• New Istropolis

    CITYFÖRSTER and KCAP design a new cultural district for Bratislava, Slovakia. Trnavské mýto will house a state-of-the-art concert and congress venue and the area will be transformed into a modern open neighbourhood including a series of green and public areas.

    Immocap, the owner of Istropolis, has presented its vision of New Istropolis, developed in cooperation with the international architectural studios KCAP and CITYFÖRSTER. The project aims to bring Bratislava a world-class multifunctional cultural and social centre with top-level architecture, creating a long deserved cultural landmark for the Slovakian capital.

    The new multifunctional hall enables Istropolis to meet Bratislava's real needs and leverage the potential of Trnavské mýto, and will foster cultural and congress tourism. New Istropolis offers the capacity to host various events simultaneously, such as acoustic, rock, jazz, pop concerts, numerous events and cultural events, and conferences and congresses of all sizes. The hall will be able to hold three different events simultaneously and have a maximum capacity of 3000 seats and 5000 combined seats for sitting and standing. The unique in-the-round seating configuration brings the audience close to the stage, creating a sense of intimacy and connection with the performers.

    Trnavské mýto is a key location in Bratislava in terms of pedestrian movement, traffic, and potential contribution to urban development. The project aims to bring new life to this important part of the city that has been neglected too long. Besides the world-class cultural venue, there will be a park with promenade, fountains, and cycle paths. Public areas will be accessible to visitors throughout the day, while the square will support and develop community activities such as seasonal markets.

    in progress
    Trnavské mýto 1
    831 04 Bratislava
    Slovakia
  • Jale Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas, and rich cultural heritage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Government initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Jale this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructures such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. As the beach is very deep and the bay mainly attracts the younger generations, we have been inspired by some of the existing beach-bars that were embedded in rich flowering gardens. Between the beach and the promenade, we have provided a strip of gardens housing 6-7 beach-bars, each with a stable structure to survive the harsh storms in winter. The bars come in three different sizes and allow for all furniture to be stored inside during the cold season.

    Photography: Lucas Hardonk

    under construction
    2016
    Himarë
    Himarë
    Albania
  • Dhërmi Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas and rich cultural heriatage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Governments initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Dhermi this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructure such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. At the entrance of the promenade an existing structure and a seasonal stream are integrated to form a watersquare, a landmark for the site which will include iconic lettering. A pier serves both for watersports but also as look-out and artificial cliff. The watersquare connects further inland through the 'valley of freshness' and invites for mountaineering and cultural activities.

    under construction
    2016
    Rruga Kosova, Vlorë 9400, Albanië
    Himarë
    Albania
  • Cape Square Durres

    The design of the square is based on the natural coastline of Albania which can be described as a sequence of capes. Our aim was to provide Durres with a placemaking public space that captures these characteristics of the city. The site is divided into three parts which strengthen the identity of the waterfront: The park, the square, and the urban cape. The Park with the green beds and local trees supports the uniqueness of Durres and is easy to maintenance.

    The Square connects the promenade and the urban cape. By using a specific paving pattern made of a local natural stone it invites people to slow down and stay. The cape divides two waterfronts with a different identity and provides a destination for flaneurs on the promenade. It allows watching both the sunset and the sunrise on its two shoulders. Following the geographical and ecological conditions, 'Cape Square' is seen from far away and invites to climb as play. It has quickly become a touristic attraction and is known as 'The Sphinx' all over Albania.

    completed
    2015
    Rruga Pavaresia 66, Durrës, Albania
    Durres
    Albania
  • Unveiling the Rivera

    Our proposal aims to unveil the hidden potentials of the Riviera by three different goals: Restoring, connecting and activating the area, starting from the existing. Restoring aims for a rehabilitated and revitalized landscape next to touristic and environmental sensitive areas. Connecting beaches, hills and mountains with each other and with the hinterland is achieved by connections in different scales. We increase the accessibility of the various landscapes of the southern Riviera through hiking trails, a cycle connection following the EuroVelo network as well as a network of new thematic trails along the coast. The connections will increase tourism, targeting different groups in extensive areas that activate the whole Riviera. Using the good local climate conditions and local attractions will help tourism extend all-season. Our proposal uses the existing panoramic road as a backbone for a new system that can expand the recreation potential of the area. The strategy aims to reconnect the local population with their own land and give the region a place in the international attention that it deserves.

    under construction
    2017
    Sarandë, Albania
    Albania
  • Open Neighbourhoods

    This urban design aims to create an attractive living environment for young families and couples, and to give a new impulse to a large social housing estate from the 1960's. The existing open block structure will be maintained, but is transformed into a structure with semi-private courtyards. Different typologies - i.e. houses with ground level access, apartments with open floor plans - add variation to the housing supply. Within the building blocks, elevated courtyards create a safe environment for social interaction between inhabitants, especially young families. Nonwithstanding their open character, these courtyards offer a clear visual and functional border between public and private space. Between the blocks, a sequence of car-free squares that draw on the surrounding structure contribute to a lively public space. To keep spaces as car-free as possible, most of the parking is organized in underground garages which are accessible from the edges of the block. By drawing on the existing structure, and by continuing the green belts and the existing rows of trees, the design creates a strong link with its surroundings.

    completed
    2016
    Erich-Klausener-Straße 1
    40789 Monheim am Rhein
    Germany