• Bergviertel Krampnitz, green I enlived I in motion

    Based on a strong landscape and valuable historical structures, Bergviertel Krampnitz is a forward-looking quarter, creating its own identity as a place to live and work in harmony with the environment. Against the background of a climate crisis and scarcity of resources, it will be sustainably developed and will serve as a centre of life for a broad cross-section of the population. A small-scale and diverse density creates a lively place, is gentle on resources, uses infrastructures efficiently and relies entirely on the mobility of the future - the environmental network. Small and large apartments in the same building ensure social diversity, intergenerational living connects young and old and assemblies along with community-oriented housing projects enable self-determined living. The combination of living and working responds to the trend to more strongly combine leisure and work as well as career and family. Strong and diverse open spaces, differently addressing the building plots, bind everything together and enable uses from communal gardening to sports and leisure activities up to generous landscape experiences.

    in progress
    2019
    14476 Potsdam
    Deutschland
  • Von Bergedorf zu BergeDörfern

    Bergedorf West is confronted with the typical challenges of a 1950s / 1960s housing estate: Few used open spaces, monotonous building structures without centers and orientation points as well as an insufficient structure for foot and bicycle traffic.

    In order to make Bergedorf fit for the future, the housing estate is being restructured and programmatically mixed up. Two open space bands - 1x "stream band", 1x "tree band" - structure the settlement structure in an east-west direction: "Bergedorf becomes mountain villages. New innovative building types enrich the three emerging subspaces. They increase the mix of use and housing, strengthen neighborhood life through public and communal first floors and create lively meeting places within the three neighborhoods. The structuring open space bands connect the three mountain villages, offer sports and recreation facilities and at the same time provide air conditioning, rainwater management and strengthen biodiversity.

    Idea
    2019
    21033 Hamburg
    Deutschland
  • Revitalizing Guitanghe

    The river Guitanghe in its current state holds complex problems for the urban development of Changsha. In the future, it is to be identified as a central and living lifeline in the city and its ecological, urban, social and cultural significance will be considerably increased.
    Based on a flood problem and different water levels of the Guitanghe, a dynamic urban development is created that considers water as a variable in dimensioning and programming of spaces. On this urban experimental field, innovative economic and urban development concepts intermesh. Changsha, a growing city, gets an ambitious, positive and future-oriented perspective.
    The river is going to play a major role as the central and linear centre of the city and, in addition to water management measures, offers the opportunity to make urban improvements and to connect Changsha via green and blue veins emanating from the river, both within the city and outwards. The Guitanghe will work as a green lung and strengthen the urban ecosystem as well as it will provide the city of Changsha with a new identity through local recreation areas and social and cultural infrastructure.

    completed
    2019
    Changsha
    China
  • Lively skyscraper ensemble

    The city of Berlin is characterized by solitary peaks that build up little connection to each other. The skyscraper confetti thus forms the opposite position to the clearly defined perimeter block development. The design area, as a gateway to the densely populated area of the City West, brings the great potential of four related properties and their simultaneous development.

    A cluster of 2-3 high points will be formed on each plot, inspired by the diverse buildings in the surrounding area. The distribution of the building mass on different high points makes the buildings resilient and efficient since they can be divided and used differently. The concept is based on the continuation of the diverse and sophisticated urban structure while at the same time ensuring high land utilization. By emphasizing the intersection as an urban, high-density hotspot, a new location with special centrality and distinct urban conciseness is created.

    Idea
    2018
    Berlin
    Deutschland
  • Vauban turning loop

    In the west of Vauban, a new start for the district is created.
    Not only an urban accent is set here, but also 100 residential units are created, aswell as a youth center and in combination with a possible future city train stop a lively place arises.
    The shape of the building is characterized by the turning loop of the tram. The terrace house fits into the turning loop so that the existing rails remain unchanged. The corresponding tower takes up the basic form of the terrace house, sets an urban accent by its height and completes the ensemble. The two buildings are connected by a community level, which offers the buildings a semi-private courtyard with plants and places to rest. In addition, the connecting level shields the noise of the tram and is at the same time the main access of the terrace house, so the rails does not have to be crossed to reach the apartments.

    Idea
    2017
    79111 Freiburg im Breisgau
    Germany
  • Unveiling the Rivera

    Our proposal aims to unveil the hidden potentials of the Riviera by three different goals: Restoring, connecting and activating the area, starting from the existing. Restoring aims for a rehabilitated and revitalized landscape next to touristic and environmental sensitive areas. Connecting beaches, hills and mountains with each other and with the hinterland is achieved by connections in different scales. We increase the accessibility of the various landscapes of the southern Riviera through hiking trails, a cycle connection following the EuroVelo network as well as a network of new thematic trails along the coast. The connections will increase tourism, targeting different groups in extensive areas that activate the whole Riviera. Using the good local climate conditions and local attractions will help tourism extend all-season. Our proposal uses the existing panoramic road as a backbone for a new system that can expand the recreation potential of the area. The strategy aims to reconnect the local population with their own land and give the region a place in the international attention that it deserves.

    under construction
    2017
    Sarandë, Albania
    Albania
  • Dhërmi Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas and rich cultural heriatage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Governments initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Dhermi this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructure such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. At the entrance of the promenade an existing structure and a seasonal stream are integrated to form a watersquare, a landmark for the site which will include iconic lettering. A pier serves both for watersports but also as look-out and artificial cliff. The watersquare connects further inland through the 'valley of freshness' and invites for mountaineering and cultural activities.

    under construction
    2016
    Rruga Kosova, Vlorë 9400, Albanië
    Himarë
    Albania
  • Jale Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas, and rich cultural heritage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Government initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Jale this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructures such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. As the beach is very deep and the bay mainly attracts the younger generations, we have been inspired by some of the existing beach-bars that were embedded in rich flowering gardens. Between the beach and the promenade, we have provided a strip of gardens housing 6-7 beach-bars, each with a stable structure to survive the harsh storms in winter. The bars come in three different sizes and allow for all furniture to be stored inside during the cold season.

    Photography: Lucas Hardonk

    under construction
    2016
    Himarë
    Himarë
    Albania
  • Open Neighbourhoods

    This urban design aims to create an attractive living environment for young families and couples, and to give a new impulse to a large social housing estate from the 1960's. The existing open block structure will be maintained, but is transformed into a structure with semi-private courtyards. Different typologies - i.e. houses with ground level access, apartments with open floor plans - add variation to the housing supply. Within the building blocks, elevated courtyards create a safe environment for social interaction between inhabitants, especially young families. Nonwithstanding their open character, these courtyards offer a clear visual and functional border between public and private space. Between the blocks, a sequence of car-free squares that draw on the surrounding structure contribute to a lively public space. To keep spaces as car-free as possible, most of the parking is organized in underground garages which are accessible from the edges of the block. By drawing on the existing structure, and by continuing the green belts and the existing rows of trees, the design creates a strong link with its surroundings.

    completed
    2016
    Erich-Klausener-Straße 1
    40789 Monheim am Rhein
    Germany
  • New Energie. Opencast mining landscape Garzweiler

    The opencast mine Garzweiler migrates within the region of Cologne / Mönchengladbach / Dusseldorf within decades. Highways are relocated, areas demolished, almost 8,000 people resettled. An abadoned area with no history is left behind. "New Energy" is a landscape in motion and consciously focuses on a development process starting now. The advancing open-cast mining is no longer intended to monofunctionally determine the space, but instead, through spatially and temporally projects, the landscape will develop in an attractive way in every phase.
    "Capturing the hole" is the first development phase: this is not only about the development of the mining area and its staging as a fascination but also by a change of image of the region. In addition, a green-blue infrastructure is being developed, which, as the largest park in Europe, surrounds the opencast mining area. A cable car "overflows" the hole, makes it experienceable and re-connects suspended villages. After the end of the brown coal mining, large areas are free for settlement, landscape and commercial development: a space that will be characterized by an exciting topography with novel open-space structures.

    Idea
    2016
    41363 Garzweiler
    Deutschlamd