• Yueyang. Better water - better city

    Yueyang is a growing city in the Chinese province of Hunan. In cooperation with hydrology, water management, and water ecology experts as well as landscape architects, we developed a masterplan with the aim of a new adjustment of urban and open space development in the course of water quality improvement.

    The masterplan analyses the spatial and programmatic potentials of the Nanhu (lake) and the surrounding build-up and open space structures and develops them as a blue-green infrastructure. That improves the city's interconnectedness and the accessibility of green spaces. A catalogue of sponge city strategies proposes transferable concepts for a structure related integration of sponge city principles. The blue-green-black masterplan merges the strategies and delivers design approaches for different types of waterfronts and city profiles.

    completed
    2016
    602 Dongting S Rd, Yueyanglou Qu, Yueyang Shi, Hunan Sheng, China
    414000 Yueyang, Hunan
    China
  • Zhuhai Floating City

    Zhuhai is growing. The callenge now is to make this growth consistent with landscape and waters against the backdrop of clima change. The aim is to minimize the intrusion in nature due to ecological and economical reasons and by doing that to create a high quality of living in the city. The sponge city principle provides a convenient strategy for this purpose. Diverse water systems for the regulation of tides, flooding rives and heavy rains are not only integrated in the city structure, but also utilized to provide various leisure and recreation facilities. In Combination with lokal landscape and water characteristics, the sponge city principles shape a unique cityscape. In order to do that the project develops a city typology and various water front strategies which are transferable and versatile tools for the future urban planning.

    completed
    2016
    32 Weiji Rd, Xiangzhou Qu, Zhuhai Shi, Guangdong Sheng
    519020 Zhuhai, Guangdong
    China
  • Cradle-to-Cradle Industrial Park

    The concept Cradle-to-Cradle (C2C, Michael Braungart et al.) is based upon the idea of a circular economy in which resources are not consumed but are continually used. The feasibility study explores how this concept can be transferred to the development of industrial parks: C2C-principles for the design of buildings, open spaces and infrastructure are developed and a structural plan for a test site in Bielefeld, Germany, is laid out. Moreover an energy system for the whole area is designed and C2C-prototypes for buildings and open space situations. The approach of the study is holistic and interdisciplinary and its planning recommendations can be used for the development of new industrial areas as well as for the transformation of existing sites. The study is part of the INTERREG-IVB project „Cradle to Cradle Business Innovation & Improvement Zones. C2C-BIZZ". Please contact us for the entiry feasibility study.

    completed
    2014
    Am Niedermeyers Feld
    33719 Bielefeld
    Germany
  • Neue Schule Wolfsburg

    At CITYFÖRSTER, we aim to create spaces for social interaction and exchange - places where people come together, but where they can also find a sense of security.

    For our school project in Wolfsburg, the existing buildings of the former Hermann-Löns-School were expanded to include a new building for the secondary school. The aim of the design was not only a respectful treatment of the existing architecture but also its logical and consistent continuation. The comb-like structure of the existing school building was continued on the ground floor level. The space in between can be regarded as the "heart" of the school: a three-story open space that connects all floors vertically and serves as the main gathering place. At the same time, the building opens up horizontally: Generous glass surfaces and entrances open the ground floor to the city, the schoolyard, and an adjacent park – creating fluid transitions between the inside and the outside.

    With the Neue Schule Wolfsburg, we've sought to create a school building that is open to the world, encourages its students to meet and collaborate, yet at the same time functions as a safe haven to learn.

    completed
    2016
    Heinrich-Heine-Straße 36
    38440 Wolfsburg
    Germany
  • Perspectives Gütersloh

    Over the past decade, many gaps in building blocks have been closed in the city of Gütersloh. Various areas have been upgraded or restructured. With the integrated action plan not only the urban design of the city will be further sharpened. With the participation of diverse actors new prospects for long-term development of the city are presented. Strategic decisions are prepared to make the city center adaptable for changing spatial requirements in the future. The integrated action plan defines key objectives for development. Conceptual and design requirements are defined for e.g. functional mix, open space planning, or traffic issues. These recommendations are implemented and spatially located in a strategic master plan. On this basis, future developments and project proposals can be tested and evaluated and individual measures can be derived.

    completed
    2013
    Berliner Straße 70
    33330 Gütersloh
    Germany
  • Urbanizing the Periphery. Munich

    The study "periphery | landscape" identifies potentials and gives strategic advise for a long-term spatial development of the north-eastern periphery of Munich. The team was asked to work out a strategy for the development of an area of about 350 ha and to specify their findings for a sample site of around 150 ha. The approach is based on the following steps: The potentials of the area are recognized in a profound analysis and brought together in a synthesis map (A). Challenges concerning a sustainable development in the periphery were discussed. They led the team to five strategies (B). These strategies provide a framework for a long-term spatial development. They were developed in a close interplay with the design of a spatial vision for the North-East of Munich (C). The spatial vision shows ideas for the future open spaces and new developments. The team invented a set of typologies of peripher settlement. The typologies focus on specific combinations of settlement and open space (D). A design for the sample site (E) is differentiated with stories, best-practice-examples and development options in order to illustrate everyday life of future inhabitants.

    completed
    2011
    Marienplatz 8
    80331 munich
    Germany
  • Expo Park Hannover

    The former area of the World Exposition 2000 is being transformed into the EXPO PARK HANNOVER: a high class business and technology park with excellent infrastructure in walking distance to the world's biggest fairground. About 85% of the area is already being used by businesses, service providers, institutions for higher education and event locations. For the remaining plots a development study was commissioned in order to visualize possible designs and volumetric developments. Special attention was paid to a wide range of programmatic options. The allotment provides plots between 2.000m2 and 20.000m2 and floor areas between 4.000m2 and up to 30.000m2. Different building types were developed and visualized in order to serve different needs concerning address-making, accessability or internal organization. Exemplary designs are the OfficeTower, the ShowSPACE, the OfficeCUBES and the Start-upLAB.

    completed
    2006
    Straße der Nationen 10
    30539 Hannover
    Germany
  • Steinway Museum

    In 14-month planning and realisation stage a baroque hunting castle in Seesen was redeveloped with a focus on simplicity and clarity at a reasonable price. Also the permanent exhibition of the museum was conceived and moved.
    Central attention at the rebuilding work was the restoration of spatial relations and structures, as well as the creation of a high-quality, modern but timeless showroom, which is able to take on the various exhibits, including specialties such as 'The world's longest piano-string'. The exhibition has a modern pedagocial approach and offers attractions and information for all age groups. Additionally, value was placed to increase children participation through experimental- and multimedia stations. In this way the museum can be accessed by a variety of senses, understanding through seeing, hearing and touching.

    completed
    Wilhelmsplatz 4
    38723 Seesen
    Germany
  • The Rubber House

    The Rubber House as a price winning project in the Eenvoud/ Simplicity competition was selected to be built in Almere, Netherlands, as one of 12 experimental housing projects. In volume and style inspired by the simple and archetypal Dutch barn architecture the Rubberhouse forms a simple asymmetric double pitched roof inhabiting 2 storeys, in combination with a single pitch roof with one storey. The resource saving construction consists of massive wood panels from cross-laminated timber. The outer walls and the roof surface are clad with black EPDM foil. In contrast to that the atmosphere of the inside is characterized by the natural warm surface of the massive wooden walls. The utilization concept proposes small private rooms in favour of a generous open plan living area. Clear lines of sight through the entire building support the robust, open space sequence and allow visual connections into the adjacent forest. The living room can be expanded via the large sliding glass doors onto the terrace. The high degree of prefabrication allowed for a building period of only three months.

    completed
    2011
    De Eenvoud 15
    1319 Almere
    Netherlands
  • Park City

    The project is located on the western outskirts of Tirana, an area which has seen major development in recent years due to its prime location close to the main entrance corridor to Albania's capital. With a total of approx. 400.000 m2 built floor area the new district will house approximately 7.000 inhabitants. It stretches between two large parks, whose conceptual design also formed part of the competition brief. Runway Park is a 1,1 km long former landing strip and Lana Park is an extension of the city's main green axis. The design proposes an urban layout that forms a hinge between these two parks, making them accessible, as well as connecting them, whilst strengthening the distinctively different character of both. The urban structure reflects a combination of three typologies: 4 storey stripes, 12 storey towers and 8 storey 'urban rocks'. The aim is to offer a broad variation of lifestyles, as opposed to the prevalent development paradigm of 9 storey broken perimeter blocks in Tirana.

    completed
    2009
    rruga Abedin Rexha nr 167, Tirana 1033, Albania
    1000 Tirana
    Albania