• Recycling house

    The recyclinghouse is an experimental residential building in the Hanover district of Kronsberg. It is a prototype that tests the possibilities and potentials of various types of recycling in the real laboratory and shows a cycle-oriented and resource-saving planning approach.

    On the one hand, the recycling center relies on recyclable building products, such as the raw construction made of glue-free solid wood elements. On the other hand, recycled materials such as the foundation made of recycled concrete or wall insulations made from old jute bags are used. There are also large quantities of used components being used which, if possible, originate from the building stock of the client GUNDLACH or have been obtained locally. Particularly important is a recycling-fair design that allows the use and disassembly of the components without loss of quality or a sorted separation of the materials after the end of life.

    The construction industry is one of the largest waste producers and consumers of resources and a significant contributor to global CO2 emissions. When planning buildings, today it is mainly the energy consumption in the operation of a building that is considered. The considerable amounts of "gray energy" involved in the production of buildings remain largely unconsidered. Here, the existing building stock can also be understood as huge raw material storage. The recycling of building materials and materials as well as recycling-friendly construction methods will play an increasingly important role in the future.

    completed
    2019
    30539 Hanover
    Germany
  • Cape Square Durres

    The design of the square is based on the natural coastline of Albania which can be described as a sequence of capes. Our aim was to provide Durres with a placemaking public space that captures these characteristics of the city. The site is divided into three parts which strengthen the identity of the waterfront: The park, the square, and the urban cape. The Park with the green beds and local trees supports the uniqueness of Durres and is easy to maintenance.

    The Square connects the promenade and the urban cape. By using a specific paving pattern made of a local natural stone it invites people to slow down and stay. The cape divides two waterfronts with a different identity and provides a destination for flaneurs on the promenade. It allows watching both the sunset and the sunrise on its two shoulders. Following the geographical and ecological conditions, 'Cape Square' is seen from far away and invites to climb as play. It has quickly become a touristic attraction and is known as 'The Sphinx' all over Albania.

    completed
    2015
    Rruga Pavaresia 66, Durrës, Albania
    Durres
    Albania
  • Yueyang. Better water - better city

    Yueyang is a growing city in the Chinese province of Hunan. In cooperation with hydrology, water management, and water ecology experts as well as landscape architects, we developed a masterplan with the aim of a new adjustment of urban and open space development in the course of water quality improvement.

    The masterplan analyses the spatial and programmatic potentials of the Nanhu (lake) and the surrounding build-up and open space structures and develops them as a blue-green infrastructure. That improves the city's interconnectedness and the accessibility of green spaces. A catalogue of sponge city strategies proposes transferable concepts for a structure related integration of sponge city principles. The blue-green-black masterplan merges the strategies and delivers design approaches for different types of waterfronts and city profiles.

    completed
    2016
    602 Dongting S Rd, Yueyanglou Qu, Yueyang Shi, Hunan Sheng, China
    414000 Yueyang, Hunan
    China
  • Zhuhai Floating City

    Zhuhai is growing. The callenge now is to make this growth consistent with landscape and waters against the backdrop of clima change. The aim is to minimize the intrusion in nature due to ecological and economical reasons and by doing that to create a high quality of living in the city. The sponge city principle provides a convenient strategy for this purpose. Diverse water systems for the regulation of tides, flooding rives and heavy rains are not only integrated in the city structure, but also utilized to provide various leisure and recreation facilities. In Combination with lokal landscape and water characteristics, the sponge city principles shape a unique cityscape. In order to do that the project develops a city typology and various water front strategies which are transferable and versatile tools for the future urban planning.

    completed
    2016
    32 Weiji Rd, Xiangzhou Qu, Zhuhai Shi, Guangdong Sheng
    519020 Zhuhai, Guangdong
    China
  • Cradle-to-Cradle Industrial Park

    The concept Cradle-to-Cradle (C2C, Michael Braungart et al.) is based upon the idea of a circular economy in which resources are not consumed but are continually used. The feasibility study explores how this concept can be transferred to the development of industrial parks: C2C-principles for the design of buildings, open spaces and infrastructure are developed and a structural plan for a test site in Bielefeld, Germany, is laid out. Moreover an energy system for the whole area is designed and C2C-prototypes for buildings and open space situations. The approach of the study is holistic and interdisciplinary and its planning recommendations can be used for the development of new industrial areas as well as for the transformation of existing sites. The study is part of the INTERREG-IVB project „Cradle to Cradle Business Innovation & Improvement Zones. C2C-BIZZ". Please contact us for the entiry feasibility study.

    completed
    2014
    Am Niedermeyers Feld
    33719 Bielefeld
    Germany
  • Neue Schule Wolfsburg

    At CITYFÖRSTER, we aim to create spaces for social interaction and exchange - places where people come together, but where they can also find a sense of security.

    For our school project in Wolfsburg, the existing buildings of the former Hermann-Löns-School were expanded to include a new building for the secondary school. The aim of the design was not only a respectful treatment of the existing architecture but also its logical and consistent continuation. The comb-like structure of the existing school building was continued on the ground floor level. The space in between can be regarded as the "heart" of the school: a three-story open space that connects all floors vertically and serves as the main gathering place. At the same time, the building opens up horizontally: Generous glass surfaces and entrances open the ground floor to the city, the schoolyard, and an adjacent park – creating fluid transitions between the inside and the outside.

    With the Neue Schule Wolfsburg, we've sought to create a school building that is open to the world, encourages its students to meet and collaborate, yet at the same time functions as a safe haven to learn.

    completed
    2016
    Heinrich-Heine-Straße 36
    38440 Wolfsburg
    Germany
  • Gardencity 21. Green-urban-connected.

    The fringes of the city hold the promise to live in connection to nature, surrounded by landscape, open space and informal structures. At the same time, areas like these are criticized for their lack of functions, their boredom and their consumption of natural resources. How then – in the spirit of Ebenezer Howard - to create a "green urbanity" which is more diverse, dense, socially mixed and productive while at the same time maintaining the special qualities of the city edge? For the German BBSR, The Federal Institute for Research on Building, Urban Affairs and Spatial Development we developed scenarios on How the Garden City can be translated to the 21st Century?

    A viable model can only ensue when spatial principles and specific qualities are brought and thought together with the processes, structures and stakeholders that shape the city. The planning approach for Garden City 21 therefore draws its topics, concepts and strategies from the context. Four sample areas illustrate how built and unbuilt intertwine, how aspects of a Garden City can be developed not only on the fringes of the city and how it can embrace local competences, programs and structures.
    Scenario-based designs and strategic stories are the starting point, and are used to illustrate the qualities of urban and open spaces, so as to be able to discuss them with stakeholders.

    Link to publication: 'Gartenstadt 21', Bundesinstitut für Bau-, Stadt- und Raumforschung

    completed
    2017
    Am Markt 21, 28195 Bremen, Duitsland
    Bremen
    Germany
  • Perspectives Gütersloh

    Over the past decade, many gaps in building blocks have been closed in the city of Gütersloh. Various areas have been upgraded or restructured. With the integrated action plan not only the urban design of the city will be further sharpened. With the participation of diverse actors new prospects for long-term development of the city are presented. Strategic decisions are prepared to make the city center adaptable for changing spatial requirements in the future. The integrated action plan defines key objectives for development. Conceptual and design requirements are defined for e.g. functional mix, open space planning, or traffic issues. These recommendations are implemented and spatially located in a strategic master plan. On this basis, future developments and project proposals can be tested and evaluated and individual measures can be derived.

    completed
    2013
    Berliner Straße 70
    33330 Gütersloh
    Germany
  • Urbanizing the Periphery. Munich

    The study "periphery | landscape" identifies potentials and gives strategic advise for a long-term spatial development of the north-eastern periphery of Munich. The team was asked to work out a strategy for the development of an area of about 350 ha and to specify their findings for a sample site of around 150 ha. The approach is based on the following steps: The potentials of the area are recognized in a profound analysis and brought together in a synthesis map (A). Challenges concerning a sustainable development in the periphery were discussed. They led the team to five strategies (B). These strategies provide a framework for a long-term spatial development. They were developed in a close interplay with the design of a spatial vision for the North-East of Munich (C). The spatial vision shows ideas for the future open spaces and new developments. The team invented a set of typologies of peripher settlement. The typologies focus on specific combinations of settlement and open space (D). A design for the sample site (E) is differentiated with stories, best-practice-examples and development options in order to illustrate everyday life of future inhabitants.

    completed
    2011
    Marienplatz 8
    80331 munich
    Germany
  • CLG Training Institute

    A very special project in our portfolio is the Chalimbana Local Government (CLG) Training Institute in Chalimbana, Zambia as it can be seen as a good example of a passive and self-sufficient city. The aim of the masterplan was to increase the quality of life of both students and academic staff of the Institute, to structure the campus for the long term, and to provide the grounds with a clear, recognizable identity.

Low-tech in construction but high-tech in designing, we created a plan that included everything needed for an autarchic project. In a very sustainable manner, we used the excavated soil to press it into bricks contributing to the buildings being passively cooled and heated. To achieve that we mainly used the sun energy. From a special angle and material of the roofs to the orientation of all buildings to strictly East-West, with the main facades (North & South) avoiding the low angles of the sun, CLG Training Institute became an eco-friendly vision made into reality. Also, we made sure that the rainwater and the cleaned sewage can drain into the groundwater locally, granting a precise water cycle.

    The existing road provides access to the campus by car. Simultaneously, a new main route for pedestrian connections is established as the new 'heart' of the campus. It runs between the mostly residential area on the North and the educational program on the South side of the grounds. These two clusters - housing and education - at the two opposite ends of the campus are surrounded by the lecturers' houses, and by leisure activities. By closing off some of the student housing blocks, small neighbourhoods are created, with inner gardens and courtyards providing atmospheric living quarters.

    completed
    2021
    Lusaka
    10101 Chalimbana
    Zambia