• Lune Delta°... designed as closed-loop cycles

    Taking into account the Cradle to Cradle philosophy, the Lune Delta forms an economic structure that provides design, ecological and social contribution even after the end of its period of use. The sustainable commercial area is based on the following principles: 1. integral: The structure fits into existing overall structures, arises and also benefits from them. 2. demand-oriented: Different requirements are covered by the initial cluster. The system of ditches forms its own ecosystem and areas for Commons are implemented. 3. diverse: Open space systems and the special sector mix resolve the contradiction between commercial use and landscape and contribute to creative and social diversity. 4.circular: Buildings, open space and infrastructures operate as material cycles. They support technical or biosphere principles and adapt functionally and in design. 5. sustainable: The use of renewable energies is a hybrid system, which is locally, infrastructurally and formally connected. 6. orchestated: The cooperative Development Company Lune-Delta controls processes, ensures synergies and promotes communication.

    in progress
    2017
    Luneplate
    27572 Bremerhaven
    Deutschland
  • CLG Training Institute

    A very special project in our portfolio is the Chalimbana Local Government (CLG) Training Institute in Chalimbana, Zambia as it can be seen as a good example of a passive and self-sufficient city. The aim of the masterplan was to increase the quality of life of both students and academic staff of the Institute, to structure the campus for the long term, and to provide the grounds with a clear, recognizable identity.

Low-tech in construction but high-tech in designing, we created a plan that included everything needed for an autarchic project. In a very sustainable manner, we used the excavated soil to press it into bricks contributing to the buildings being passively cooled and heated. To achieve that we mainly used the sun energy. From a special angle and material of the roofs to the orientation of all buildings to strictly East-West, with the main facades (North & South) avoiding the low angles of the sun, CLG Training Institute became an eco-friendly vision made into reality. Also, we made sure that the rainwater and the cleaned sewage can drain into the groundwater locally, granting a precise water cycle.

    The existing road provides access to the campus by car. Simultaneously, a new main route for pedestrian connections is established as the new 'heart' of the campus. It runs between the mostly residential area on the North and the educational program on the South side of the grounds. These two clusters - housing and education - at the two opposite ends of the campus are surrounded by the lecturers' houses, and by leisure activities. By closing off some of the student housing blocks, small neighbourhoods are created, with inner gardens and courtyards providing atmospheric living quarters.

    completed
    2021
    Lusaka
    10101 Chalimbana
    Zambia
  • Rinia Complex

    The Rinia Complex is located in a former youth park in the centre of Fier, on a plot which is open to 3 sides, facing different contexts. Our design for the mixed-use complex addresses these contexts, which represent the different and differing needs of the area. The building seeks to express the ambitions of the City of Fier, that is: to create a new image, one that is fitting for a city that is dynamic and continually growing, and to add important functions to the city like a public 25m pool and a cinema. Rinia Complex is a truly multifunctional building, with a program that also includes a 5-star hotel, 2 floors of parking space, residential units, a bank, a shopping center, a restaurant and a casino. All public functions of the complex are accessible directly from the street via external staircases, and are embedded into their urban surroundings. The building has been designed to be used in different ways at different moments throughout the day, offering both public/open access and private/restricted access areas. The intricate program has been fitted into a single volume, a uniquely shaped building which is internally 'fragmented' in order to answer to the different needs and the diversity of the context, but which also retains its flexibility as an urban 'shelf' that can take on a variety of functions.

    under construction
    2018
    Rr. Dervish Hekali, Fier, Albania
    Fier
    Albania
  • Meyer Forum

    At the Hettlicher Masch the new heart of the Meyer&Meyer company site is to be built. The office building is designed to be open, inviting and present as a "forum". The design is naturally integrated into the height development of the surroundings, forms a striking and inviting address to the street, but is also present and visible to the highway due to its three-storey structure. The rooms of the office building are organised around a two-storey gallery room and offer flexible work and learning rooms as well as a large variety of programmes with a café, showroom and fitness area. The ground floor in particular is characterised by its floor plan flexibility, as the atrium can be extended for company parties or large congresses. In addition, spacious terraces and loggias form encounter zones and recreation areas. A photovoltaic system, extensive roof greening and an intelligent self-sufficiency concept make this design in wood-reinforced concrete hybrid-construction fit for the future. Thus this design is also a prototype of new working worlds, which are characterised by atmosphere, diverse meeting spaces and flexibility of use.

     

    Idea
    2016
    49084 Osnabrück
    Deutschland
  • Cradle-to-Cradle Industrial Park

    The concept Cradle-to-Cradle (C2C, Michael Braungart et al.) is based upon the idea of a circular economy in which resources are not consumed but are continually used. The feasibility study explores how this concept can be transferred to the development of industrial parks: C2C-principles for the design of buildings, open spaces and infrastructure are developed and a structural plan for a test site in Bielefeld, Germany, is laid out. Moreover an energy system for the whole area is designed and C2C-prototypes for buildings and open space situations. The approach of the study is holistic and interdisciplinary and its planning recommendations can be used for the development of new industrial areas as well as for the transformation of existing sites. The study is part of the INTERREG-IVB project „Cradle to Cradle Business Innovation & Improvement Zones. C2C-BIZZ". Please contact us for the entiry feasibility study.

    completed
    2014
    Am Niedermeyers Feld
    33719 Bielefeld
    Germany
  • TXL Restart. Integral Systems

    The airport Berlin Tegel is going to be closed down. TXL will be developed as a high quality research, industry and business park with the profile of 'urban technologies'. A strategic masterplan builds the foundation for a flexible - and therefore, robust - planning process. Developmental guidelines and a profound system of rules create a structural, programmatic and creative quality of strategical important subareas. Simultaneously, more flexible developmental options are being allocated for other areas. ‚Quarters' profiles' emphasize exisiting potentials of subareas and strengthen the specific identity. An integrated concept for energy and water supports the sustainable development: biomass, geothermal energy, wind energy and photovoltaics provide regionally generated energy. Gray and rain water is being collected, refined and reused regionally. An urban aerial railway connects the site with the station and the tram. Here, the aerial railway is not only an efficient, sustainable means of transport but also represents sustainable mobility in terms of the site's profile.

    completed
    2012
    Saatwinkler Damm 62
    13627 Berlin Tegel
    Germany
  • Office Building. New Lands Commission

    The design for the landmark building of 5.500sqm, housing the New Lands Commission, will be a symbol of the new spirit of transparency and efficiency, bringing together the currently dispersed Land Sector Agencies. The building has an important symbolic impact due to the recent nationwide establishment of the land registry and is to represent a new All-Ghanaian identity. The design responds to local climatic and social parameters throughout all scales. All design-elements, from the urban setting out to the building's shape and its materialization aim towards natural and sustainable performance, fulfilling several functions at the same time. The circulation system forms the core of the building, spiraling upwards between two rings of offices on different levels. By breaking the clear separation between floors this system provides a continuous movement, bringing the NLC together on one continuous floor, with a variety of perspectives in and throughout the building. The parametric design of the outer appearance of the building guaranties functional performance whilst allowing for aesthetic variation. The diamond-shaped bamboo panels all follow the lowest sun-angle providing shade and filtered natural light at the same time.

    in progress
    2010-2015
    Ghana Survey School, Achimota Rd
    1757 Accra
    Ghana
  • Expo Park Hannover

    The former area of the World Exposition 2000 is being transformed into the EXPO PARK HANNOVER: a high class business and technology park with excellent infrastructure in walking distance to the world's biggest fairground. About 85% of the area is already being used by businesses, service providers, institutions for higher education and event locations. For the remaining plots a development study was commissioned in order to visualize possible designs and volumetric developments. Special attention was paid to a wide range of programmatic options. The allotment provides plots between 2.000m2 and 20.000m2 and floor areas between 4.000m2 and up to 30.000m2. Different building types were developed and visualized in order to serve different needs concerning address-making, accessability or internal organization. Exemplary designs are the OfficeTower, the ShowSPACE, the OfficeCUBES and the Start-upLAB.

    completed
    2006
    Straße der Nationen 10
    30539 Hannover
    Germany
  • West African Science Center - WASCAL

    The guiding principles in the design for the landmark building accommodating the West African Science Center, are developed from the site and its conditions as well as from vernacular forms of spatial organization and construction of Burkina Faso. The building itself is reflecting the idea of the scientific research as it serves as a hub, connecting the center and its partners with each other, with visitors as well as with the city of Ouaga¬dougu. The heart of the building is the three-storey science area, containing all offices and their serving spaces. The ground floor connects all functions both spatially as well as programmatically through long visual axes. Inspired by traditional houses and settlements, the round shape of the building is effectively avoiding the low-standing sun as it slowly travels around the building. The climate concept focuses on natural ventilation in combination with night cooling and air movement by ceiling fans and solar chimneys and is in this way best practice example for climate adapted construction and sustainability.

    Idea
    2014
    Boulevard Mouammar Kadafi, Patte d'oie, 06 B.P 9507, Ouagadougou, Burkina Faso
    Ouagadougou
    Burkina Faso
  • Green Wave. Glitnir Bank Hq

    The design concept 'Green Wave' generates a holistic image and a characteristic coastal skyline for the site of Kirkjusandur in Reykjavik, Iceland. Two design principles characterize the appearance of all buildings: The dynamic shape of the wave as an aesthetic concept and the integration of green spaces as vital elements of functional and atmospheric quality. The new headquarters of Glitnir Bank, a nine-storey building addressing the prominent highway Sæbraut, will be the key figure for the future development. The elevated entrance plaza is secluded from public flow on ground level and sheltered from heavy winds coming from the shore. Open working spaces can be organised and subdivided flexibly. Winter gardens on each floor increase internal lighting, provide space for informal communication and create a comfortable atmosphere and climate. A decentralized ventilation system and a heating system based on geothermal energy are implemented, which are economic in maintenance, space-saving and highly energy efficient. The façade consists of tilted glass elements creating a "deep skin" that reflects natural and artificial light in different angles.

    Idea
    2006/07
    Laugarnesvegur 52
    105 Reykjavik
    Iceland