• Neue Schule Wolfsburg

    At CITYFÖRSTER, we aim to create spaces for social interaction and exchange - places where people come together, but where they can also find a sense of security.

    For our school project in Wolfsburg, the existing buildings of the former Hermann-Löns-School were expanded to include a new building for the secondary school. The aim of the design was not only a respectful treatment of the existing architecture but also its logical and consistent continuation. The comb-like structure of the existing school building was continued on the ground floor level. The space in between can be regarded as the "heart" of the school: a three-story open space that connects all floors vertically and serves as the main gathering place. At the same time, the building opens up horizontally: Generous glass surfaces and entrances open the ground floor to the city, the schoolyard, and an adjacent park – creating fluid transitions between the inside and the outside.

    With the Neue Schule Wolfsburg, we've sought to create a school building that is open to the world, encourages its students to meet and collaborate, yet at the same time functions as a safe haven to learn.

    completed
    2016
    Heinrich-Heine-Straße 36
    38440 Wolfsburg
    Germany
  • Park City

    The project is located on the western outskirts of Tirana, an area which has seen major development in recent years due to its prime location close to the main entrance corridor to Albania's capital. With a total of approx. 400.000 m2 built floor area the new district will house approximately 7.000 inhabitants. It stretches between two large parks, whose conceptual design also formed part of the competition brief. Runway Park is a 1,1 km long former landing strip and Lana Park is an extension of the city's main green axis. The design proposes an urban layout that forms a hinge between these two parks, making them accessible, as well as connecting them, whilst strengthening the distinctively different character of both. The urban structure reflects a combination of three typologies: 4 storey stripes, 12 storey towers and 8 storey 'urban rocks'. The aim is to offer a broad variation of lifestyles, as opposed to the prevalent development paradigm of 9 storey broken perimeter blocks in Tirana.

    completed
    2009
    rruga Abedin Rexha nr 167, Tirana 1033, Albania
    1000 Tirana
    Albania
  • The Rubber House

    The Rubber House as a price winning project in the Eenvoud/ Simplicity competition was selected to be built in Almere, Netherlands, as one of 12 experimental housing projects. In volume and style inspired by the simple and archetypal Dutch barn architecture the Rubberhouse forms a simple asymmetric double pitched roof inhabiting 2 storeys, in combination with a single pitch roof with one storey. The resource saving construction consists of massive wood panels from cross-laminated timber. The outer walls and the roof surface are clad with black EPDM foil. In contrast to that the atmosphere of the inside is characterized by the natural warm surface of the massive wooden walls. The utilization concept proposes small private rooms in favour of a generous open plan living area. Clear lines of sight through the entire building support the robust, open space sequence and allow visual connections into the adjacent forest. The living room can be expanded via the large sliding glass doors onto the terrace. The high degree of prefabrication allowed for a building period of only three months.

    completed
    2011
    De Eenvoud 15
    1319 Almere
    Netherlands
  • Pelikan Mix⁴

    The project PELIKAN MIX4 is characterized by a variety of dwelling types according to urban lifestyles. Within an urban master plan four distinctive characteristics are developed:
    A landscape tableau is the connecting element, forming an entrée for the private, semi-public and public spaces. Generous lobbies in each house compose a discrete identity and a space of encounters. A great flexibility in the floor plans allows a variety of different apartments in size and type. According to society demands, the types "wellness", "sustainable", "extravagant" and "comfortable" are developed. They differ in constellation of rooms, material, building equipment and the offer of outdoor spaces. So called "Glorietten" crown the buildings and optimize light, spatial peculiarity and views.

    completed
    2016
    Günther-Wagner-Allee
    30177 Hannover
    Germany
  • Family Villa

    A listed villa of the 1850ties was converted into two family apartments. The large garden is used collectively. The 1st and 2nd floors were redesigned in relation to the needs of a couple with five children. Spaces „suitable for everyday use" are created and at the same time, the special character of the historic building with its ornamental elements and valuable wooden floors is strengthened.

    To reestablish the former spaciousness a multitude of fixtures and walls were demolished. The roof was reconstructed according to current energetic standards. The first floor serves as an entrance area with a large hall leading to the kitchen and the balcony. The master bedroom and one kid's room are orientated to the garden. The former ballroom as the heart of the building is used as a dining and living room. The space has an impressive size (55m2, 6m high) and is decorated with an ornamental ceiling that was preserved and - where necessary - restored. A gallery is installed into the ballroom as a slender glass-steel-structure: The stairs are suspended from the gallery to keep the parquetry untouched. The second floor is reserved „for kids only" and features four rooms, a play hall, and a bathroom. The staircase between the two floors is enhanced in its spaciousness by opening up a part of the ceiling. All design and constructive measurements were undertaken in detailed consultation with the institution for historic preservation.

    completed
    2012
    Von-Alten-Allee
    30449 Hannover
    Germany
  • Residential Crown Carpark Windmühlenstraße

    The residential crown is a prototype of settlement 2.0. Rooftops of retail and office buildings as well as parking garages are activated, attractive locations are opened up, existing infrastructures are used more efficiently and the mixture of programs in the city center is improved. The existing parking garage is complemented with penthouses as part of the renovation of façade and entrance area. These residential units distinguish formally from the existing building structure and simultaneously give the building a harmonious completion. Entrances and circulation of the building have been reorganized so that independent addresses for the car park and the residential building are clearly recognizable. The residential building is accessed (barrier-free) via a representative lobby on the ground floor with exclusive elevators that lead directly to the central, landscaped residential courtyard. The residential units are accessible from this common space. Each apartment (50 to 120m²) has a spacious, private terrace overlooking the rooftops of the city.

    completed
    2015
    Windmühlenstraße 3
    30159 Hannover
    Germany
  • Steinway Museum

    In 14-month planning and realisation stage a baroque hunting castle in Seesen was redeveloped with a focus on simplicity and clarity at a reasonable price. Also the permanent exhibition of the museum was conceived and moved.
    Central attention at the rebuilding work was the restoration of spatial relations and structures, as well as the creation of a high-quality, modern but timeless showroom, which is able to take on the various exhibits, including specialties such as 'The world's longest piano-string'. The exhibition has a modern pedagocial approach and offers attractions and information for all age groups. Additionally, value was placed to increase children participation through experimental- and multimedia stations. In this way the museum can be accessed by a variety of senses, understanding through seeing, hearing and touching.

    completed
    Wilhelmsplatz 4
    38723 Seesen
    Germany
  • Updating Nordweststadt

    Like many other residential schemes of the 1960's the Nordweststadt in Frankfurt requires an update of its building stock, a redesign that meets current and future demands of urban living. A set of transferable, integrative, and low-cost design measures is developed, focusing on three main tasks: Tidying up, the regeneration of neighbourhoods, and the strengthening of identity. Shrubs and trees are cut back, the parking is reorganized, pedestrian and cycle lanes are being introduced, new public spaces are designed and the courtyards are upgraded by private gardens, new public green amenity spaces and 'light pergolas' - a minimal architecture that connects basement parking with the courtyards and passes over into a podium with seating steps on ground level. The light pergolas enclose a small lounge, an external barbecue, water and electricity connections and a bicycle workshop. During evening hours and at night the pergolas illuminate the courtyard, by day these enable diverse and easy use of the courtyard and strengthen a lively community.

    completed
    2010-2014
    Gerhart-Hauptmann-Ring
    60439 Frankfurt on the Main
    Germany
  • Embassy Residences

    How to organize attractive family living and low energy housing in a high-density city center?

    Our award-winning design for the Embassy Residences in Albania provides high-quality, family-friendly, and low-energy housing units in the city center of Tirana, one of the fastest-growing cities in Europe.

    The project responds to the mayor's ambition to limit the growth of the city and to counter sub-urban developments with a more diverse range of housing typologies. On top of a commercial plinth and two parking levels rises a series of stacked villas, connected by a semi-public stair. This serves as alternative circulation and additional, shared informal outside space to the apartments. 



    The floorplans protect the privacy of the apartments but allow residents to sit on their porch or use the staircase to access their apartment when in the mood for a chat or a Friday afternoon drink. Research has led to a compact build-up of irrigated substrate layers that can support rich vegetation on the stair, balconies, and roof terraces.

    The facade consists of two layers arranged according to insolation. A basic glass layer is protected by a secondary shading layer of anodized aluminum where it is not protected by surrounding buildings or cantilevering volumes. This results in high transparency on the one and low energy costs on the other hand in addition to preventing the building from the hot Mediterranean sun whilst still guaranteeing an elegant look.

    under construction
    2018
    Rruga Asim Zeneli, Tirana, Albania
    8303 Tirana
    Albania
  • Dürres Beach Hotel

    When designing the Durres Beach Hotel in Golem, Albania, CITYFÖRSTER faced the challenge of creating quality within an unpromising context. Golem, a popular beach resort, enjoys a prime location on the sea and is set in a mountainous landscape. However, the village has suffered from uncontrolled development, resulting in a sprawling blanket of buildings. The site for the new hotel is located in the third row from the beach and faces a highway on the other side.
    On the other hand the site boasts a beautiful forest of mature Mediterranean pine trees and forms an anchor to a potential urban plaza in the south. In order to overcome the challenges, we designed a building rooted in the Modernist tradition, a compact building block surrounded by greenery. This layout provides the entire building with light, air and space, and secludes the rooms on lower floors from their direct surroundings. An elevated roof gardens compensates the footprint and adds to the overall quality of new hotel.
    All rooms have highly finished interiors, as well as balconies offering different views – either towards the sea, towards the mountains, or towards the trees. Each balcony is cladded in natural stone from different regions in Albania, which creates a distinct rhythm in the façade. The west façade corresponds to the adjacent buildings, whilst the east façade follows the patterns of trees. The end result is positive eyecatcher, clearly visible from the highway and the sea.

    under construction
    2017
    Shkembi i Kavajes, Rashbull, 2021, Albania
    Golem
    Albania