When does city become home?
-

Every city is unique. We devise development concepts from the place itself in order to strengthen local potentials and identities. We use strategic planning to create flexibility for future challenges. We assist cities and communities in dealing with the processes of spatial change in the context of digitization, mobility transition, and climate change. We conceive, plan, and implement buildings, urban structures, and open spaces for cities that are compact, socially and functionally mixed, multimodally networked, productive, organized around circular economies, and capable of adapting to climate change.

  • Jale Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas and rich cultural heriatage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Governments initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Jale this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructure such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. As the beach is very deep and the bay mainly attracts the younger generations, we have been inspired by some of the existing beach-bars that were embedded in rich flowering gardens. Between the beach and the promenade we have provided a strip of gardens housing 6-7 beach-bars, each with a stable structure to survive the harsh storms in winter. The bars come in three different sizes and allow for all furniture to be stored inside during the cold season.

    under construction
    2016
    Superior A, Rruga Jali, Jala 1010, Albania
    Himarë
    Albania
  • Lune Delta°... designed as closed-loop cycles

    Taking into account the Cradle to Cradle philosophy, the Lune Delta forms an economic structure that provides design, ecological and social contribution even after the end of its period of use. The sustainable commercial area is based on the following principles: 1. integral: The structure fits into existing overall structures, arises and also benefits from them. 2. demand-oriented: Different requirements are covered by the initial cluster. The system of ditches forms its own ecosystem and areas for Commons are implemented. 3. diverse: Open space systems and the special sector mix resolve the contradiction between commercial use and landscape and contribute to creative and social diversity. 4.circular: Buildings, open space and infrastructures operate as material cycles. They support technical or biosphere principles and adapt functionally and in design. 5. sustainable: The use of renewable energies is a hybrid system, which is locally, infrastructurally and formally connected. 6. orchestated: The cooperative Development Company Lune-Delta controls processes, ensures synergies and promotes communication.

    in progress
    2017
    Luneplate
    27572 Bremerhaven
    Deutschland
  • Dhërmi Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas and rich cultural heriatage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Governments initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Dhermi this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructure such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. At the entrance of the promenade an existing structure and a seasonal stream are integrated to form a watersquare, a landmark for the site which will include iconic lettering. A pier serves both for watersports but also as look-out and artificial cliff. The watersquare connects further inland through the 'valley of freshness' and invites for mountaineering and cultural activities.

    under construction
    2016
    Rruga e Kamp
    Himarë
    Albania
  • Düsseldorf Mosaic

    How can Düsseldorf react to demographic change? Who plays which part in current urban development processes? Where can we create affordable living space? How far away is the open countryside, the nearest playground? These and many other questions concern the citizens of Düsseldorf. The "Raumwerk D", which is being developed parallel to the "Mobility Plan D", is intended to provide answers to such questions that have been worked out together. The spatial image determined within this framework is not a plan in the conventional sense. It is based on the current state of urban and landscape spaces and emphasises structural elements. It marks identity-defining places as well as urban structures that take over important functions for orientation. Furthermore, it spatially and pictorially highlights the qualification and profiling of urban spaces and the focal points of urban development. The participants in the dialogue process have enriched and specified the spatial image with suggestions regarding content and illustration.

    in progress
    2019
  • Bergviertel Krampnitz, green I enlived I in motion

    Based on a strong landscape and valuable historical structures, Bergviertel Krampnitz is a forward-looking quarter, creating its own identity as a place to live and work in harmony with the environment. Against the background of a climate crisis and scarcity of resources, it will be sustainably developed and will serve as a centre of life for a broad cross-section of the population. A small-scale and diverse density creates a lively place, is gentle on resources, uses infrastructures efficiently and relies entirely on the mobility of the future - the environmental network. Small and large apartments in the same building ensure social diversity, intergenerational living connects young and old and assemblies along with community-oriented housing projects enable self-determined living. The combination of living and working responds to the trend to more strongly combine leisure and work as well as career and family. Strong and diverse open spaces, differently addressing the building plots, bind everything together and enable uses from communal gardening to sports and leisure activities up to generous landscape experiences.

    in progress
    2019
  • Munich North-East

    A village and its church. Hybrid multi-storey buildings in a mosaic of squares, gardens and fields. A water landscape with an alpine view. Mutual references and soft transitions facilitate the emergence of diversity and a mixed city of diverse actors. A field of tension between anonymity and community, between central S-Bahn and historic village square, between the world of work and the field.
    Munich Northeast combines the longings for the city, for rural life and water. Along the existing and future infrastructures (S-Bahn+U-Bahn), dense, urban and mixed-use quarters are growing, which structure the space functioning as the heart of the design. They are the powerful but reactive partner in the exciting interplay of city and country.

    Idea
    2019
  • Von Bergedorf zu BergeDörfern

    Bergedorf-West will take centre stage of urban development due to its immediate proximity to Oberbillwerder. With around 1500 newly renovated affordable apartments and large undefined spaces in between, the housing stock forms a stable basis for experimenting with new forms of living. The aim is to strengthen the neighborhood and provide opportunities for participation, to create a living and open space for the urbanophile community and to add further functions to living. The area will be further developed using 5 strategic tools:1) structuring, 2) clustering, 3) addressing, 4) centralize, 5) enrich. Four earth-related hybrid typologies enliven the public space and link "Old" with "New". Highly diversified and flexible residential floor plans, partly left as blanks, are combined with various open spaces such as balconies, loggias, roof terraces and community gardens, allowing individual living constellations. Additional functions like open offices, medical practices, a fitness studio and other small businesses as well as semi public rooftop gardens bring the public into the upper floors of the new buildings.

    Idea
    2019
  • Trnavské Mýto

    CITYFÖRSTER, in collaboration with KCAP, has won the competition to design a new cultural district for Bratislava. The ambitious project includes a state-of-the-art concert and congress venue which will become a new landmark for the city. The site is located in the Trnavské Mýto district, an important sub-centre in the north eastern part of Bratislava, located on a crossroads of public transport lines, a lively marketplace and residential area.


    The site is expected to undergo a fundamental vital change in the coming years, but its original function as a cultural and social centre will remain the focus of the new development. A new intercity station is planned which will dramatically increase the accessibility of the site making it a strategic location for transit-oriented redevelopment. The former Trade Union House congress centre of the communist regime which currently occupies the site has fallen into disrepair and lacks the facilities and safety standards a modern venue requires. The site is owned by property developer Immocap, which initiated the international architectural competition.


    "We entered into the project with the ambition to bring to Bratislava a modern, multifunctional cultural and social centre with a capacity significantly larger than the current one, and with this intention we are continuing our preparatory works. The new Istropolis will be a venue for various multi-genre events, even those that have never been held in Bratislava yet, thanks to the flexible layout and the cutting-edge technical and acoustic equipment. After years of absence, the people of Bratislava will be given a magnificent cultural venue to be proud of," says Martin Šramko, CEO of Immocap.


    KCAP and CITYFÖRSTER were one of seven international architectural teams who were invited to share their visions. Property developer Immocap especially looked for an inventive urban solution with regards to the recovery of the cultural and social function and the revitalisation of public space, whose potential is currently neglected. The competition jury selected team KCAP as the winner. "KCAP is one of the absolute leaders of urbanism and architecture in Europe, but for us their way of thinking about the urban space and the challenges of this important location at Trnavské Mýto was important in particular," added Martin Šramko.


    Together with KCAP, CITYFÖRSTER developed a strong urban vision with the new multifunctional venue for concerts and conferences as the heart of the district. The proposal provides valuable public spaces on both the city and neighbourhood level, which can also be programmed for outdoor events. Furthermore, the project establishes new pedestrian connections to stitch the fragmented surrounding districts back together. The car-free public space optimizes the interchange between train, tram and bus, promoting these sustainable modes of transport.


    "The competition was challenging not only because of the competition of highly competent studios, but also because of the nature of the area and the many limitations associated with it. Our goal in all our projects is to make cities better places to live. For Bratislava and the area of Trnavské Mýto this means creating a neighbourhood that combines cultural and social life, quality public spaces for markets and cafés, a pleasant environment that brings a piece of nature to the city centre and a good connection to other parts of Bratislava. All in a balance that is environmentally sustainable and promotes a healthy lifestyle," explains Jeroen Dirckx, partner at KCAP.


    As winner of the competition, CITYFÖRSTER and KCAP received a masterplanning and architectural design commission to elaborate their vision. For KCAP and CITYFÖRSTER this is the first project in Slovakia. "Bratislava breathes with vitality and ambition, which creates an exciting work context for us. It follows the tradition of experimental and visionary architecture alongside historical aspects, which opens up the potential for an interesting dialogue. Together with a client who has an ambition and is willing to change social conventions, we can create architecture and urbanism that can serve as an example of future development of the city and achieve something truly exceptional, " says Martin Sobota, partner at CITYFÖRSTER.


    The project is currently in the second preparatory phase, where the investor, together with KCAP, CITYFÖRSTER and experts from the relevant areas, is working on a more specific form of the site, based on a number of detailed analyses, audits and studies, which examined the cultural and social needs of Bratislava.

    in progress
    2019
    Trnavské mýto 1
    831 04 Bratislava
    Slovakia
  • Space.Perspective.Würzburg.

    The „Space.Perspective.Würzburg." forms the basis for the redesign of the land use plan. The focus is on the concrete space, because only here can competing spatial demands be examined, weighed up and prioritised. Based on a variety of specialist analyses, site explorations and multi-faceted participation formats, a planning instrument case is created from the spatial image, area typology, spatial references, development focuses and synthetic future perspectives. All in all, this results in a strategic spatial image for the entire city, which on the one hand forms a strong framework and on the other hand can react flexibly to changing framework conditions. From this spatial information, very concrete strategic development goals can be derived for the land-use plan, which have already reconciled competition for space and contradictory requirements.

    completed
    2019
  • Cape Square Durres

    The design of the square is based on the natural coastline of Albania which can be described as a sequence of capes. Our aim was to provide Durres with a place making public space that captures these characteristics of the city. The site is divided in three parts which strengthen the identity of the waterfront: The park, the square and the urban cape. The Park with the green beds and local trees supports the uniqueness of Durres and is easy in maintenance. The Square connects the promenade and the urban cape. By using a specific paving pattern made of a local natural stone it invites people to slow down and stay. The cape divides two waterfronts with a different identity and provides a destination for flaneurs on the promenade. It allows to watch both the sunset and as the sunrise on its two shoulders. Following the geographical and ecological conditions 'Cape Square' is seen from far away and invites to climb as play. It has quickly become a touristic attraction and is known as 'The Sphinx' all over Albania.

    completed
    2015
    Vollga Durres, Rruga Taulantia
    Durres
    Albania