• Kronsberg South A.2

    The city block is structured by two cuts towards the public street. In this way, a community courtyard with neighboring pathways is created. The perimeter block development consists of six residential units and twelve townhouses on the east side. The street-facing brick facades are representative and respond to the importance of the entrance to the quarter. The spacious inner courtyard is zoned into a communal green center, surrounding paths and the private gardens lining the first floor apartments. All building entrances are barrier-free and all apartments are planned to be barrier-free. Each apartment has an outdoor sitting area and a small storage room. The underground parking garage is located in an L-shape under the northern block and is accessible from all staircases of the apartment buildings. There are also 145 bicycle parking spaces, some of which are equipped with charging stations.

    Idea
    2020
    Kattenbrookstrift
    30539 Hanover
    Germany
  • Tannenberg Quartier

    The Tannenberg quarter is characterised by a distinct build framework that forms a clear centre and protects the quarter from traffic noise. An independent ensemble.

    The entrances and views of the quarter integrate into the existing context. The network of paths creates several links to the allotment gardens and the neighbourhood to the west: The Gumbinnenweg with its prominent row of trees becomes the main link for pedestrian and bicycle traffic. Private gardens and surrounding garden paths form connecting transitions to the private gardens of the neighbouring residential buildings and the allotment gardens (Klönschnack am Zaun).

    The generous open spaces with dense tree population ("grove") and the various garden areas have a significant influence on the character of the quarter: this is where you live "garden green".

    Idea
    2020
    Bremen
  • New Istropolis

    CITYFÖRSTER and KCAP design a new cultural district for Bratislava, Slovakia. Trnavské mýto will house a state-of-the-art concert and congress venue and the area will be transformed into a modern open neighbourhood including a series of green and public areas.

    Immocap, the owner of Istropolis, has presented its vision of New Istropolis, developed in cooperation with the international architectural studios KCAP and CITYFÖRSTER. The project aims to bring Bratislava a world-class multifunctional cultural and social centre with top-level architecture, creating a long deserved cultural landmark for the Slovakian capital.

    The new multifunctional hall enables Istropolis to meet Bratislava's real needs and leverage the potential of Trnavské mýto, and will foster cultural and congress tourism. New Istropolis offers the capacity to host various events simultaneously, such as acoustic, rock, jazz, pop concerts, numerous events and cultural events, and conferences and congresses of all sizes. The hall will be able to hold three different events simultaneously and have a maximum capacity of 3000 seats and 5000 combined seats for sitting and standing. The unique in-the-round seating configuration brings the audience close to the stage, creating a sense of intimacy and connection with the performers.

    Trnavské mýto is a key location in Bratislava in terms of pedestrian movement, traffic, and potential contribution to urban development. The project aims to bring new life to this important part of the city that has been neglected too long. Besides the world-class cultural venue, there will be a park with promenade, fountains, and cycle paths. Public areas will be accessible to visitors throughout the day, while the square will support and develop community activities such as seasonal markets.

    in progress
    Trnavské mýto 1
    831 04 Bratislava
    Slovakia
  • Pelikan Mix⁴

    The project PELIKAN MIX4 is characterized by a variety of dwelling types according to urban lifestyles. Within an urban master plan four distinctive characteristics are developed:
    A landscape tableau is the connecting element, forming an entrée for the private, semi-public and public spaces. Generous lobbies in each house compose a discrete identity and a space of encounters. A great flexibility in the floor plans allows a variety of different apartments in size and type. According to society demands, the types "wellness", "sustainable", "extravagant" and "comfortable" are developed. They differ in constellation of rooms, material, building equipment and the offer of outdoor spaces. So called "Glorietten" crown the buildings and optimize light, spatial peculiarity and views.

    completed
    2016
    Günther-Wagner-Allee
    30177 Hannover
    Germany
  • Buchholzer Green

    The development of Buchholzer Grün creates a residential area in an attractive location. The five-storey and the four-storey apartment buildings in combination with ten three-storey townhouses form the northern opening of the new quatier. The three new buildings develop a powerful, own identity, which incorporate the urban connection to the surrounding city districts and the neighbouring Podbielskistraße. The rhythmization in the height development as well as the verticality through the overlapping windows and balconies in the clinker facade are central design principles. The change of material makes the entrance areas clearly recognizable and at the same time they fit into the overall structure of the facades. The result is a robust, unpretentious and solid figure. The multi-storey housing units impress with an exciting mix of tenements and condominiums in different sizes, while the townhouses offer a small type of building as well as a large one and enable parking inside the house.

     

    under construction
    2019
    30659 Hanover
    Germany
  • Water town Limmer

    The program of the new quarter entrance describes a modern mixed-used block in which different functions come together and are arranged compactly to each other. The entrances to the main functions are oriented towards the public spaces and emphasise the priority square and corner situations in the urban context. The 7-storey residential tower houses 60 micro apartments with a café on the ground floor along the entire facade. The eastern block houses is the assisted living, the western block is the care facility, including the supermarket with parking decks and a southern and northern row of shops. All ground floor facades with public uses open up to the public space with generously sized windows. The design envisages a solid construction method in reinforced concrete and brickwork, which optimally depicts the various building parts, functions and room sizes according to their requirements.

    Idea
    2019
    Wunstorfer Landstraße
    30453 Hanover
    Germany
  • Green, greener, Pelikan

    The design sets the urban development capstone for the Pelikanviertel. The original factory premises, the Neikes buildings, the FOUR and the "green, greener PELIKAN" - each stand alone and at the same time relate to each other. The self-similarity of the five buildings creates a strong, characterful unit that responds individually to its neighborhood. Each of the five L-shaped buildings consists of a two-piece "bar" and a "head", which is formed by the accentuation of the high points by means of pyramid-like roofs and represents the prelude to the quarter. The roofs allow the maximum utilization of the plots and increase the recognition value. The range of uses offers variety - from green living, or mansard apartments with roof gardens, to hybrid studio apartments, to a variety of forms of use on the ground floor, which gives the street a unique character. The green oases in the courtyards provide a retreat and are the centerpiece of the design. Intensive greening of the balconies and facades form vertical gardens and, in addition to privacy, sun and noise protection, provide high-quality open space with privacy despite relatively dense development.

    completed
    2018
    30177 Hannover
    Deutschland
  • New Axis Monheim

    The city of Monheim am Rhein looked for concepts for the transformation of the shopping center Monheimer Tor and its surroundings, which connect the city center of Monheim with the neighboring district "Berliner Viertel" to the south.

    The main principle of the design is a new urban axis that connects the two unequal halves of Monheim and adds new urban spaces in the form of two squares with different characters. The area is densified with mixed city blocks, in which flexibly usable plinths are combined with residential and office space. The mall is partially corrected and rebuilt on the south side, creating new entrances and passageways and giving the south side of the building an attractive new face.

    The design underlines Monheim's urban ambitions. The threat of further land consumption and the growing need for mobility connected to it is opposed by a concept that aims at inner-city densification, intensification, and flexible mixed uses.

    Idea
    2018
    Rathausplatz 20
    40789 Monheim
    Deutschland
  • Gardencity 21. Green-urban-connected.

    The fringes of the city hold the promise to live in connection to nature, surrounded by landscape, open space and informal structures. At the same time, areas like these are criticized for their lack of functions, their boredom and their consumption of natural resources. How then – in the spirit of Ebenezer Howard - to create a "green urbanity" which is more diverse, dense, socially mixed and productive while at the same time maintaining the special qualities of the city edge? For the German BBSR, The Federal Institute for Research on Building, Urban Affairs and Spatial Development we developed scenarios on How the Garden City can be translated to the 21st Century?

    A viable model can only ensue when spatial principles and specific qualities are brought and thought together with the processes, structures and stakeholders that shape the city. The planning approach for Garden City 21 therefore draws its topics, concepts and strategies from the context. Four sample areas illustrate how built and unbuilt intertwine, how aspects of a Garden City can be developed not only on the fringes of the city and how it can embrace local competences, programs and structures.
    Scenario-based designs and strategic stories are the starting point, and are used to illustrate the qualities of urban and open spaces, so as to be able to discuss them with stakeholders.

    Link to publication: 'Gartenstadt 21', Bundesinstitut für Bau-, Stadt- und Raumforschung

    completed
    2017
    Am Markt 21, 28195 Bremen, Duitsland
    Bremen
    Germany
  • New Neighbourhood Hilligenwöhren

    The new residential neighbourhood Hilligenwöhren is located on the threshold of compact city to open landscape in Bothfeld. A composition of three- to four-storey buildings generates two courtyards with different spatial qualities. The norther green courtyards is the new neighbourhood's intimate centre, whereas the southern courtyard opens up to the street and hence to the neighbourhood. The buildings are connected via access balconies which activate the courtyards and are the basis for a vived community. The central community room for all residents connects the two green spaces. It is the neighbourhood's living room. By opening and widening spaces, informal meeting points and social contact surfaces are offered. The building structure enables a flexible arrangement of various residenttial typologies und therefore a social mixture.
    A solid structure for the development of a long lasting neighbourhood is offered. Furthermore natural building materials ensure comfortable and healthy living environments.

     

    completed
    2016
    30657 Hanover
    Germany