• Köstra Reuse

    The proposal for the revitalization of Königstrasse 1ab is based on the following 5 guiding design themes:

    Development of a building structure that completes the ensemble of the hotel and Königsstraße 1c, which incorporates heights and gradations, creates addresses and forms the prelude to Königstraße through its orientation towards the train station.

    Creation of lively, green passages with small-scale retail, gastronomy and areas for culture and events in the interior of the ensemble and a generous setback on Königstraße to provide more space for planting and passers-by.

    Enabling maximum exchange between inside and outside through diverse and generous entrances and transparent façades.

    Creating modern retail, office and restaurant layouts that can react flexibly to changing future requirements.

    Reuse of the existing load-bearing structure and individual components to minimize energy consumption and thus reduce CO2 emissions.

    Idea
    2023
    Königstraße 1ab
    Stuttgart
  • High Q

    Urban integration creates a neighborhood
    In its immediate surroundings, HIGH Q picks up on the typological and urban development characteristics of its neighborhood. The existing principles of block structures, incisions and polygonal high points are transferred to HIGH Q in order to create a harmonious overall urban image.
    On the west side of the construction site, a neighborhood square with outdoor gastronomy will be created at the interface between the office and the hotel, creating a lively meeting place for everyone. This square also serves as an entrance to the hotel lobby.

    Striking appearance creates identity
    Whether viewed from a passing train, as a pedestrian or from a bicycle, the HIGH Q always looks different and yet is unmistakable. The special façade design with 6 partial façades makes the high-rise appear slender and without a rear side, creating ever new impressions.

    Recognition value and an identity-creating design are an important requirement for this building in this exposed location. On the one hand, the façade and the striking shape create a variety of impressions depending on the viewing angle, while on the other hand the building also offers diverse and special situations in its immediate context. The undercut to Celler Strasse with its forecourt forms a clear address, the neighborhood square offers a common center for the neighborhood and the differently designed facades improve orientation and create different places.

    Idea
    2024
    Hanover
  • Klimaquartier Würselen

    The Klimaquartier Würselen is characterized by strong open space references and clearly defined urban spaces. It mediates between the new and existing settlement bodies, the various neighborhoods and the open landscape in the east. In order to meet the current climatic changes and the scarcity of resources, the neighborhood will be developed in a space- and material-saving manner using timber construction; water and other resources will be used locally and treated on site.

    The new neighborhood landscape complements the existing open block perimeter while forming defined neighborhoods with intimate courtyards that combine village courtyard structures with play streets. The small-scale buildings surround the Green Center, which forms the heart of the neighborhood and functions as a meeting space for the surrounding neighborhoods.

    All buildings are based on the same construction grid, which corresponds to the deep garage grid of 5m. The bulkhead construction method, optimized for timber construction, forms the basis for the feasibility of the various building typologies. At the same time, repetitive building elements and construction principles ensure efficient planning and minimized construction times. The efficient basic structure allows for a variety of floor plan types - from one-room apartments to row houses to group apartments.

    Idea
    2022
    Würselen-Broichweiden
  • Individuality in series

    How to allow individuality in serial pre-production with modular timber construction to respond to housing goals in a social, ecological and economic way?

    Within the framework of the competition, this question was investigated. The result: a modular and project-independent configurable floor plan system for multi-storey residential buildings in timber construction. The focus was on the possibilities of serial, cost-effective and environmentally compatible construction with high spatial quality.

    A simple basic structure forms the basis for the development of the versatile room modules. The general concept provides for a division into three spatial and functional layers, with the middle layer forming the link between the well exposed lounge layers and at the same time acting as the supplying core. To increase the flexibility, versatility and quality of the floor plan configurations, the modules are shifted in relation to each other. This creates flowing, two-sidedly lit rooms or apartments and versatile configuration options. When dimensioning the modules, requirements for accessibility, eligibility and economical logistics as well as prefabrication were taken into account, resulting in the dimensions of the room and technology module.

    The simple structure and dimensioning form the basis for the development of the room modules and the modular and expandable floor plan configurations.The floor plan types can be used equally in different building types and development forms and can be flexibly adapted to different urban contexts.Furthermore, the structure allows the adaptation to differentiated user groups -from standard apartments, to living forms such as cluster apartments as contemporary shared apartments or apartments for grandparents or teenage children.

    In order to be able to give the buildings a differentiated exterior and further increase the living quality of the apartments, the system provides for additional add-on modules. These are arranged as an additional independent layer in front of the facade and offer a wide variety of design and usage options.

    Idea
    2022
  • Climate Quarter Wolfsburg Fuhrenkamp

    The neighborhood at Fuhrenkamp takes on the responsibility of a climate-friendly settlement. The compact development minimizes the degree of sealing and creates generous green spaces with dense tree populations. These air-condition the neighborhood and increase biodiversity. Stormwater management functions according to a sponge city and cascade principles, in which rainwater is retained and temporarily stored, evaporates and infiltrates or is discharged into local ditches. Renewable energy is generated locally.

    The use of durable materials, building with used and recycled materials, and a wood construction method contribute to climate protection. Promoting and enabling a change in mobility behavior achieves a low-car neighborhood. The climate quarter creates a social mix by offering diverse, also new forms of housing as well as friendly street spaces for play and circulation, diverse open spaces and neighborhood centers for all generations.

    The Fuhrenkamp neighborhood is being developed in phases, beginning in the south and growing out of the city. The development in individual steps makes it possible to learn from what already exists and to make appropriate adjustments to meet changing needs. The edges of the individual neighborhoods in the area react in a differentiated manner to their context: the neighborhoods leave sufficient distance to the section of forest to the west. At the same time, the biotope network is strengthened and expanded in a vertical direction between the existing structures and the new neighborhoods to the east. The new district is holistically interconnected through a framework of neighborhood centers.

    Idea
    2022
    Wolfsburg
  • Build Simply

    How to build using simple means in construction, building services, fire protection, floor plan design and open space and still react to the ongoing questions of climate adjustment and resiliency?

    "Build Simply" shows answers to these questions in a 5-step strategy which we developed together with our cooperation partners on levels of structural engineering, building technology and landscape design:

    1. Simple volumes connected to an active arcade
    2. Intelligent fire protection
    3. Reduction of technology through clever construction
    4. Use of local energy resources
    5. Cradle-to-cradle/Build sorted

    On an architectural level, these principles are implemented by public and semi-public spaces aligned to the common yard, the lowest building class possible, continous floor plans for a better ventilation within each apartment and a structure allowing an effective planning with wood. Nevertheless, the main focus of the design relies on the needs of people to promote a
    communal and sustainable togetherness

    Idea
    2022
    Schweinfurt
    Germany
  • Karstadt Recycling

    How can we transform vacant department stores in Germany and bring them to a new stage of life with new uses?

    Hundreds of department stores stand empty in German city centers. At Hermannplatz in Berlin, an old Karstadt building could be redesigned. A new façade creates a strong face in the urban context and an invitation to a differentiated courtyard sequence, which was redesigned as a playful open space experience. Instead of shopping, living, working and community-oriented offerings now meet the needs of the growing urban society in the 21st century.

    The existing Karstadt building provides valuable building materials that are deconstructed, recycled and reused. According to the layer principle, load-bearing and non-load-bearing components are structurally independent of each other. Thus, they can be used independently in their various life cycles.
    A durable, urban façade forms the new face to the city and creates a gateway to the interior.

    A varied sequence of courtyards accompanies the crossing and becomes an urban experience: the Werkhof with its lively hustle and bustle, the Green Heart as a central interface and at the same time as a place of retreat, and the city playground, which promotes interaction and participation. Flora and fauna form the connecting element of the spatial sequence within the courtyard structure up to the roof terraces.

    Idea
    2022
  • Humboldtblock

    The Humboldt Block combines existing and new buildings to create a new productive quarter with a character know for Berlin, connects on many levels with its surrounding and can respond flexible on future challenges. The urban design aims to connect the area wit its surrounding - on one side the Humboldthain as an important open space, on the other side with the adjacent areas and institutions of the technology park.

    The structural setting completes the perimeter development of the building block along Gustav-Meyer-Allee. Existing and new buildings merge to form a quarter with a strong character, creating an outside view typical for the location. The part on Gustav-Meyer-Allee with its public first floor areas form the showcase, representing the new quarter. In the center of the Humboldt Block, a sequence of squares is created to connect the entrances of the new and old buildings. Those buildings face each other and form a common public space.

    The development is divided into nine north-south oriented strips of buildings, some of which are grouped together by internal courtyards. The main internal development for delivery traffic divides the resulting building strips in an east-west direction. The permeable building structure opens generously to the Humboldthain and links the quarter with its surroundings. The main thoroughfare is aligned with the two existing crosswalks of the block.

    completed
    2022
    Berlin
    Germany
  • Water town Limmer - Individual living in a friendly neighbourhood

    The design for the JAWA forms an identity-creating neighbourhood that does justice to the self-imposed goals of socially and ecologically sustainable urban development. In terms of urban development and design, the ensemble fits into the Wasserstadt Limmer and, at the same time, enables a wide range of individual living and community wishes.

    The ensemble is open to the public, can be used in a variety of ways and is therefore lively due to an "open space shelf" with small and large balconies, loggias, planters, etc. Individual living requirements from small apartments with and without a patio to terraced houses or spacious family apartments come together as a clear volume and are characterized by a uniform design.

    The communal inner courtyard will be greened naturally. At its heart, there are a variety of community offerings: a large courtyard terrace for parties and events, an area for urban gardening with a barbecue area and a long table for eating together. There is also a spacious play area in the northern part of the courtyard. Sustainable construction protects the resources of future generations. Both the passive house standard and the Schottenbau grid optimized for timber construction contribute to this. In addition, the compact construction volume minimizes energy consumption.

    The maximum utilization of the possible construction volume guarantees an economical undertaking and reduces the community costs to be allocated. As a result, more apartments are created for people who can participate and contribute to the JAWA building community.

    Idea
    2021
    Limmer
    Germany
  • ecovillage - Tiny Living

    Sufficiency means shared luxury.

    The "Tiny Living" building is part of our project ecovillage in Hanover. It is located at the transition between the centre and the Green Ring and forms the interface between the intimate neighbourhood and communal space with a high degree of publicity.

    The L-shaped building consists of two stepped structures, which are accessed and connected via a generously usable arcade. On the one hand, the arcade enables a diverse exchange between the residents and, on the other hand, a very high degree of flexibility in the use of the building. Based on a grid, a wide variety of apartment sizes and forms of living can be offered and the living space can be adapted to future changing needs.

    The main focus in the development of "Tiny Living" is residential use. This is supplemented by a shared bicycle and storage room, two laundry rooms, a common room and an experiment room for water use and food cultivation operated by the entire ecovillage with access to the adjacent aquaponics greenhouse.

    Responsible use of building materials makes a significant contribution to the sustainability of the property. As early as the construction of the building, the conservation of natural resources is included through a design that is suitable for recycling. Through the targeted choice of materials and the possibility of a clean separation of the elements used, the amount of waste is reduced and the rate of reuse and recyclability increases. The greatest possible use of the renewable building material wood not only minimizes the CO2 emissions during the construction of the building but also serves as important CO2 storage.

    With the development of our ecovillage project in Hanover, there is a great opportunity to make an important contribution to future-oriented urban development with a balanced triad of social, ecological and economic sustainability. Find out more here.

    in progress
    2021
    Hanover
    Germany