• Unusual living KIDS

    In Germany, 90% of all children live in cities - 60% in large and medium-sized cities alone.

    The concept study takes this as an opportunity to redesign the existing housing estate on Bürgermeister-Reuter-Straße in Bremen Vahr according to the principles of a child-friendly city. The settlement shows various potentials in open space as well as in the building stock. In addition to the location on Lake Vahr, the rich tree population and the generous open spaces, the sealed parking spaces, the repetitive, underused open spaces, and the missing center pose challenges.

    In phase 0, a footbridge will be built that connects the neighborhoods with each other and interweaves the settlement with the network of paths in the area. It creates a center for the entire quarter, creates an address on Kurt-Schumacher-Allee, invites you to the quarter, and leads to the water. This is where people play, romp, rest, chat, celebrate, cook - a meeting point and link between the neighborhoods.

    The redensification strategy is subordinate to the maintenance of the valuable tree population and is divided into measures of upgrading, increasing, and adding. New forms of living promote the social mix in the neighborhood and enable new, diverse family structures and forms of living together in the long term.

    A central neighborhood garage on the main street, supplemented with decentralized mobile stations, enables a car-free neighborhood - this increases security, which at the same time brings more space to play on the street.

    The open space is made usable in the form of private gardens, neighborhood islands, playgrounds, and the "children's wilderness". The footbridge offers various areas of play - also for informal play and nature experiences.

    In the climate-neutral quarter, the roofs are activated as blue-green solar roofs. The rainwater is collected, stored, and evaporated. Biodiversity is promoted and made visible through bee pastures, hedges, and orchards. The footbridge leads as a research path through the future-oriented quarter. There, children can play close to nature and explore relationships between themselves and their environment. Sustainable use of resources can be learned in childhood.

    Idea
    2020
    Bremen
    Germany
  • Seelze South, Landschaf(f)t Stadt

    Seelze Süd is characterized by strong references to open and clearly defined urban spaces. The quarter, which has been sustainably developed on the background of the climate crisis and resource scarcity, mediates between the existing settlement structure, trimodal western traffic axis, and open landscape. One of the outstanding features: 80% of the building blocks have a direct view on fields, forests, or areas of high quality in terms of nature conservation.

    In an exciting contrast to the wide landscape, the urban center stands as a mediating element to the existing settlement structure and as an entrance to the quarter. In direct contact with the water, there is a quarter square, retail, a health and a daycare center, a playground, co-working spaces, and student and assisted living.

    Development
    A settlement structure that is closely interlinked with the landscape is central to the new quarter. The building structure is consistently aligned with the open landscape and thus pulls it deep into the inside. In order to conserve the valuable resource soil, the areas to be built on are kept small and provided with a relatively high density. Economic development is thus guaranteed. If the roof surfaces are not used as terraces or gardens, they are used to generate energy and are intensely greened to promote biodiversity, microclimate, and rainwater retention.

    Free spaces
    Three large landscape pockets are programmed in a variety of ways: from an idyllic butterfly meadow to a small lake with a sandy beach to a BMX track, there is nothing left to be desired. At the entrance, there is also the important quarter square as a meeting point.

    Noise protection
    In order to provide protection from the 65 dB (A) expected in the north-eastern area at night, a largely closed development is used in the north and east. The chosen U-shape enables the creation of well-protected inner courtyards, which are intended for outdoor living areas. In addition, the general arrangement of the buildings enables additional noise shielding.

    Idea
    30926 Seelze
    Deutschland
  • Landscape design Hefei airport city: Five landscapes - one park.

    When a park becomes an adventure.

    Building on the master plan for the Airport City in Hefei, we next looked at one of its four large parks. The resulting profile should serve as a sample plan for the remaining zones.

    In the center of the park, which is divided into five different areas, is the river, which is integrated as a characteristic element of the Sponge City and is of central importance. It acts as a catch basin for precipitation and floods of all kinds and thus contributes to sustainable urban development.

    Depending on the weather and the season, the park looks different and seems to be reinventing itself again and again. If the water coming from both sides of the city causes the river to swell, the park becomes, for example, standing water.

    The many plants and trees that form an entire forest in some areas are a central element of the park itself. In some parts, the existing vegetation is even integrated and made tangible. In addition to the resulting shade donating places and high natural biodiversity, there is another climate-active aspect: The trees store the water at night, which they release into the air in droplets during the day, thereby helping to lower the temperature.

    While on the one hand areas are designed for meetings and events with large sunroofs for a market, for example, there are several leisure options along the spacious boulevard of the urban waterfront. There happen to be boat moorings, an amphitheater in the water, a variety of cafes, or a specially planned swimming pool. The wetland, however, represents a completely different type of landscape design. In addition to areas with retention basins that function in a similar way, the water slowly seeps away, thereby relieving the sewage system.

    In order to make the use of a bicycle instead of the car more palatable, a cycle expressway from north to south was planned and cross-paths ensure that the eastern and western residential areas are connected.

    The variety of designed different areas answers every aspect and every question that public space can fulfill.

    For more information, we highly recommend our video about the project on CFTV.

    in progress
    Hefei / Anhui, China
    China
  • ecovillage Hanover

    With the development of the ecovillage in Hanover, there is a great chance to make an important contribution to future-oriented urban development. One of the most specific features of the ecovillage, and its guiding principle, is sufficiency. To possess more by sharing more: a highly flexible approach that, here, is not only preached but also practiced. In addition to a co-working space and several workshops, ecovillage also offers common rooms in the buildings and gardens that belong to and can be used by everyone, and there is even a special guest house for visitors to stay the night.

    The nucleus of the urban design is the lively village square, that is surrounded and framed by the commons. This is the green heart of ecovillage; where water is being managed, food is being produced and the spirit of community is being lived.

    One of the drivers for the development was the ambition to become a CO2-neutral settlement. Everything is built from wood, and the sealing of the surfaces is being minimized as well. Biodiversity is promoted and gray- and rainwater are treated and cleaned with the help of a plant-based sewage treatment system. After being directed into a biotope-like lake, it seeps away and evaporates, or serves the residents to water their gardens.

    The mobility concept also sets high goals with regard to future viability: it focuses entirely on local mobility. (local public transport, as well as pedestrian and bike path traffic). In concrete terms, this means only 0.2 parking spaces per residential unit are provided. In return, however, there are generous areas for bicycles, rental stations, handcarts, etc. A direct connection to the light rail system rounds off this concept.

    The neighbourhoods, which are connected to each other and to the centre by the commons, consist of differently sized clusters. These clusters comprise various building typologies, which in turn provide space for a wide range of apartment forms. This 'democratic' housing mix promotes social integration and creates strong neighbourhoods.

    ecovillage can be regarded as a pioneer in a long-overdue discussion of principles in which frugality is pursued as a philosophy.

    All facts

    500 residential units
    900 inhabitants
    5 hectares total area
    2 hectares of garden land
    3100 m² of commercial space
    2500 m² communal facilities
    Start of construction in 2021
    Completion in 2026
    More information: ecovillage-hannover.de

    in progress
    2020
    30539 Hanover
    Germany
  • Tannenberg Quartier

    The Tannenberg quarter is characterised by a distinct build framework that forms a clear centre and protects the quarter from traffic noise. An independent ensemble.

    The entrances and views of the quarter integrate into the existing context. The network of paths creates several links to the allotment gardens and the neighbourhood to the west: The Gumbinnenweg with its prominent row of trees becomes the main link for pedestrian and bicycle traffic. Private gardens and surrounding garden paths form connecting transitions to the private gardens of the neighbouring residential buildings and the allotment gardens (Klönschnack am Zaun).

    The generous open spaces with dense tree population ("grove") and the various garden areas have a significant influence on the character of the quarter: this is where you live "garden green".

    Idea
    2020
    Bremen
  • Blankenburger Süden - Circular City

    The design is based on the concept of a "Circular City", a circular organised neighbourhood, and is guided by the spatial principle "Landschaf(f)tStadt": The landscape creates the city.

    A structural and design focus is on the blue-green infrastructure: a 60-hectare landscape park with garden, forest and water land not only offers various places for leisure, sport and recreation but also provides numerous ecosystem services such as climatisation in urban areas, rainwater management, food production and the strengthening of biodiversity.

    The neighbourhood is divided into four sub-sections, each with its own specific building and open space structure. All buildings open up to green space and offer a variety of affordable housing options. Construction with wood and recycled materials and the creation of blue-green roofs contribute to the neighbourhood's good climate balance. A new type of building, the so-called CYC Hub, acts as a circulation interface. It houses the technical infrastructure of the circular organised neighbourhoods - such as the energy station and the neighbourhood garage with a mobile station as well as socio-cultural and educational facilities such as a kindergarten, youth club, neighbourhood meeting place and neighbourhood management.

    in progress
    Berlin
    Germany
  • Düsseldorf Mosaic

    How can Düsseldorf react to demographic change? Who plays which part in current urban development processes? Where can we create affordable living space? How far away is the open countryside, the nearest playground? These and many other questions concern the citizens of Düsseldorf. The "Raumwerk D", which is being developed parallel to the "Mobility Plan D", is intended to provide answers to such questions that have been worked out together. The spatial image determined within this framework is not a plan in the conventional sense. It is based on the current state of urban and landscape spaces and emphasises structural elements. It marks identity-defining places as well as urban structures that take over important functions for orientation. Furthermore, it spatially and pictorially highlights the qualification and profiling of urban spaces and the focal points of urban development. The participants in the dialogue process have enriched and specified the spatial image with suggestions regarding content and illustration.

    in progress
    2019
    Düsseldorf
    Deutschland
  • District Landscape Dietenbach

    How does a newly developed city district become a vibrant place to live?

    The characterful landscape of Freiburg with the surrounding Schwarzwald serves as the decisive basis for the newly designed district Dietenbach. The four emerging quarters will be connected by a ring boulevard. In contrast to the generous open spaces, which serve as decelerated exercise and relaxation areas and make a significant contribution to nature and species protection, pulsating life takes place here. The new city center serves as a bracing supply center and community reference point with symbolic centrality. In addition to the 5,500 residential units, new jobs and schools will be created in the 108-hectare area, which will complete the new living environment.

    Integration into the urban, functional, and landscape context
    The new district Dietenbach is structured by the iconic landscape, especially the eponymous Dietenbach.

    The resulting open spaces ensure the supply of fresh air and a stable microclimate. The former course of the Käserbach river has been reactivated and serves as partially communal garden land. In the region of ​​the school and sports campus, this zone also includes play, sports, and recreation areas that can be used by the public.

    In contrast to this, the new center of the district as a communal supply center offers space for weekly markets, city festivals, outdoor areas for restaurants, and water features. There are also retail stores, gastronomic offers, and services. The building plots of the compact quarters address different market segments. A large number of construction site sizes, building heights, building types, and locations provides a large typology mix and thus offers a lot for different target groups.

    Mobility concept
    The mobility concept pursues the goal of reducing motor vehicle traffic, car ownership, and the number of parking spaces. This makes an important contribution to an attractive living environment, affordable living space, and environmentally friendly transport. It is achieved by creating attractive offers for pedestrian and bicycle traffic, public transport with light rail, as well as offers for car sharing and e-mobility, and also by parking in district garages in less sensitive locations that are up to 200m away from the apartments.

     

    in progress
    2018
    79114 Freiburg im Breisgau
    Germany
  • CLG Training Institute

    A very special project in our portfolio is the Chalimbana Local Government (CLG) Training Institute in Chalimbana, Zambia as it can be seen as a good example of a passive and self-sufficient city. The aim of the masterplan was to increase the quality of life of both students and academic staff of the Institute, to structure the campus for the long term, and to provide the grounds with a clear, recognizable identity.

Low-tech in construction but high-tech in designing, we created a plan that included everything needed for an autarchic project. In a very sustainable manner, we used the excavated soil to press it into bricks contributing to the buildings being passively cooled and heated. To achieve that we mainly used the sun energy. From a special angle and material of the roofs to the orientation of all buildings to strictly East-West, with the main facades (North & South) avoiding the low angles of the sun, CLG Training Institute became an eco-friendly vision made into reality. Also, we made sure that the rainwater and the cleaned sewage can drain into the groundwater locally, granting a precise water cycle.

    The existing road provides access to the campus by car. Simultaneously, a new main route for pedestrian connections is established as the new 'heart' of the campus. It runs between the mostly residential area on the North and the educational program on the South side of the grounds. These two clusters - housing and education - at the two opposite ends of the campus are surrounded by the lecturers' houses, and by leisure activities. By closing off some of the student housing blocks, small neighbourhoods are created, with inner gardens and courtyards providing atmospheric living quarters.

    completed
    2021
    Lusaka
    10101 Chalimbana
    Zambia
  • Green, greener, Pelikan

    The design sets the urban development capstone for the Pelikanviertel. The original factory premises, the Neikes buildings, the FOUR and the "green, greener PELIKAN" - each stand alone and at the same time relate to each other. The self-similarity of the five buildings creates a strong, characterful unit that responds individually to its neighborhood. Each of the five L-shaped buildings consists of a two-piece "bar" and a "head", which is formed by the accentuation of the high points by means of pyramid-like roofs and represents the prelude to the quarter. The roofs allow the maximum utilization of the plots and increase the recognition value. The range of uses offers variety - from green living, or mansard apartments with roof gardens, to hybrid studio apartments, to a variety of forms of use on the ground floor, which gives the street a unique character. The green oases in the courtyards provide a retreat and are the centerpiece of the design. Intensive greening of the balconies and facades form vertical gardens and, in addition to privacy, sun and noise protection, provide high-quality open space with privacy despite relatively dense development.

    completed
    2018
    30177 Hannover
    Deutschland