• Embassy Residences

    How to organize attractive family living and low energy housing in a high-density city center?

    Our award-winning design for the Embassy Residences in Albania provides high-quality, family-friendly, and low-energy housing units in the city center of Tirana, one of the fastest-growing cities in Europe.

    The project responds to the mayor's ambition to limit the growth of the city and to counter sub-urban developments with a more diverse range of housing typologies. On top of a commercial plinth and two parking levels rises a series of stacked villas, connected by a semi-public stair. This serves as alternative circulation and additional, shared informal outside space to the apartments. 



    The floorplans protect the privacy of the apartments but allow residents to sit on their porch or use the staircase to access their apartment when in the mood for a chat or a Friday afternoon drink. Research has led to a compact build-up of irrigated substrate layers that can support rich vegetation on the stair, balconies, and roof terraces.

    The facade consists of two layers arranged according to insolation. A basic glass layer is protected by a secondary shading layer of anodized aluminum where it is not protected by surrounding buildings or cantilevering volumes. This results in high transparency on the one and low energy costs on the other hand in addition to preventing the building from the hot Mediterranean sun whilst still guaranteeing an elegant look.

    under construction
    2018
    Rruga Asim Zeneli, Tirana, Albania
    8303 Tirana
    Albania
  • Dürres Beach Hotel

    When designing the Durres Beach Hotel in Golem, Albania, CITYFÖRSTER faced the challenge of creating quality within an unpromising context. Golem, a popular beach resort, enjoys a prime location on the sea and is set in a mountainous landscape. However, the village has suffered from uncontrolled development, resulting in a sprawling blanket of buildings. The site for the new hotel is located in the third row from the beach and faces a highway on the other side.
    On the other hand the site boasts a beautiful forest of mature Mediterranean pine trees and forms an anchor to a potential urban plaza in the south. In order to overcome the challenges, we designed a building rooted in the Modernist tradition, a compact building block surrounded by greenery. This layout provides the entire building with light, air and space, and secludes the rooms on lower floors from their direct surroundings. An elevated roof gardens compensates the footprint and adds to the overall quality of new hotel.
    All rooms have highly finished interiors, as well as balconies offering different views – either towards the sea, towards the mountains, or towards the trees. Each balcony is cladded in natural stone from different regions in Albania, which creates a distinct rhythm in the façade. The west façade corresponds to the adjacent buildings, whilst the east façade follows the patterns of trees. The end result is positive eyecatcher, clearly visible from the highway and the sea.

    under construction
    2017
    Shkembi i Kavajes, Rashbull, 2021, Albania
    Golem
    Albania