• Perspektivplan. Spatial Vision Freiburg

    Freiburg is a growing city where more and more people want to live. How can the city continue to be developed in a sustainable way? The Perspectivplan elaborates spatial development options for the City of Freiburg in the next 10 to 15 years. In the course of designing, built-up areas and open spaces are conceived and developed together. Based on a differentiated (GIS)-structure analysis, so far undetected potentials are made visible, development strategies are pointed out and by means of scenarios a future spatial image with a complementary structure plan is generated. The project has been developed in a cooperative process with stakeholders, the municipality, politics and the public.

    www.perspektivplan-freiburg.de

    in progress
    since 2014
    Berliner Allee 1
    79114 Freiburg im Breisgau
    Germany
  • House 1

    House 1 is the first built project of the masterplan 'mirror twins'. On top of a shared commercial ground floor a green link connects the site with the close-by park. The two seperate buildings connected by the common plinth are generating an enormous amount of requested square meters. Rather massive volumes are perforated by a series of programmatic voids that connect to a common circulation space, an inner void. The much needed public space is integrated into the building by creating a second entry level and reinterpreting the circulation space. The engraving appearance
    of House 1 refers to the typical salient facades of Tirana. Multiple tilted strips create a rich play of light and shadow.

    completed
    2009
    Rruga Jordan Misja 20
    8303 Tirana
    Albania
  • Urbanizing the Periphery. Munich

    The study "periphery | landscape" identifies potentials and gives strategic advise for a long-term spatial development of the north-eastern periphery of Munich. The team was asked to work out a strategy for the development of an area of about 350 ha and to specify their findings for a sample site of around 150 ha. The approach is based on the following steps: The potentials of the area are recognized in a profound analysis and brought together in a synthesis map (A). Challenges concerning a sustainable development in the periphery were discussed. They led the team to five strategies (B). These strategies provide a framework for a long-term spatial development. They were developed in a close interplay with the design of a spatial vision for the North-East of Munich (C). The spatial vision shows ideas for the future open spaces and new developments. The team invented a set of typologies of peripher settlement. The typologies focus on specific combinations of settlement and open space (D). A design for the sample site (E) is differentiated with stories, best-practice-examples and development options in order to illustrate everyday life of future inhabitants.

    completed
    2011
    Marienplatz 8
    80331 munich
    Germany
  • Urban Living. Vacant sites over the rooftops of the city

    In accordance with building regulations one could build at least three more full floors on top of the existing multi-storey car park Briesestraße: There is a vacant lot on top of the car park. In static terms one or two additional stories are feasible. By converting the existing floors and adding floors on top a unique building is created with a special atmosphere and spatial quality for different user groups (live and work). The concrete areas between the ramps
    are removed, which allows daylight to reach below street level. The additional units of the 2 ½ storeys are build as a light wooden panel construction. The visibility of the past leads to special appreciation. Thus, the acceptance for a good remix in the neighbourhood is far higher than for demolition and a new beginning.

    Idea
    2013-2014
    Briesestraße 19
    12053 Berlin
    Germany
  • Perspectives Gütersloh

    Over the past decade, many gaps in building blocks have been closed in the city of Gütersloh. Various areas have been upgraded or restructured. With the integrated action plan not only the urban design of the city will be further sharpened. With the participation of diverse actors new prospects for long-term development of the city are presented. Strategic decisions are prepared to make the city center adaptable for changing spatial requirements in the future. The integrated action plan defines key objectives for development. Conceptual and design requirements are defined for e.g. functional mix, open space planning, or traffic issues. These recommendations are implemented and spatially located in a strategic master plan. On this basis, future developments and project proposals can be tested and evaluated and individual measures can be derived.

    completed
    2013
    Berliner Straße 70
    33330 Gütersloh
    Germany
  • TXL Restart. Integral Systems

    The airport Berlin Tegel is going to be closed down. TXL will be developed as a high quality research, industry and business park with the profile of 'urban technologies'. A strategic masterplan builds the foundation for a flexible - and therefore, robust - planning process. Developmental guidelines and a profound system of rules create a structural, programmatic and creative quality of strategical important subareas. Simultaneously, more flexible developmental options are being allocated for other areas. ‚Quarters' profiles' emphasize exisiting potentials of subareas and strengthen the specific identity. An integrated concept for energy and water supports the sustainable development: biomass, geothermal energy, wind energy and photovoltaics provide regionally generated energy. Gray and rain water is being collected, refined and reused regionally. An urban aerial railway connects the site with the station and the tram. Here, the aerial railway is not only an efficient, sustainable means of transport but also represents sustainable mobility in terms of the site's profile.

    completed
    2012
    Saatwinkler Damm 62
    13627 Berlin Tegel
    Germany
  • King-Bansah-School

    Cityförster designed a school for the charity project of the King Bansah Ghana development association. Below an approx. 75m long roof several volumes will be constructed in a simple way representing a unique identity. The roof itself is split in two vertical shifted parts to provide natural ventilation for the air and light permeable volumes. The air cools down beneath the canopies and circulates through the pattern openings of the concrete building blocks into the workshops. Once heated up the hot air exhaust through the roof top vents. The roof is also used to mount numerous photovoltaic modules that provide the necessary self-sufficient power supply. The construction process will be split in three stages. After each stage the completed buildings can be used immediately. In a first stage the artisan workshops will be build. As a second stage the workshops for wood and metalworking and the staff room will be constructed. Finally, the car repair shop and the covered forecourt will be added to the entire construction. The illumination and air ventilation is provided through customized brickwork. The openings in the concrete moulded bricks refer to patterns of traditional fabrics in Ghana. The lower wall segments are closed for dirt protection and they offer the opportunity for the sign paint shop to use their skills and write all donators names on the facade of the building.

    Idea
    Tema - Jasikan Road
    12345 Hohoe
    Ghana
  • Steinway Museum

    In 14-month planning and realisation stage a baroque hunting castle in Seesen was redeveloped with a focus on simplicity and clarity at a reasonable price. Also the permanent exhibition of the museum was conceived and moved.
    Central attention at the rebuilding work was the restoration of spatial relations and structures, as well as the creation of a high-quality, modern but timeless showroom, which is able to take on the various exhibits, including specialties such as 'The world's longest piano-string'. The exhibition has a modern pedagocial approach and offers attractions and information for all age groups. Additionally, value was placed to increase children participation through experimental- and multimedia stations. In this way the museum can be accessed by a variety of senses, understanding through seeing, hearing and touching.

    completed
    Wilhelmsplatz 4
    38723 Seesen
    Germany
  • Wolkenbügel Europacity Berlin

    "... In the front the Baltic Sea, in the back the Friedrichstraße ..." In the EuroCity Berlin one can come close to this ideal. The design combines an urban block typology with a distinctively shaped bar - " the Wolkenbügel". Its shape is characterized by a large void. This wide passage connects the block via the neighborhood square with the water front and at the same time the waterfront with the city. The void forms a partially covered urban stage for public uses such as weekly market, game or sport and thus a lively place along the promenade. The block is orientated to a central courtyard, which is connected to the neighborhood square. The block is divided into ten different houses whose building height of seven floors decreases stepwise to five. All roofs are used as terraces. According to the different housing typologies and sizes the widths of the houses vary as well. The houses are also distinguished in terms of facade rhythm and materiality.

    Idea
    2013
    Heidestraße 19
    10557 Berlin
    Germany
  • Green Wave. Glitnir Bank Hq

    The design concept 'Green Wave' generates a holistic image and a characteristic coastal skyline for the site of Kirkjusandur in Reykjavik, Iceland. Two design principles characterize the appearance of all buildings: The dynamic shape of the wave as an aesthetic concept and the integration of green spaces as vital elements of functional and atmospheric quality. The new headquarters of Glitnir Bank, a nine-storey building addressing the prominent highway Sæbraut, will be the key figure for the future development. The elevated entrance plaza is secluded from public flow on ground level and sheltered from heavy winds coming from the shore. Open working spaces can be organised and subdivided flexibly. Winter gardens on each floor increase internal lighting, provide space for informal communication and create a comfortable atmosphere and climate. A decentralized ventilation system and a heating system based on geothermal energy are implemented, which are economic in maintenance, space-saving and highly energy efficient. The façade consists of tilted glass elements creating a "deep skin" that reflects natural and artificial light in different angles.

    Idea
    2006/07
    Laugarnesvegur 52
    105 Reykjavik
    Iceland