• Green Wave. Glitnir Bank Hq

    The design concept 'Green Wave' generates a holistic image and a characteristic coastal skyline for the site of Kirkjusandur in Reykjavik, Iceland. Two design principles characterize the appearance of all buildings: The dynamic shape of the wave as an aesthetic concept and the integration of green spaces as vital elements of functional and atmospheric quality. The new headquarters of Glitnir Bank, a nine-storey building addressing the prominent highway Sæbraut, will be the key figure for the future development. The elevated entrance plaza is secluded from public flow on ground level and sheltered from heavy winds coming from the shore. Open working spaces can be organised and subdivided flexibly. Winter gardens on each floor increase internal lighting, provide space for informal communication and create a comfortable atmosphere and climate. A decentralized ventilation system and a heating system based on geothermal energy are implemented, which are economic in maintenance, space-saving and highly energy efficient. The façade consists of tilted glass elements creating a "deep skin" that reflects natural and artificial light in different angles.

    Idea
    2006/07
    Laugarnesvegur 52
    105 Reykjavik
    Iceland