• CLG Training Institute

    A very special project in our portfolio is the Chalimbana Local Government (CLG) Training Institute in Chalimbana, Zambia as it can be seen as a good example of a passive and self-sufficient city. The aim of the masterplan was to increase the quality of life of both students and academic staff of the Institute, to structure the campus for the long term, and to provide the grounds with a clear, recognizable identity.

Low-tech in construction but high-tech in designing, we created a plan that included everything needed for an autarchic project. In a very sustainable manner, we used the excavated soil to press it into bricks contributing to the buildings being passively cooled and heated. To achieve that we mainly used the sun energy. From a special angle and material of the roofs to the orientation of all buildings to strictly East-West, with the main facades (North & South) avoiding the low angles of the sun, CLG Training Institute became an eco-friendly vision made into reality. Also, we made sure that the rainwater and the cleaned sewage can drain into the groundwater locally, granting a precise water cycle.

    The existing road provides access to the campus by car. Simultaneously, a new main route for pedestrian connections is established as the new 'heart' of the campus. It runs between the mostly residential area on the North and the educational program on the South side of the grounds. These two clusters - housing and education - at the two opposite ends of the campus are surrounded by the lecturers' houses, and by leisure activities. By closing off some of the student housing blocks, small neighbourhoods are created, with inner gardens and courtyards providing atmospheric living quarters.

    completed
    2021
    Lusaka
    10101 Chalimbana
    Zambia
  • Office Building. New Lands Commission

    The design for the landmark building of 5.500sqm, housing the New Lands Commission, will be a symbol of the new spirit of transparency and efficiency, bringing together the currently dispersed Land Sector Agencies. The building has an important symbolic impact due to the recent nationwide establishment of the land registry and is to represent a new All-Ghanaian identity. The design responds to local climatic and social parameters throughout all scales. All design-elements, from the urban setting out to the building's shape and its materialization aim towards natural and sustainable performance, fulfilling several functions at the same time. The circulation system forms the core of the building, spiraling upwards between two rings of offices on different levels. By breaking the clear separation between floors this system provides a continuous movement, bringing the NLC together on one continuous floor, with a variety of perspectives in and throughout the building. The parametric design of the outer appearance of the building guaranties functional performance whilst allowing for aesthetic variation. The diamond-shaped bamboo panels all follow the lowest sun-angle providing shade and filtered natural light at the same time.

    in progress
    2010-2015
    Ghana Survey School, Achimota Rd
    1757 Accra
    Ghana
  • Green Wave. Glitnir Bank Hq

    The design concept 'Green Wave' generates a holistic image and a characteristic coastal skyline for the site of Kirkjusandur in Reykjavik, Iceland. Two design principles characterize the appearance of all buildings: The dynamic shape of the wave as an aesthetic concept and the integration of green spaces as vital elements of functional and atmospheric quality. The new headquarters of Glitnir Bank, a nine-storey building addressing the prominent highway Sæbraut, will be the key figure for the future development. The elevated entrance plaza is secluded from public flow on ground level and sheltered from heavy winds coming from the shore. Open working spaces can be organised and subdivided flexibly. Winter gardens on each floor increase internal lighting, provide space for informal communication and create a comfortable atmosphere and climate. A decentralized ventilation system and a heating system based on geothermal energy are implemented, which are economic in maintenance, space-saving and highly energy efficient. The façade consists of tilted glass elements creating a "deep skin" that reflects natural and artificial light in different angles.

    Idea
    2006/07
    Laugarnesvegur 52
    105 Reykjavik
    Iceland
  • Meyer Forum

    At the Hettlicher Masch the new heart of the Meyer&Meyer company site is to be built. The office building is designed to be open, inviting and present as a "forum". The design is naturally integrated into the height development of the surroundings, forms a striking and inviting address to the street, but is also present and visible to the highway due to its three-storey structure. The rooms of the office building are organised around a two-storey gallery room and offer flexible work and learning rooms as well as a large variety of programmes with a café, showroom and fitness area. The ground floor in particular is characterised by its floor plan flexibility, as the atrium can be extended for company parties or large congresses. In addition, spacious terraces and loggias form encounter zones and recreation areas. A photovoltaic system, extensive roof greening and an intelligent self-sufficiency concept make this design in wood-reinforced concrete hybrid-construction fit for the future. Thus this design is also a prototype of new working worlds, which are characterised by atmosphere, diverse meeting spaces and flexibility of use.

     

    Idea
    2016
    49084 Osnabrück
    Deutschland
  • West African Science Center - WASCAL

    The guiding principles in the design for the landmark building accommodating the West African Science Center, are developed from the site and its conditions as well as from vernacular forms of spatial organization and construction of Burkina Faso. The building itself is reflecting the idea of the scientific research as it serves as a hub, connecting the center and its partners with each other, with visitors as well as with the city of Ouaga¬dougu. The heart of the building is the three-storey science area, containing all offices and their serving spaces. The ground floor connects all functions both spatially as well as programmatically through long visual axes. Inspired by traditional houses and settlements, the round shape of the building is effectively avoiding the low-standing sun as it slowly travels around the building. The climate concept focuses on natural ventilation in combination with night cooling and air movement by ceiling fans and solar chimneys and is in this way best practice example for climate adapted construction and sustainability.

    Idea
    2014
    Boulevard Mouammar Kadafi, Patte d'oie, 06 B.P 9507, Ouagadougou, Burkina Faso
    Ouagadougou
    Burkina Faso