• The multimodal City / Transformation Freeway B3

    Alterating the inner city freeway B3 offers chances of enormeous quality. In place of a disruptive gap with high infrastructural means, a continuously livable city can emerge along the freeway. A city that is balanced multimodally with all its functions, spaces and atmosheres. The integration of transit spaces as well as thinking buildt environment and free space together enables a programmatic diversity and synergies which can react on change. Besides the task of keeping up the traffic flow, barriers, noise and emissions are being reduced and inner city plots are being reclaimed for urban developments. The chosen street section in the "Leinemasch" minimizes the intervention in the landscape. The Willmerstrasse is being transformed into a lively city street with high living and sojourning qualities by implementing a tunnel for the freeway, starting from Schützenstraße. East of the Hildesheimer Straße a Tunnelpark emerges with high qualities of open space for the adjacent urban areas. In addition to optimizing the freeway itself, sustainable mobility and transport is being valorized massively: Ricklingen in the west and Döhren in the east are connected with a bicycle highway and a tangential busline.

    completed
    2015
    30519 Hannover
    Deutschland
  • Perspective Holzwickede

    For the growing city of Holzwickede a long-term development concept is elaborated.
    The brief was a model for the overall city area and the definition of several urban development zones, with will be the focus of future city development. The recommondations for action are further concretized and located in a planning framework.
    The strategic project process starts off with spacial, social and historical analysis, then describes area profiles and developement goals and stategies. Zoom-ins of the focus zones show more contrete provisions and exemplified spacial strategies.
    On the base of the integrated action plan and the strategic development chances, processes can be verified, evaluated and arranged in the future , such as individual actions can be derived.
    The integrateted action plan is accompanied with a civic activism process and cooperations with the local goverment.

    completed
    2016
    59439 Holzwickede
    Deutschland
  • Grand Standing. Urban Centre Berlin

    The building's structure is based in the static elements pillar, plate and gate as well as the every few minutes incomming trains. A natural passage from Luckernwalder street to the signal box and the park connection south is build up by the viaduct facades of line U2 and S21. They could easily be activated by contemporary commercial usage for the traffic centre "Heart of Stations". In sum a unique specimen is generated, creating a special atmosphere and spatial quality between the tracks and towards the park. In north-south direction the slender, 17-storey super structure is extended over the property. It is adapted as rostrum and stage to the park and fits into the heterogeneous property structure between ICE line and stations. In the base area four gates allow the train transits and significant visual references in north-south as well as in east-west direction. On the various levels " heavenly" spaces for non-commercial transit and temporary users are integrated into the structure of established users and anchor tenants.

    completed
    Berlin
    Deutschland
  • Cape Square Durres

    The design of the square is based on the natural coastline of Albania which can be described as a sequence of capes. Our aim was to provide Durres with a placemaking public space that captures these characteristics of the city. The site is divided into three parts which strengthen the identity of the waterfront: The park, the square, and the urban cape. The Park with the green beds and local trees supports the uniqueness of Durres and is easy to maintenance.

    The Square connects the promenade and the urban cape. By using a specific paving pattern made of a local natural stone it invites people to slow down and stay. The cape divides two waterfronts with a different identity and provides a destination for flaneurs on the promenade. It allows watching both the sunset and the sunrise on its two shoulders. Following the geographical and ecological conditions, 'Cape Square' is seen from far away and invites to climb as play. It has quickly become a touristic attraction and is known as 'The Sphinx' all over Albania.

    completed
    2015
    Rruga Pavaresia 66, Durrës, Albania
    Durres
    Albania
  • Open Neighbourhoods

    This urban design aims to create an attractive living environment for young families and couples, and to give a new impulse to a large social housing estate from the 1960's. The existing open block structure will be maintained, but is transformed into a structure with semi-private courtyards. Different typologies - i.e. houses with ground level access, apartments with open floor plans - add variation to the housing supply. Within the building blocks, elevated courtyards create a safe environment for social interaction between inhabitants, especially young families. Nonwithstanding their open character, these courtyards offer a clear visual and functional border between public and private space. Between the blocks, a sequence of car-free squares that draw on the surrounding structure contribute to a lively public space. To keep spaces as car-free as possible, most of the parking is organized in underground garages which are accessible from the edges of the block. By drawing on the existing structure, and by continuing the green belts and the existing rows of trees, the design creates a strong link with its surroundings.

    completed
    2016
    Erich-Klausener-Straße 1
    40789 Monheim am Rhein
    Germany
  • Revitalizing Guitanghe

    The river Guitanghe in its current state holds complex problems for the urban development of Changsha. In the future, it is to be identified as a central and living lifeline in the city and its ecological, urban, social and cultural significance will be considerably increased.
    Based on a flood problem and different water levels of the Guitanghe, a dynamic urban development is created that considers water as a variable in dimensioning and programming of spaces. On this urban experimental field, innovative economic and urban development concepts intermesh. Changsha, a growing city, gets an ambitious, positive and future-oriented perspective.
    The river is going to play a major role as the central and linear centre of the city and, in addition to water management measures, offers the opportunity to make urban improvements and to connect Changsha via green and blue veins emanating from the river, both within the city and outwards. The Guitanghe will work as a green lung and strengthen the urban ecosystem as well as it will provide the city of Changsha with a new identity through local recreation areas and social and cultural infrastructure.

    completed
    2019
    Changsha
    China
  • TXL Restart. Integral Systems

    The airport Berlin Tegel is going to be closed down. TXL will be developed as a high quality research, industry and business park with the profile of 'urban technologies'. A strategic masterplan builds the foundation for a flexible - and therefore, robust - planning process. Developmental guidelines and a profound system of rules create a structural, programmatic and creative quality of strategical important subareas. Simultaneously, more flexible developmental options are being allocated for other areas. ‚Quarters' profiles' emphasize exisiting potentials of subareas and strengthen the specific identity. An integrated concept for energy and water supports the sustainable development: biomass, geothermal energy, wind energy and photovoltaics provide regionally generated energy. Gray and rain water is being collected, refined and reused regionally. An urban aerial railway connects the site with the station and the tram. Here, the aerial railway is not only an efficient, sustainable means of transport but also represents sustainable mobility in terms of the site's profile.

    completed
    2012
    Saatwinkler Damm 62
    13627 Berlin Tegel
    Germany
  • Updating Nordweststadt

    Like many other residential schemes of the 1960's the Nordweststadt in Frankfurt requires an update of its building stock, a redesign that meets current and future demands of urban living. A set of transferable, integrative, and low-cost design measures is developed, focusing on three main tasks: Tidying up, the regeneration of neighbourhoods, and the strengthening of identity. Shrubs and trees are cut back, the parking is reorganized, pedestrian and cycle lanes are being introduced, new public spaces are designed and the courtyards are upgraded by private gardens, new public green amenity spaces and 'light pergolas' - a minimal architecture that connects basement parking with the courtyards and passes over into a podium with seating steps on ground level. The light pergolas enclose a small lounge, an external barbecue, water and electricity connections and a bicycle workshop. During evening hours and at night the pergolas illuminate the courtyard, by day these enable diverse and easy use of the courtyard and strengthen a lively community.

    completed
    2010-2014
    Gerhart-Hauptmann-Ring
    60439 Frankfurt on the Main
    Germany
  • WHO comes together

    How can you upgrade an existing district, create new living space and create a meeting place at the same time?

    The Tübingen district of Waldhäuser-Ost (WHO) emerged as a satellite town in the 1970s and never really became part of the city. Rather, references to urban development projects from the same period in other cities can be seen: a separation of functions or even a slight reference to the local context characterize urban planning at that time. Similar problems can still be seen today: Inadequate orientation options, unclear and poorly usable footpaths and cycle paths, few or no lively places, little usable open spaces, or even a general island character - isolated from the rest of the city. To counteract this, we have developed three key strategies that create a sustainable WHO.

    1. The barrier-free access belt
    A new hierarchical system of paths works as a connecting band with instead of against the topography. This creates a consistently barrier-free and programmatic network. Additional shortcuts ensure quick routes through the area. The band connects to central locations and stops of the local public transport and thus supports the car-free mobility offers.

    2. Three identity-forming landscapes
    Three landscapes surrounding the WHO hold special qualities. Until now, however, these have not been reflected in the structural and open space structure. Individual features from the landscapes are identified and strategically reflected in the WHO. In addition to vegetation structures and tree species, this also includes materiality and the use of open spaces that create unique places in the WHO and ensure orientation in the area. Enrich productive open spaces, offer room for communal gardening and meeting.

    3. Urban confetti creates density and liveliness
    New sources of inspiration are being strategically placed: a striking building for student accommodation defines the new entrance to the district and enlivens the new district square with a new supply center, school, swimming pool, and public transport stop. The Social-HUB in the geographical center of the district forms an anchor of the social community and spatial orientation. Like urban confetti, different open spaces and building uses are scattered over the area.

    Integrated planning
    The interaction of the three strategies creates a WHO worth living in - designed for people. The access belt leads through three landscapes, through places with different atmospheres and identities, and to different uses. No place in the WHO is like the other. A dense network of meeting places also promotes the community. The synthesis of the three strategies results in new centralities at key locations.

    completed
    Tübingen
    Germany
  • Dhërmi Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas and rich cultural heriatage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Governments initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Dhermi this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructure such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. At the entrance of the promenade an existing structure and a seasonal stream are integrated to form a watersquare, a landmark for the site which will include iconic lettering. A pier serves both for watersports but also as look-out and artificial cliff. The watersquare connects further inland through the 'valley of freshness' and invites for mountaineering and cultural activities.

    under construction
    2016
    Rruga Kosova, Vlorë 9400, Albanië
    Himarë
    Albania