• Perspektivplan. Spatial Vision Freiburg

    Freiburg is a growing city where more and more people want to live. How can the city continue to be developed in a sustainable way? The Perspectivplan elaborates spatial development options for the City of Freiburg in the next 10 to 15 years. In the course of designing, built-up areas and open spaces are conceived and developed together. Based on a differentiated (GIS)-structure analysis, so far undetected potentials are made visible, development strategies are pointed out and by means of scenarios a future spatial image with a complementary structure plan is generated. The project has been developed in a cooperative process with stakeholders, the municipality, politics and the public.

    www.perspektivplan-freiburg.de

    in progress
    since 2014
    Berliner Allee 1
    79114 Freiburg im Breisgau
    Germany
  • TreeTop Trail Lagodekhi

    Lagodekhi Protected Areas (LPA) in the extreme north-eastern part of Georgia at the southern slopes of the Caucasus and with altitudes from 590 to 3500 m, is one of the world's best-preserved areas with diversity of natural landscapes. The project of developing a TreeTop Trail as a new touristic product is to attract more visitors and, considering the transboundary potential of the LPA, make it one of the most attractive destinations, to be included in future transboundary ecotourism products.

    The concept emphasizes the forest as the protagonist and proposes a minimalistic design, a circular shaped trail that gradually ascends towads the tree canopies. Additional program is added in order to enhance the experience of forest. This includes a watch tower, a dome, a large net, a cave, and multiple platforms.

    in progress
    building permission 2019
    15 კოსტავა ქ., Lagodekhi, Georgië
    Lagodekhi
    Georgia
  • At the old freight yard

    In cooperation with the Dutch landscape architects Felixx, we created a design for the site of the old freight yard in Duisburg.

    The site is being freed from its island location and reclaimed as a piece of the city: The large Westpark acts as a magnet for all Duisburg residents and brings life to the quarter. An important component is the almost 14 hectares of open space that is used for a better climate, cleaner air, water management, biodiversity as well as sport, recreation, and community. In particular, local public transport and non-motorized traffic will be strengthened: five bridges (bike/foot) span the motorway and tracks and connect the largely car-free district with its neighborhoods.

    open space
    The Westpark is designed as a spacious landscape park and, with a size of almost 14 hectares, offers space for all Duisburgers. A 12m high wall with a tree filter shields the noise and pollutants from the motorway. Different habitats and areas of use are created from north to south: meadow park, cultural park, sports park, water park, forest park. A central axis - the mile - links the quarter with the city in the north and the park in the south. In addition, all east-west connections are linked to the mile.

    program
    The mixed-used quarter offers space for around 4,000 residents and 2,500 jobs thanks to various building types. The quiet residential areas each face the garden courtyard. In the north, there is the innovation quarter with offices, co-working, fab lab, start-up center, co-living, hotel, etc. Around the quarter square in the north, there are local suppliers, shops, cafes, market hall and market. An educational center is being built on Karl-Lehr-Straße with the "Karl 1", a house for movement + culture, as well as a library, VHS, music school, and elementary school with a daycare center at Westpark.

    Water, climate, energy
    The rainwater management works according to sponge city and cascade principles, in which rainwater is retained, temporarily stored, evaporated, and seeped away. The measures improve the microclimate (e.g. evaporative cooling, air purification), increase biodiversity, and the quality of urban space (recreational areas). Technical and near-natural measures of rainwater management are combined: These include blue-green roofs, infiltratable coverings, or various urban wetlands, i.e. retention and evaporation areas and plant-based cleaning systems. The energy system is organized on a decentralized basis and includes a heating, cooling, and electricity network, each of which is connected to the urban network. Roofs and facades are used to generate electricity and heat (photovoltaics).
    The west park is used to air-condition the quarter: Warm winds from the southwest (main wind direction) are cooled and filtered in the west park and guided into the depths of the quarter via the open east-west paths.

    Love Parade Memorial
    The Love Parade memorial is to be integrated into the quarter. A place that has its place in people's everyday life. The memorial will be part of the planned park, a place of tranquility, and will also be located in the heart of the new quarter. There is also a memorial grove between the mile and the memorial.

    We are very happy about the strong voting results of the public vote and the high level of support and acceptance from the people of Duisburg.

    Idea
    2021
    Duisburg
    Germany
  • CLG Training Institute

    A very special project in our portfolio is the Chalimbana Local Government (CLG) Training Institute in Chalimbana, Zambia as it can be seen as a good example of a passive and self-sufficient city. The aim of the masterplan was to increase the quality of life of both students and academic staff of the Institute, to structure the campus for the long term, and to provide the grounds with a clear, recognizable identity.

Low-tech in construction but high-tech in designing, we created a plan that included everything needed for an autarchic project. In a very sustainable manner, we used the excavated soil to press it into bricks contributing to the buildings being passively cooled and heated. To achieve that we mainly used the sun energy. From a special angle and material of the roofs to the orientation of all buildings to strictly East-West, with the main facades (North & South) avoiding the low angles of the sun, CLG Training Institute became an eco-friendly vision made into reality. Also, we made sure that the rainwater and the cleaned sewage can drain into the groundwater locally, granting a precise water cycle.

    The existing road provides access to the campus by car. Simultaneously, a new main route for pedestrian connections is established as the new 'heart' of the campus. It runs between the mostly residential area on the North and the educational program on the South side of the grounds. These two clusters - housing and education - at the two opposite ends of the campus are surrounded by the lecturers' houses, and by leisure activities. By closing off some of the student housing blocks, small neighbourhoods are created, with inner gardens and courtyards providing atmospheric living quarters.

    completed
    2021
    Lusaka
    10101 Chalimbana
    Zambia
  • Unusual living KIDS

    In Germany, 90% of all children live in cities - 60% in large and medium-sized cities alone.

    The concept study takes this as an opportunity to redesign the existing housing estate on Bürgermeister-Reuter-Straße in Bremen Vahr according to the principles of a child-friendly city. The settlement shows various potentials in open space as well as in the building stock. In addition to the location on Lake Vahr, the rich tree population and the generous open spaces, the sealed parking spaces, the repetitive, underused open spaces, and the missing center pose challenges.

    In phase 0, a footbridge will be built that connects the neighborhoods with each other and interweaves the settlement with the network of paths in the area. It creates a center for the entire quarter, creates an address on Kurt-Schumacher-Allee, invites you to the quarter, and leads to the water. This is where people play, romp, rest, chat, celebrate, cook - a meeting point and link between the neighborhoods.

    The redensification strategy is subordinate to the maintenance of the valuable tree population and is divided into measures of upgrading, increasing, and adding. New forms of living promote the social mix in the neighborhood and enable new, diverse family structures and forms of living together in the long term.

    A central neighborhood garage on the main street, supplemented with decentralized mobile stations, enables a car-free neighborhood - this increases security, which at the same time brings more space to play on the street.

    The open space is made usable in the form of private gardens, neighborhood islands, playgrounds, and the "children's wilderness". The footbridge offers various areas of play - also for informal play and nature experiences.

    In the climate-neutral quarter, the roofs are activated as blue-green solar roofs. The rainwater is collected, stored, and evaporated. Biodiversity is promoted and made visible through bee pastures, hedges, and orchards. The footbridge leads as a research path through the future-oriented quarter. There, children can play close to nature and explore relationships between themselves and their environment. Sustainable use of resources can be learned in childhood.

    Idea
    2020
    Bremen
    Germany
  • Closed loop quarters. Between Frankfurt and Taunus

    CITYFÖRSTER has been unanimously selected for the design for the "Stadtteil der Quartiere" (district of the quarters)" in Frankfurt am Main, Germany with a concept that combines urban growth with circularity.

    The central challenge was how to create up to 10,000 apartments and 8,000 new jobs in an agricultural area on the northwest outskirts of Frankfurt, without losing the scenic qualities of this area. At the same time, the design also had to take into account various challenges; for example, like many peripheral metropolitan areas, the region is intersected by infrastructure - of which the six-lane Autobahn A5, which effectively divides the study area in two, has the greatest impact. A situation that is by no means exclusive to Frankfurt or even Germany, but can be found in most cities.

    One of the most remarkable choices was to keep 75 percent of the study area undeveloped, thus preserving the landscape and the connection to the Taunus. The design, which is based on the "Landschaf(f)tStadt" principle, consistently takes the possibilities offered by the landscape and the open space as a starting point.

    In order to protect as much of the landscape as possible, the development was kept in compact areas. This means, for example, the abandonment of single-family houses and the planning of mostly apartment complexes of five to six floors, occasionally even higher buildings. The underground and city railways form the backbone of the new districts; the expansion area "Steinbach-Ost" is directly connected to the existing S-Bahn line, and in the districts east of the Autobahn the metro network is being expanded. A number of the neighborhoods will be car-free.

    The aim is to create circularly organized neighborhoods - neighborhoods as part of a cycle, in which they make an important contribution to water management, energy, and food supply, that promote environmentally friendly mobility, that regulate the climate and that enhance biodiversity - while naturally offering space for social exchange, providing a home to the community.

    All facts at a glance:

    4 new residential areas
    up to 10,000 apartments
    up to 8,000 new jobs
    5 schools
    20 nurseries
    47 hectares of public green within the neighborhoods
    425 hectares of study area
    75% of the study area remains undeveloped

    in progress
    2020
    Frankfurt-Nordwest
    60439 Frankfurt a.M.
    Germany
  • Kronsberg South A.2

    The city block is structured by two cuts towards the public street. In this way, a community courtyard with neighboring pathways is created. The perimeter block development consists of six residential units and twelve townhouses on the east side. The street-facing brick facades are representative and respond to the importance of the entrance to the quarter. The spacious inner courtyard is zoned into a communal green center, surrounding paths and the private gardens lining the first floor apartments. All building entrances are barrier-free and all apartments are planned to be barrier-free. Each apartment has an outdoor sitting area and a small storage room. The underground parking garage is located in an L-shape under the northern block and is accessible from all staircases of the apartment buildings. There are also 145 bicycle parking spaces, some of which are equipped with charging stations.

    Idea
    2020
    Kattenbrookstrift
    30539 Hanover
    Germany
  • Tannenberg Quartier

    The Tannenberg quarter is characterised by a distinct build framework that forms a clear centre and protects the quarter from traffic noise. An independent ensemble.

    The entrances and views of the quarter integrate into the existing context. The network of paths creates several links to the allotment gardens and the neighbourhood to the west: The Gumbinnenweg with its prominent row of trees becomes the main link for pedestrian and bicycle traffic. Private gardens and surrounding garden paths form connecting transitions to the private gardens of the neighbouring residential buildings and the allotment gardens (Klönschnack am Zaun).

    The generous open spaces with dense tree population ("grove") and the various garden areas have a significant influence on the character of the quarter: this is where you live "garden green".

    Idea
    2020
    Bremen
  • ecovillage Hanover

    With the development of the ecovillage in Hanover, there is a great chance to make an important contribution to future-oriented urban development. One of the most specific features of the ecovillage, and its guiding principle, is sufficiency. To possess more by sharing more: a highly flexible approach that, here, is not only preached but also practiced. In addition to a co-working space and several workshops, ecovillage also offers common rooms in the buildings and gardens that belong to and can be used by everyone, and there is even a special guest house for visitors to stay the night.

    The nucleus of the urban design is the lively village square, that is surrounded and framed by the commons. This is the green heart of ecovillage; where water is being managed, food is being produced and the spirit of community is being lived.

    One of the drivers for the development was the ambition to become a CO2-neutral settlement. Everything is built from wood, and the sealing of the surfaces is being minimized as well. Biodiversity is promoted and gray- and rainwater are treated and cleaned with the help of a plant-based sewage treatment system. After being directed into a biotope-like lake, it seeps away and evaporates, or serves the residents to water their gardens.

    The mobility concept also sets high goals with regard to future viability: it focuses entirely on local mobility. (local public transport, as well as pedestrian and bike path traffic). In concrete terms, this means only 0.2 parking spaces per residential unit are provided. In return, however, there are generous areas for bicycles, rental stations, handcarts, etc. A direct connection to the light rail system rounds off this concept.

    The neighbourhoods, which are connected to each other and to the centre by the commons, consist of differently sized clusters. These clusters comprise various building typologies, which in turn provide space for a wide range of apartment forms. This 'democratic' housing mix promotes social integration and creates strong neighbourhoods.

    ecovillage can be regarded as a pioneer in a long-overdue discussion of principles in which frugality is pursued as a philosophy.

    All facts

    500 residential units
    900 inhabitants
    5 hectares total area
    2 hectares of garden land
    3100 m² of commercial space
    2500 m² communal facilities
    Start of construction in 2021
    Completion in 2026
    More information: ecovillage-hannover.de

    in progress
    2020
    30539 Hanover
    Germany
  • circUlar Hall - Green Ring

    The existing U-Hall is the heart of the BUGA. A green ring floats above it as a landmark visible from afar.
    It is a living sculpture that stands for sustainable recycling management, the willingness to experiment and a spirit of optimism.

    This circularly conceived tree hall, brought into the vertical, is not only part of the exhibition, but also a break in the tour and a place for the best views over the entire site. The tree house, built from recycled building materials, provides a habitat for flora and fauna, exhibition opportunities for field research and allows views of the solar power plant on the U-hall. Thus the ring is the central location of the U-Hall. This is where the tours and guided tours start, where people meet and where smaller and larger events take place.

    Idea
    2020
    Spinelli-Barracks 1536
    68259 Mannheim
    Deutschland