• Jale Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas, and rich cultural heritage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Government initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Jale this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructures such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. As the beach is very deep and the bay mainly attracts the younger generations, we have been inspired by some of the existing beach-bars that were embedded in rich flowering gardens. Between the beach and the promenade, we have provided a strip of gardens housing 6-7 beach-bars, each with a stable structure to survive the harsh storms in winter. The bars come in three different sizes and allow for all furniture to be stored inside during the cold season.

    Photography: Lucas Hardonk

    under construction
    2016
    Himarë
    Himarë
    Albania
  • Dhërmi Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas and rich cultural heriatage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Governments initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Dhermi this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructure such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. At the entrance of the promenade an existing structure and a seasonal stream are integrated to form a watersquare, a landmark for the site which will include iconic lettering. A pier serves both for watersports but also as look-out and artificial cliff. The watersquare connects further inland through the 'valley of freshness' and invites for mountaineering and cultural activities.

    under construction
    2016
    Rruga Kosova, Vlorë 9400, Albanië
    Himarë
    Albania
  • Bergviertel Krampnitz, green I enlived I in motion

    Based on a strong landscape and valuable historical structures, Bergviertel Krampnitz is a forward-looking quarter, creating its own identity as a place to live and work in harmony with the environment. Against the background of a climate crisis and scarcity of resources, it will be sustainably developed and will serve as a centre of life for a broad cross-section of the population. A small-scale and diverse density creates a lively place, is gentle on resources, uses infrastructures efficiently and relies entirely on the mobility of the future - the environmental network. Small and large apartments in the same building ensure social diversity, intergenerational living connects young and old and assemblies along with community-oriented housing projects enable self-determined living. The combination of living and working responds to the trend to more strongly combine leisure and work as well as career and family. Strong and diverse open spaces, differently addressing the building plots, bind everything together and enable uses from communal gardening to sports and leisure activities up to generous landscape experiences.

    in progress
    2019
    14476 Potsdam
    Deutschland
  • Updating Nordweststadt

    Like many other residential schemes of the 1960's the Nordweststadt in Frankfurt requires an update of its building stock, a redesign that meets current and future demands of urban living. A set of transferable, integrative, and low-cost design measures is developed, focusing on three main tasks: Tidying up, the regeneration of neighbourhoods, and the strengthening of identity. Shrubs and trees are cut back, the parking is reorganized, pedestrian and cycle lanes are being introduced, new public spaces are designed and the courtyards are upgraded by private gardens, new public green amenity spaces and 'light pergolas' - a minimal architecture that connects basement parking with the courtyards and passes over into a podium with seating steps on ground level. The light pergolas enclose a small lounge, an external barbecue, water and electricity connections and a bicycle workshop. During evening hours and at night the pergolas illuminate the courtyard, by day these enable diverse and easy use of the courtyard and strengthen a lively community.

    completed
    2010-2014
    Gerhart-Hauptmann-Ring
    60439 Frankfurt on the Main
    Germany