• Dhermi Plaza Hotel

    The Dhermi Plaza Hotel has been designed as a 5-star hotel along Dhermi's promenade. The project optimizes the square meters available within the plot whilst merging with the context, and offers publically accessible facilities.

    Its elongated volume is situated ideally between the beach to the south and the mountains to the north and is characterized by a dynamic facade. The shading system, composed of double-facing sliding shutters, plays with the shadows created by the thin walls. This creates a sense of movement, and reveals the life inside the building, making the hotel guests the 'accomplices' of the architecture.

    The hotel hosts different functions which can be separated if necessary, such as the restaurant, spa, and beauty salon on the -1 floor level;5 shops, a pool bar, a swimming pool, a bar, and the hotel lobby on the ground floor level; and an array of variously sized rooms on the first, second and third floor. The top floor has been designed as an active neighborhood/village, with various leisure facilities for both adults and children. It stands out from the rhythm of the facade and offers the guests panoramic views The hotel grounds have been designed so as to offer a range of different sports activities, from swimming in the 25 m pool to playing basketball on the shaded field.

    in progress
    2018
    Dhermi Beach, 1001, Dhërmi, Albania
    Dhermi
    Albania
  • ecovillage Hanover

    With the development of the ecovillage in Hanover, there is a great chance to make an important contribution to future-oriented urban development. One of the most specific features of the ecovillage, and its guiding principle, is sufficiency. To possess more by sharing more: a highly flexible approach that, here, is not only preached but also practiced. In addition to a co-working space and several workshops, ecovillage also offers common rooms in the buildings and gardens that belong to and can be used by everyone, and there is even a special guest house for visitors to stay the night.

    The nucleus of the urban design is the lively village square, that is surrounded and framed by the commons. This is the green heart of ecovillage; where water is being managed, food is being produced and the spirit of community is being lived.

    One of the drivers for the development was the ambition to become a CO2-neutral settlement. Everything is built from wood, and the sealing of the surfaces is being minimized as well. Biodiversity is promoted and gray- and rainwater are treated and cleaned with the help of a plant-based sewage treatment system. After being directed into a biotope-like lake, it seeps away and evaporates, or serves the residents to water their gardens.

    The mobility concept also sets high goals with regard to future viability: it focuses entirely on local mobility. (local public transport, as well as pedestrian and bike path traffic). In concrete terms, this means only 0.2 parking spaces per residential unit are provided. In return, however, there are generous areas for bicycles, rental stations, handcarts, etc. A direct connection to the light rail system rounds off this concept.

    The neighbourhoods, which are connected to each other and to the centre by the commons, consist of differently sized clusters. These clusters comprise various building typologies, which in turn provide space for a wide range of apartment forms. This 'democratic' housing mix promotes social integration and creates strong neighbourhoods.

    ecovillage can be regarded as a pioneer in a long-overdue discussion of principles in which frugality is pursued as a philosophy.

    All facts

    500 residential units
    900 inhabitants
    5 hectares total area
    2 hectares of garden land
    3100 m² of commercial space
    2500 m² communal facilities
    Start of construction in 2021
    Completion in 2026
    More information: ecovillage-hannover.de

    in progress
    2020
    30539 Hanover
    Germany
  • Recycling house

    The recyclinghouse is an experimental residential building in the Hanover district of Kronsberg. It is a prototype that tests the possibilities and potentials of various types of recycling in the real laboratory and shows a cycle-oriented and resource-saving planning approach.

    On the one hand, the recycling center relies on recyclable building products, such as the raw construction made of glue-free solid wood elements. On the other hand, recycled materials such as the foundation made of recycled concrete or wall insulations made from old jute bags are used. There are also large quantities of used components being used which, if possible, originate from the building stock of the client GUNDLACH or have been obtained locally. Particularly important is a recycling-fair design that allows the use and disassembly of the components without loss of quality or a sorted separation of the materials after the end of life.

    The construction industry is one of the largest waste producers and consumers of resources and a significant contributor to global CO2 emissions. When planning buildings, today it is mainly the energy consumption in the operation of a building that is considered. The considerable amounts of "gray energy" involved in the production of buildings remain largely unconsidered. Here, the existing building stock can also be understood as huge raw material storage. The recycling of building materials and materials as well as recycling-friendly construction methods will play an increasingly important role in the future.

    completed
    2019
    30539 Hanover
    Germany
  • Embassy Residences

    How to organize attractive family living and low energy housing in a high-density city center?

    Our award-winning design for the Embassy Residences in Albania provides high-quality, family-friendly, and low-energy housing units in the city center of Tirana, one of the fastest-growing cities in Europe.

    The project responds to the mayor's ambition to limit the growth of the city and to counter sub-urban developments with a more diverse range of housing typologies. On top of a commercial plinth and two parking levels rises a series of stacked villas, connected by a semi-public stair. This serves as alternative circulation and additional, shared informal outside space to the apartments. 



    The floorplans protect the privacy of the apartments but allow residents to sit on their porch or use the staircase to access their apartment when in the mood for a chat or a Friday afternoon drink. Research has led to a compact build-up of irrigated substrate layers that can support rich vegetation on the stair, balconies, and roof terraces.

    The facade consists of two layers arranged according to insolation. A basic glass layer is protected by a secondary shading layer of anodized aluminum where it is not protected by surrounding buildings or cantilevering volumes. This results in high transparency on the one and low energy costs on the other hand in addition to preventing the building from the hot Mediterranean sun whilst still guaranteeing an elegant look.

    under construction
    2018
    Rruga Asim Zeneli, Tirana, Albania
    8303 Tirana
    Albania
  • Residential Crown Carpark Windmühlenstraße

    The residential crown is a prototype of settlement 2.0. Rooftops of retail and office buildings as well as parking garages are activated, attractive locations are opened up, existing infrastructures are used more efficiently and the mixture of programs in the city center is improved. The existing parking garage is complemented with penthouses as part of the renovation of façade and entrance area. These residential units distinguish formally from the existing building structure and simultaneously give the building a harmonious completion. Entrances and circulation of the building have been reorganized so that independent addresses for the car park and the residential building are clearly recognizable. The residential building is accessed (barrier-free) via a representative lobby on the ground floor with exclusive elevators that lead directly to the central, landscaped residential courtyard. The residential units are accessible from this common space. Each apartment (50 to 120m²) has a spacious, private terrace overlooking the rooftops of the city.

    completed
    2015
    Windmühlenstraße 3
    30159 Hannover
    Germany
  • Rinia Complex

    The Rinia Complex is located in a former youth park in the centre of Fier, on a plot which is open to 3 sides, facing different contexts. Our design for the mixed-use complex addresses these contexts, which represent the different and differing needs of the area. The building seeks to express the ambitions of the City of Fier, that is: to create a new image, one that is fitting for a city that is dynamic and continually growing, and to add important functions to the city like a public 25m pool and a cinema. Rinia Complex is a truly multifunctional building, with a program that also includes a 5-star hotel, 2 floors of parking space, residential units, a bank, a shopping center, a restaurant and a casino. All public functions of the complex are accessible directly from the street via external staircases, and are embedded into their urban surroundings. The building has been designed to be used in different ways at different moments throughout the day, offering both public/open access and private/restricted access areas. The intricate program has been fitted into a single volume, a uniquely shaped building which is internally 'fragmented' in order to answer to the different needs and the diversity of the context, but which also retains its flexibility as an urban 'shelf' that can take on a variety of functions.

    under construction
    2018
    Rr. Dervish Hekali, Fier, Albania
    Fier
    Albania
  • Student City 2

    Our reconstruction concept of Tirana's "Student City 2" aims to show the great potential for particularly thermal energy savings in construction, modern student housing and is showcasing a well performing example how public and private sector can interact. As the buildings suffers from massive deterioration on the inside, main focus of the energy concept lays on a replacement of all basic infrastructure, including a adequate ventilation and heating systems as well as new windows as its centrepiece to remedy humidity. Different subdivisions of student rooms with joined shared bathrooms and modifications in use of common rooms allows spacious privacy and reacts on students needs. Applying a complementary colored orientation and material system for each dormitory allows visual indication of buildings, floors and rooms and provides "Student City 2" with a unique identity. As the roofs of the buildings offer common space, they can be used according to public or economic visions of its users and leverage "Student City 2" to be Albania's pilot energy efficiency project.

    under construction
    Rr. Studenti, Tirana, Albania
    Tirana
    Albania
  • Dürres Beach Hotel

    When designing the Durres Beach Hotel in Golem, Albania, CITYFÖRSTER faced the challenge of creating quality within an unpromising context. Golem, a popular beach resort, enjoys a prime location on the sea and is set in a mountainous landscape. However, the village has suffered from uncontrolled development, resulting in a sprawling blanket of buildings. The site for the new hotel is located in the third row from the beach and faces a highway on the other side.
    On the other hand the site boasts a beautiful forest of mature Mediterranean pine trees and forms an anchor to a potential urban plaza in the south. In order to overcome the challenges, we designed a building rooted in the Modernist tradition, a compact building block surrounded by greenery. This layout provides the entire building with light, air and space, and secludes the rooms on lower floors from their direct surroundings. An elevated roof gardens compensates the footprint and adds to the overall quality of new hotel.
    All rooms have highly finished interiors, as well as balconies offering different views – either towards the sea, towards the mountains, or towards the trees. Each balcony is cladded in natural stone from different regions in Albania, which creates a distinct rhythm in the façade. The west façade corresponds to the adjacent buildings, whilst the east façade follows the patterns of trees. The end result is positive eyecatcher, clearly visible from the highway and the sea.

    under construction
    2017
    Shkembi i Kavajes, Rashbull, 2021, Albania
    Golem
    Albania
  • The Rubber House

    The Rubber House as a price winning project in the Eenvoud/ Simplicity competition was selected to be built in Almere, Netherlands, as one of 12 experimental housing projects. In volume and style inspired by the simple and archetypal Dutch barn architecture the Rubberhouse forms a simple asymmetric double pitched roof inhabiting 2 storeys, in combination with a single pitch roof with one storey. The resource saving construction consists of massive wood panels from cross-laminated timber. The outer walls and the roof surface are clad with black EPDM foil. In contrast to that the atmosphere of the inside is characterized by the natural warm surface of the massive wooden walls. The utilization concept proposes small private rooms in favour of a generous open plan living area. Clear lines of sight through the entire building support the robust, open space sequence and allow visual connections into the adjacent forest. The living room can be expanded via the large sliding glass doors onto the terrace. The high degree of prefabrication allowed for a building period of only three months.

    completed
    2011
    De Eenvoud 15
    1319 Almere
    Netherlands
  • House 1

    House 1 is the first built project of the masterplan 'mirror twins'. On top of a shared commercial ground floor a green link connects the site with the close-by park. The two seperate buildings connected by the common plinth are generating an enormous amount of requested square meters. Rather massive volumes are perforated by a series of programmatic voids that connect to a common circulation space, an inner void. The much needed public space is integrated into the building by creating a second entry level and reinterpreting the circulation space. The engraving appearance
    of House 1 refers to the typical salient facades of Tirana. Multiple tilted strips create a rich play of light and shadow.

    completed
    2009
    Rruga Jordan Misja 20
    8303 Tirana
    Albania