• Neue Schule Wolfsburg

    At CITYFÖRSTER, we aim to create spaces for social interaction and exchange - places where people come together, but where they can also find a sense of security.

    For our school project in Wolfsburg, the existing buildings of the former Hermann-Löns-School were expanded to include a new building for the secondary school. The aim of the design was not only a respectful treatment of the existing architecture but also its logical and consistent continuation. The comb-like structure of the existing school building was continued on the ground floor level. The space in between can be regarded as the "heart" of the school: a three-story open space that connects all floors vertically and serves as the main gathering place. At the same time, the building opens up horizontally: Generous glass surfaces and entrances open the ground floor to the city, the schoolyard, and an adjacent park – creating fluid transitions between the inside and the outside.

    With the Neue Schule Wolfsburg, we've sought to create a school building that is open to the world, encourages its students to meet and collaborate, yet at the same time functions as a safe haven to learn.

    completed
    2016
    Heinrich-Heine-Straße 36
    38440 Wolfsburg
    Germany
  • Campus Nümbrecht

    The Nümbrecht School Centre is to be restructured in several construction phases and thus converted from a classical corridor school with internal, anonymous and unused corridors into a new spatial-pedagogical concept, the Cluster School.
    The corridors will be activated and transformed into communication zones, supplemented by group / EVA rooms and team stations, as well as niches and self-study areas, and opened to the communication zone.

    In order to maintain a clear location of the gymnasium and the secondary school after the merging of the Hauptschule and Realschule to form the secondary school, the former Hauptschule will be demolished and the school centre supplemented by the new building of the secondary school. The planned new building contains 18 classes, 3 team rooms and 12 special learning rooms, which are grouped together in clusters.
    The central interface between the existing building and the new one is the "common centre", which ensures the connection of the new building to the existing school centre.

    under construction
    2019
    Mateh-Yehuda Str. 5
    51588 Nümbrecht
    Deutschland
  • District school Mitte Altona

    Instead of a clean functional construction, a building with an innovative room offer in a special atmosphere for contemporary teaching and learning methods and a space for neighbourly encounters is drafted. The design positiones itself to this role via a self-confident gesture and is with it's cubage purposely set apart from surrounding structures. The usage becomes readable, the differenziation between housing developments and the district schools public building structure recognizable. Thus the new building contributes to the urban surroundings structuring. The cubage reflects the inner organization: the public, also by residents and society used base connects the district with the school building. The transparent horizontal 'fugue' that includes the gym subdivides the building in a base for the common use and the clear educational areas, which 'floats' as self-contained volume above the 'fugue'. A central, light-flooded hall generates the school's common middel, which connects all floors and functional areas up to the roof top terrace. A visible and readable place for education is drafted and forms the Heart of the new district.

    Idea
    2015
    22765 Hamburg
    Deutschland
  • New Neighbourhood Hilligenwöhren

    The new residential neighbourhood Hilligenwöhren is located on the threshold of compact city to open landscape in Bothfeld. A composition of three- to four-storey buildings generates two courtyards with different spatial qualities. The norther green courtyards is the new neighbourhood's intimate centre, whereas the southern courtyard opens up to the street and hence to the neighbourhood. The buildings are connected via access balconies which activate the courtyards and are the basis for a vived community. The central community room for all residents connects the two green spaces. It is the neighbourhood's living room. By opening and widening spaces, informal meeting points and social contact surfaces are offered. The building structure enables a flexible arrangement of various residenttial typologies und therefore a social mixture.
    A solid structure for the development of a long lasting neighbourhood is offered. Furthermore natural building materials ensure comfortable and healthy living environments.

     

    completed
    2016
    30657 Hanover
    Germany
  • Primary and Comprehensive School Helios

    A new primary and comprehensive school (IUS) is planned for the former site of the Helios AG in Cologne Ehrenfeld. The school concept is based on the idea of a "university school", which spatially implements the educational objectives of inclusiveness: The school comprises the grades 1 to 13 and operates closely with the teacher training of the University of Cologne. This is architecturally reflected in an open learning environment for all grades. As part of a new high-quality and dense city block, the school should be an integral part and actor of the district: The school premises may be used publicly and the school offers a range of activities to the neighborhood.
    The school is designed as a compact structure, which is confidently positioned due to its clear-cut cubic form and at the same time contextualized by its orientation to axes and edges of the surroundings. It creates a clear address to the Vogelsanger Straße by a glass-enclosed foyer and a funnel-shaped, covered entrance situation. The inviting foyer and the localization of semi-public functions on the ground floor – such as the auditorium and educational center, the canteen, workshop and studio spaces – creates the desired integration of the school into the district and allows for important synergies of different usages.
    The common center - "the heart of the school" - spans over two floors and offers spacious stairs for meeting and seating: A great place for communication and leisure for all functional areas of the whole school.

    Excerpt from the jury report: "The jury praised in particular the optimal implementation of the educational objectives, which corresponds in a particular way to the intentions of the users. The learning environments are well designed and can be effectively used. Primary education is accessible as a separate unit on the first floor over short distances. The secondary education units I and II are localized on one level and are equipped with a spacious central communication zone, which provides space for a diverse range of activities. ..."

    Idea
    2015
    Heliosstraße
    50825 Cologne
    Germany
  • Martin-Luther-Schule

    The Martin-Luther-School is an upper secondary school with a special focus on musical education. It houses about 1600 pupils. The extension of the existing building became necessary to adapt to contemporary didactic concepts and to allow for all-day care. It contains classrooms, a natural science block, music rooms, a canteen and a gymnasium. The design translates the demands concerning resource efficiency and preservation in a sensual and sensible manner. The main climatic feature of the building is the shape of the building itself: So called solar-chimneys foster natural ventilation by stack effect and become a significant formal element. The expressive roofscape also em­phasizes places inside the building – large roof lights extend the space upwards and provide particular light. During school hours these areas are open spaces to be appropriated by different age groups for independent learning. The building is conceived as a timber frame structure with a larch-wood cladding.

    Idea
    2009
    Staatsstraße 2
    64668 Rimbach im Odenwald
    Germany
  • Educational Landscape Cologne

    The aim of the "Educational Landscape Altstadt Nord" in Cologne is the design of the neighborhood at the district park Klingelpütz: Here, a viable space - in an educational and physical sense - should be developed. The main concern is to improve the educational opportunities of children and young adults. The existing primary school will be renovated and expanded. Additionally several new buildings are planned: a secondary school, a nursery, a study house, as well as a canteen and a workshop building. The various functions are located around a common center - the heart of the campus. According to the specific requirements differentiated situations for learning, recreation and play are offered. Special emphasis is placed on the permeability of the campus, which fits into the urban fabric offering manifold ways and passages. A unique spatial edge is formed in relation to the park.

    Idea
    2013
    Gereonswall 75
    50670 Cologne
    Germany