• Pelikan Mix⁴

    The project PELIKAN MIX4 is characterized by a variety of dwelling types according to urban lifestyles. Within an urban master plan four distinctive characteristics are developed:
    A landscape tableau is the connecting element, forming an entrée for the private, semi-public and public spaces. Generous lobbies in each house compose a discrete identity and a space of encounters. A great flexibility in the floor plans allows a variety of different apartments in size and type. According to society demands, the types "wellness", "sustainable", "extravagant" and "comfortable" are developed. They differ in constellation of rooms, material, building equipment and the offer of outdoor spaces. So called "Glorietten" crown the buildings and optimize light, spatial peculiarity and views.

    completed
    2016
    Günther-Wagner-Allee
    30177 Hannover
    Germany
  • Buchholzer Green

    The development of Buchholzer Grün creates a residential area in an attractive location. The five-storey and the four-storey apartment buildings in combination with ten three-storey townhouses form the northern opening of the new quatier. The three new buildings develop a powerful, own identity, which incorporate the urban connection to the surrounding city districts and the neighbouring Podbielskistraße. The rhythmization in the height development as well as the verticality through the overlapping windows and balconies in the clinker facade are central design principles. The change of material makes the entrance areas clearly recognizable and at the same time they fit into the overall structure of the facades. The result is a robust, unpretentious and solid figure. The multi-storey housing units impress with an exciting mix of tenements and condominiums in different sizes, while the townhouses offer a small type of building as well as a large one and enable parking inside the house.

     

    under construction
    2019
    30659 Hanover
    Germany
  • Updating Nordweststadt

    Like many other residential schemes of the 1960's the Nordweststadt in Frankfurt requires an update of its building stock, a redesign that meets current and future demands of urban living. A set of transferable, integrative, and low-cost design measures is developed, focusing on three main tasks: Tidying up, the regeneration of neighbourhoods, and the strengthening of identity. Shrubs and trees are cut back, the parking is reorganized, pedestrian and cycle lanes are being introduced, new public spaces are designed and the courtyards are upgraded by private gardens, new public green amenity spaces and 'light pergolas' - a minimal architecture that connects basement parking with the courtyards and passes over into a podium with seating steps on ground level. The light pergolas enclose a small lounge, an external barbecue, water and electricity connections and a bicycle workshop. During evening hours and at night the pergolas illuminate the courtyard, by day these enable diverse and easy use of the courtyard and strengthen a lively community.

    completed
    2010-2014
    Gerhart-Hauptmann-Ring
    60439 Frankfurt on the Main
    Germany
  • Office Building. New Lands Commission

    The design for the landmark building of 5.500sqm, housing the New Lands Commission, will be a symbol of the new spirit of transparency and efficiency, bringing together the currently dispersed Land Sector Agencies. The building has an important symbolic impact due to the recent nationwide establishment of the land registry and is to represent a new All-Ghanaian identity. The design responds to local climatic and social parameters throughout all scales. All design-elements, from the urban setting out to the building's shape and its materialization aim towards natural and sustainable performance, fulfilling several functions at the same time. The circulation system forms the core of the building, spiraling upwards between two rings of offices on different levels. By breaking the clear separation between floors this system provides a continuous movement, bringing the NLC together on one continuous floor, with a variety of perspectives in and throughout the building. The parametric design of the outer appearance of the building guaranties functional performance whilst allowing for aesthetic variation. The diamond-shaped bamboo panels all follow the lowest sun-angle providing shade and filtered natural light at the same time.

    in progress
    2010-2015
    Ghana Survey School, Achimota Rd
    1757 Accra
    Ghana
  • Green Wave. Glitnir Bank Hq

    The design concept 'Green Wave' generates a holistic image and a characteristic coastal skyline for the site of Kirkjusandur in Reykjavik, Iceland. Two design principles characterize the appearance of all buildings: The dynamic shape of the wave as an aesthetic concept and the integration of green spaces as vital elements of functional and atmospheric quality. The new headquarters of Glitnir Bank, a nine-storey building addressing the prominent highway Sæbraut, will be the key figure for the future development. The elevated entrance plaza is secluded from public flow on ground level and sheltered from heavy winds coming from the shore. Open working spaces can be organised and subdivided flexibly. Winter gardens on each floor increase internal lighting, provide space for informal communication and create a comfortable atmosphere and climate. A decentralized ventilation system and a heating system based on geothermal energy are implemented, which are economic in maintenance, space-saving and highly energy efficient. The façade consists of tilted glass elements creating a "deep skin" that reflects natural and artificial light in different angles.

    Idea
    2006/07
    Laugarnesvegur 52
    105 Reykjavik
    Iceland