• ecovillage Hanover

    With the development of the ecovillage in Hanover, there is a great chance to make an important contribution to future-oriented urban development. One of the most specific features of the ecovillage, and its guiding principle, is sufficiency. To possess more by sharing more: a highly flexible approach that, here, is not only preached but also practiced. In addition to a co-working space and several workshops, ecovillage also offers common rooms in the buildings and gardens that belong to and can be used by everyone, and there is even a special guest house for visitors to stay the night.

    The nucleus of the urban design is the lively village square, that is surrounded and framed by the commons. This is the green heart of ecovillage; where water is being managed, food is being produced and the spirit of community is being lived.

    One of the drivers for the development was the ambition to become a CO2-neutral settlement. Everything is built from wood, and the sealing of the surfaces is being minimized as well. Biodiversity is promoted and gray- and rainwater are treated and cleaned with the help of a plant-based sewage treatment system. After being directed into a biotope-like lake, it seeps away and evaporates, or serves the residents to water their gardens.

    The mobility concept also sets high goals with regard to future viability: it focuses entirely on local mobility. (local public transport, as well as pedestrian and bike path traffic). In concrete terms, this means only 0.2 parking spaces per residential unit are provided. In return, however, there are generous areas for bicycles, rental stations, handcarts, etc. A direct connection to the light rail system rounds off this concept.

    The neighbourhoods, which are connected to each other and to the centre by the commons, consist of differently sized clusters. These clusters comprise various building typologies, which in turn provide space for a wide range of apartment forms. This 'democratic' housing mix promotes social integration and creates strong neighbourhoods.

    ecovillage can be regarded as a pioneer in a long-overdue discussion of principles in which frugality is pursued as a philosophy.

    All facts

    500 residential units
    900 inhabitants
    5 hectares total area
    2 hectares of garden land
    3100 m² of commercial space
    2500 m² communal facilities
    Start of construction in 2021
    Completion in 2026
    More information: ecovillage-hannover.de

    in progress
    2020
    30539 Hanover
    Germany
  • District Landscape Dietenbach

    How does a newly developed city district become a vibrant place to live?

    The characterful landscape of Freiburg with the surrounding Schwarzwald serves as the decisive basis for the newly designed district Dietenbach. The four emerging quarters will be connected by a ring boulevard. In contrast to the generous open spaces, which serve as decelerated exercise and relaxation areas and make a significant contribution to nature and species protection, pulsating life takes place here. The new city center serves as a bracing supply center and community reference point with symbolic centrality. In addition to the 5,500 residential units, new jobs and schools will be created in the 108-hectare area, which will complete the new living environment.

    Integration into the urban, functional, and landscape context
    The new district Dietenbach is structured by the iconic landscape, especially the eponymous Dietenbach.

    The resulting open spaces ensure the supply of fresh air and a stable microclimate. The former course of the Käserbach river has been reactivated and serves as partially communal garden land. In the region of ​​the school and sports campus, this zone also includes play, sports, and recreation areas that can be used by the public.

    In contrast to this, the new center of the district as a communal supply center offers space for weekly markets, city festivals, outdoor areas for restaurants, and water features. There are also retail stores, gastronomic offers, and services. The building plots of the compact quarters address different market segments. A large number of construction site sizes, building heights, building types, and locations provides a large typology mix and thus offers a lot for different target groups.

    Mobility concept
    The mobility concept pursues the goal of reducing motor vehicle traffic, car ownership, and the number of parking spaces. This makes an important contribution to an attractive living environment, affordable living space, and environmentally friendly transport. It is achieved by creating attractive offers for pedestrian and bicycle traffic, public transport with light rail, as well as offers for car sharing and e-mobility, and also by parking in district garages in less sensitive locations that are up to 200m away from the apartments.

     

    in progress
    2018
    79114 Freiburg im Breisgau
    Germany
  • Dürres Beach Hotel

    When designing the Durres Beach Hotel in Golem, Albania, CITYFÖRSTER faced the challenge of creating quality within an unpromising context. Golem, a popular beach resort, enjoys a prime location on the sea and is set in a mountainous landscape. However, the village has suffered from uncontrolled development, resulting in a sprawling blanket of buildings. The site for the new hotel is located in the third row from the beach and faces a highway on the other side.
    On the other hand the site boasts a beautiful forest of mature Mediterranean pine trees and forms an anchor to a potential urban plaza in the south. In order to overcome the challenges, we designed a building rooted in the Modernist tradition, a compact building block surrounded by greenery. This layout provides the entire building with light, air and space, and secludes the rooms on lower floors from their direct surroundings. An elevated roof gardens compensates the footprint and adds to the overall quality of new hotel.
    All rooms have highly finished interiors, as well as balconies offering different views – either towards the sea, towards the mountains, or towards the trees. Each balcony is cladded in natural stone from different regions in Albania, which creates a distinct rhythm in the façade. The west façade corresponds to the adjacent buildings, whilst the east façade follows the patterns of trees. The end result is positive eyecatcher, clearly visible from the highway and the sea.

    under construction
    2017
    Shkembi i Kavajes, Rashbull, 2021, Albania
    Golem
    Albania
  • Kurt-Schumacher-Quarter "Open Wild Tegel"

    The impressive wide heath landscape of Tegel forms the identity-creating heart of the new district. It is "wide, open, wild and free". This landscape is shaped by a vivid seam, that maximizes the contact surface to the landscape. Schools, kindergardens and public squares activate this space. Here one can play, learn, rest and socialize. A variety of building typologies characterizes the district and offers a great diversity of programs. Residential buildings increase towards the seam, while offices and retail are more likely to be found at the well accessible edges. In Tegel one can find bigger and smaller buildings with panoramic views or gardens, intimacy or openness.

    Idea
    2016
    Kurt-Schumacher-Damm 38
    13405 Berlin
    Deutschland
  • Park City

    The project is located on the western outskirts of Tirana, an area which has seen major development in recent years due to its prime location close to the main entrance corridor to Albania's capital. With a total of approx. 400.000 m2 built floor area the new district will house approximately 7.000 inhabitants. It stretches between two large parks, whose conceptual design also formed part of the competition brief. Runway Park is a 1,1 km long former landing strip and Lana Park is an extension of the city's main green axis. The design proposes an urban layout that forms a hinge between these two parks, making them accessible, as well as connecting them, whilst strengthening the distinctively different character of both. The urban structure reflects a combination of three typologies: 4 storey stripes, 12 storey towers and 8 storey 'urban rocks'. The aim is to offer a broad variation of lifestyles, as opposed to the prevalent development paradigm of 9 storey broken perimeter blocks in Tirana.

    completed
    2009
    rruga Abedin Rexha nr 167, Tirana 1033, Albania
    1000 Tirana
    Albania
  • Office Building. New Lands Commission

    The design for the landmark building of 5.500sqm, housing the New Lands Commission, will be a symbol of the new spirit of transparency and efficiency, bringing together the currently dispersed Land Sector Agencies. The building has an important symbolic impact due to the recent nationwide establishment of the land registry and is to represent a new All-Ghanaian identity. The design responds to local climatic and social parameters throughout all scales. All design-elements, from the urban setting out to the building's shape and its materialization aim towards natural and sustainable performance, fulfilling several functions at the same time. The circulation system forms the core of the building, spiraling upwards between two rings of offices on different levels. By breaking the clear separation between floors this system provides a continuous movement, bringing the NLC together on one continuous floor, with a variety of perspectives in and throughout the building. The parametric design of the outer appearance of the building guaranties functional performance whilst allowing for aesthetic variation. The diamond-shaped bamboo panels all follow the lowest sun-angle providing shade and filtered natural light at the same time.

    in progress
    2010-2015
    Ghana Survey School, Achimota Rd
    1757 Accra
    Ghana
  • Green Wave. Glitnir Bank Hq

    The design concept 'Green Wave' generates a holistic image and a characteristic coastal skyline for the site of Kirkjusandur in Reykjavik, Iceland. Two design principles characterize the appearance of all buildings: The dynamic shape of the wave as an aesthetic concept and the integration of green spaces as vital elements of functional and atmospheric quality. The new headquarters of Glitnir Bank, a nine-storey building addressing the prominent highway Sæbraut, will be the key figure for the future development. The elevated entrance plaza is secluded from public flow on ground level and sheltered from heavy winds coming from the shore. Open working spaces can be organised and subdivided flexibly. Winter gardens on each floor increase internal lighting, provide space for informal communication and create a comfortable atmosphere and climate. A decentralized ventilation system and a heating system based on geothermal energy are implemented, which are economic in maintenance, space-saving and highly energy efficient. The façade consists of tilted glass elements creating a "deep skin" that reflects natural and artificial light in different angles.

    Idea
    2006/07
    Laugarnesvegur 52
    105 Reykjavik
    Iceland