a warm, sandy-golden colour. The facade design for the Appelstraße high-rise building takes up these characteristics and formulates an independent, future-oriented design on this basis. By layering the building components, the new façade of the high-rise building experiences a high degree of plasticity and depth. All components receive a warm, sandy-golden materiality - from the aluminium pilaster strips and cornices to the matt glass of the balustrades to the pixelated PV modules and the sun protection. A surrounding wooden bench in the interior and exterior space offers an area for informal learning, dialogue, waiting, resting and enlivens the entire ground floor zone. The "media storey", which extends beyond the attic, radiates messages such as the typical binary code of Leibniz, visible from afar as a light installation.

    Idea
    2019
    Appelstraße 9A
    30159 Hanover
    Germany
  • CLG Training Institute

    A very special project in our portfolio is the Chalimbana Local Government (CLG) Training Institute in Chalimbana, Zambia as it can be seen as a good example of a passive and self-sufficient city. The aim of the masterplan was to increase the quality of life of both students and academic staff of the Institute, to structure the campus for the long term, and to provide the grounds with a clear, recognizable identity.

Low-tech in construction but high-tech in designing, we created a plan that included everything needed for an autarchic project. In a very sustainable manner, we used the excavated soil to press it into bricks contributing to the buildings being passively cooled and heated. To achieve that we mainly used the sun energy. From a special angle and material of the roofs to the orientation of all buildings to strictly East-West, with the main facades (North & South) avoiding the low angles of the sun, CLG Training Institute became an eco-friendly vision made into reality. Also, we made sure that the rainwater and the cleaned sewage can drain into the groundwater locally, granting a precise water cycle.

    The existing road provides access to the campus by car. Simultaneously, a new main route for pedestrian connections is established as the new 'heart' of the campus. It runs between the mostly residential area on the North and the educational program on the South side of the grounds. These two clusters - housing and education - at the two opposite ends of the campus are surrounded by the lecturers' houses, and by leisure activities. By closing off some of the student housing blocks, small neighbourhoods are created, with inner gardens and courtyards providing atmospheric living quarters.

    completed
    2021
    Lusaka
    10101 Chalimbana
    Zambia