• Jale Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas, and rich cultural heritage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Government initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Jale this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructures such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. As the beach is very deep and the bay mainly attracts the younger generations, we have been inspired by some of the existing beach-bars that were embedded in rich flowering gardens. Between the beach and the promenade, we have provided a strip of gardens housing 6-7 beach-bars, each with a stable structure to survive the harsh storms in winter. The bars come in three different sizes and allow for all furniture to be stored inside during the cold season.

    Photography: Lucas Hardonk

    under construction
    2016
    Himarë
    Himarë
    Albania
  • Dhërmi Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas and rich cultural heriatage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Governments initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Dhermi this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructure such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. At the entrance of the promenade an existing structure and a seasonal stream are integrated to form a watersquare, a landmark for the site which will include iconic lettering. A pier serves both for watersports but also as look-out and artificial cliff. The watersquare connects further inland through the 'valley of freshness' and invites for mountaineering and cultural activities.

    under construction
    2016
    Rruga Kosova, Vlorë 9400, Albanië
    Himarë
    Albania
  • Bergviertel Krampnitz, green I enlived I in motion

    Based on a strong landscape and valuable historical structures, Bergviertel Krampnitz is a forward-looking quarter, creating its own identity as a place to live and work in harmony with the environment. Against the background of a climate crisis and scarcity of resources, it will be sustainably developed and will serve as a centre of life for a broad cross-section of the population. A small-scale and diverse density creates a lively place, is gentle on resources, uses infrastructures efficiently and relies entirely on the mobility of the future - the environmental network. Small and large apartments in the same building ensure social diversity, intergenerational living connects young and old and assemblies along with community-oriented housing projects enable self-determined living. The combination of living and working responds to the trend to more strongly combine leisure and work as well as career and family. Strong and diverse open spaces, differently addressing the building plots, bind everything together and enable uses from communal gardening to sports and leisure activities up to generous landscape experiences.

    in progress
    2019
    14476 Potsdam
    Deutschland
  • Updating Nordweststadt

    Like many other residential schemes of the 1960's the Nordweststadt in Frankfurt requires an update of its building stock, a redesign that meets current and future demands of urban living. A set of transferable, integrative, and low-cost design measures is developed, focusing on three main tasks: Tidying up, the regeneration of neighbourhoods, and the strengthening of identity. Shrubs and trees are cut back, the parking is reorganized, pedestrian and cycle lanes are being introduced, new public spaces are designed and the courtyards are upgraded by private gardens, new public green amenity spaces and 'light pergolas' - a minimal architecture that connects basement parking with the courtyards and passes over into a podium with seating steps on ground level. The light pergolas enclose a small lounge, an external barbecue, water and electricity connections and a bicycle workshop. During evening hours and at night the pergolas illuminate the courtyard, by day these enable diverse and easy use of the courtyard and strengthen a lively community.

    completed
    2010-2014
    Gerhart-Hauptmann-Ring
    60439 Frankfurt on the Main
    Germany
  • Office Building. New Lands Commission

    The design for the landmark building of 5.500sqm, housing the New Lands Commission, will be a symbol of the new spirit of transparency and efficiency, bringing together the currently dispersed Land Sector Agencies. The building has an important symbolic impact due to the recent nationwide establishment of the land registry and is to represent a new All-Ghanaian identity. The design responds to local climatic and social parameters throughout all scales. All design-elements, from the urban setting out to the building's shape and its materialization aim towards natural and sustainable performance, fulfilling several functions at the same time. The circulation system forms the core of the building, spiraling upwards between two rings of offices on different levels. By breaking the clear separation between floors this system provides a continuous movement, bringing the NLC together on one continuous floor, with a variety of perspectives in and throughout the building. The parametric design of the outer appearance of the building guaranties functional performance whilst allowing for aesthetic variation. The diamond-shaped bamboo panels all follow the lowest sun-angle providing shade and filtered natural light at the same time.

    in progress
    2010-2015
    Ghana Survey School, Achimota Rd
    1757 Accra
    Ghana
  • TXL Restart. Integral Systems

    The airport Berlin Tegel is going to be closed down. TXL will be developed as a high quality research, industry and business park with the profile of 'urban technologies'. A strategic masterplan builds the foundation for a flexible - and therefore, robust - planning process. Developmental guidelines and a profound system of rules create a structural, programmatic and creative quality of strategical important subareas. Simultaneously, more flexible developmental options are being allocated for other areas. ‚Quarters' profiles' emphasize exisiting potentials of subareas and strengthen the specific identity. An integrated concept for energy and water supports the sustainable development: biomass, geothermal energy, wind energy and photovoltaics provide regionally generated energy. Gray and rain water is being collected, refined and reused regionally. An urban aerial railway connects the site with the station and the tram. Here, the aerial railway is not only an efficient, sustainable means of transport but also represents sustainable mobility in terms of the site's profile.

    completed
    2012
    Saatwinkler Damm 62
    13627 Berlin Tegel
    Germany
  • Green Wave. Glitnir Bank Hq

    The design concept 'Green Wave' generates a holistic image and a characteristic coastal skyline for the site of Kirkjusandur in Reykjavik, Iceland. Two design principles characterize the appearance of all buildings: The dynamic shape of the wave as an aesthetic concept and the integration of green spaces as vital elements of functional and atmospheric quality. The new headquarters of Glitnir Bank, a nine-storey building addressing the prominent highway Sæbraut, will be the key figure for the future development. The elevated entrance plaza is secluded from public flow on ground level and sheltered from heavy winds coming from the shore. Open working spaces can be organised and subdivided flexibly. Winter gardens on each floor increase internal lighting, provide space for informal communication and create a comfortable atmosphere and climate. A decentralized ventilation system and a heating system based on geothermal energy are implemented, which are economic in maintenance, space-saving and highly energy efficient. The façade consists of tilted glass elements creating a "deep skin" that reflects natural and artificial light in different angles.

    Idea
    2006/07
    Laugarnesvegur 52
    105 Reykjavik
    Iceland