• CLG Training Institute

    The aim of the masterplan for the Chalimbana Local Government Training Institute is to increase the quality of life of both students and academic staff of the Institute, to structure the campus for the long term and to gives a clear identity to individual places. The main orientation of all buildings is strictly east-west with the main façades (north & south) avoiding low-standing sun. Access to the campus by car remains on the existing road. A new main datum for pedestrian connection is established to form the heart of the campus. It spans between the mostly residential area in the north and the educational program in the south. The clusters of housing and education at the two opposite ends of the campus are surrounded by the lecturers houses, and leisure activities. Small neighbourhoods are formed by connecting some strips at the eastern end; the western buildings remain as strips and create courtyards by providing a terrace edge.

    in progress
    2014
    Lusaka
    10101 Chalimbana
    Zambia
  • Office Building. New Lands Commission

    The design for the landmark building of 5.500sqm, housing the New Lands Commission, will be a symbol of the new spirit of transparency and efficiency, bringing together the currently dispersed Land Sector Agencies. The building has an important symbolic impact due to the recent nationwide establishment of the land registry and is to represent a new All-Ghanaian identity. The design responds to local climatic and social parameters throughout all scales. All design-elements, from the urban setting out to the building's shape and its materialization aim towards natural and sustainable performance, fulfilling several functions at the same time. The circulation system forms the core of the building, spiraling upwards between two rings of offices on different levels. By breaking the clear separation between floors this system provides a continuous movement, bringing the NLC together on one continuous floor, with a variety of perspectives in and throughout the building. The parametric design of the outer appearance of the building guaranties functional performance whilst allowing for aesthetic variation. The diamond-shaped bamboo panels all follow the lowest sun-angle providing shade and filtered natural light at the same time.

    in progress
    2010-2015
    Ghana Survey School, Achimota Rd
    1757 Accra
    Ghana
  • West African Science Center - WASCAL

    The guiding principles in the design for the landmark building accommodating the West African Science Center, are developed from the site and its conditions as well as from vernacular forms of spatial organization and construction of Burkina Faso. The building itself is reflecting the idea of the scientific research as it serves as a hub, connecting the center and its partners with each other, with visitors as well as with the city of Ouaga¬dougu. The heart of the building is the three-storey science area, containing all offices and their serving spaces. The ground floor connects all functions both spatially as well as programmatically through long visual axes. Inspired by traditional houses and settlements, the round shape of the building is effectively avoiding the low-standing sun as it slowly travels around the building. The climate concept focuses on natural ventilation in combination with night cooling and air movement by ceiling fans and solar chimneys and is in this way best practice example for climate adapted construction and sustainability.

    Idea
    2014
  • Green Wave. Glitnir Bank Hq

    The design concept 'Green Wave' generates a holistic image and a characteristic coastal skyline for the site of Kirkjusandur in Reykjavik, Iceland. Two design principles characterize the appearance of all buildings: The dynamic shape of the wave as an aesthetic concept and the integration of green spaces as vital elements of functional and atmospheric quality. The new headquarters of Glitnir Bank, a nine-storey building addressing the prominent highway Sæbraut, will be the key figure for the future development. The elevated entrance plaza is secluded from public flow on ground level and sheltered from heavy winds coming from the shore. Open working spaces can be organised and subdivided flexibly. Winter gardens on each floor increase internal lighting, provide space for informal communication and create a comfortable atmosphere and climate. A decentralized ventilation system and a heating system based on geothermal energy are implemented, which are economic in maintenance, space-saving and highly energy efficient. The façade consists of tilted glass elements creating a "deep skin" that reflects natural and artificial light in different angles.

    Idea
    2006/07
    Laugarnesvegur 52
    105 Reykjavik
    Iceland