• Primary and Comprehensive School Helios

    A new primary and comprehensive school (IUS) is planned for the former site of the Helios AG in Cologne Ehrenfeld. The school concept is based on the idea of a "university school", which spatially implements the educational objectives of inclusiveness: The school comprises the grades 1 to 13 and operates closely with the teacher training of the University of Cologne. This is architecturally reflected in an open learning environment for all grades. As part of a new high-quality and dense city block, the school should be an integral part and actor of the district: The school premises may be used publicly and the school offers a range of activities to the neighborhood.
    The school is designed as a compact structure, which is confidently positioned due to its clear-cut cubic form and at the same time contextualized by its orientation to axes and edges of the surroundings. It creates a clear address to the Vogelsanger Straße by a glass-enclosed foyer and a funnel-shaped, covered entrance situation. The inviting foyer and the localization of semi-public functions on the ground floor – such as the auditorium and educational center, the canteen, workshop and studio spaces – creates the desired integration of the school into the district and allows for important synergies of different usages.
    The common center - "the heart of the school" - spans over two floors and offers spacious stairs for meeting and seating: A great place for communication and leisure for all functional areas of the whole school.

    Excerpt from the jury report: "The jury praised in particular the optimal implementation of the educational objectives, which corresponds in a particular way to the intentions of the users. The learning environments are well designed and can be effectively used. Primary education is accessible as a separate unit on the first floor over short distances. The secondary education units I and II are localized on one level and are equipped with a spacious central communication zone, which provides space for a diverse range of activities. ..."

    Idea
    2015
    Heliosstraße
    50825 Cologne
    Germany
  • District Centre Mastbrook

    The urban concept is based on a compact building envelope positioned on the plot, creating multifarious open public spaces for various outdoor use. The compact volume is achieved by stacking the program: The space-centered gym is located on the first floor, the community center with its open, active and animating facades is based on ground level.Emerging from its program, the building volume is shaped with several recesses and kerfs. The entrances to the different functions are visualized by cut-outs of the volume. The building attains efficiency by layering functions and multiple-shift usage.The structure consists of a mix of reinforced concrete on the base and prefabricated cross-laminated timber on the upper storey. On ground level the facades are designed with large glazing elements and fibre-cement coated with colorful pattern. The facades of the gym are clad with black, large scale trapezoidal sheetings. Translucent façade areas from polycarbonate panels stretch around the upper corners, in order to give further differentiation to the building volume and embed it in the surrounding scale.

    Idea
    2014
    Ostlandstr.44
    24768 Rendsburg
    Germany
  • Martin-Luther-Schule

    The Martin-Luther-School is an upper secondary school with a special focus on musical education. It houses about 1600 pupils. The extension of the existing building became necessary to adapt to contemporary didactic concepts and to allow for all-day care. It contains classrooms, a natural science block, music rooms, a canteen and a gymnasium. The design translates the demands concerning resource efficiency and preservation in a sensual and sensible manner. The main climatic feature of the building is the shape of the building itself: So called solar-chimneys foster natural ventilation by stack effect and become a significant formal element. The expressive roofscape also em­phasizes places inside the building – large roof lights extend the space upwards and provide particular light. During school hours these areas are open spaces to be appropriated by different age groups for independent learning. The building is conceived as a timber frame structure with a larch-wood cladding.

    Idea
    2009
    Staatsstraße 2
    64668 Rimbach im Odenwald
    Germany