• Pelikan Mix⁴

    The project PELIKAN MIX4 is characterized by a variety of dwelling types according to urban lifestyles. Within an urban master plan four distinctive characteristics are developed:
    A landscape tableau is the connecting element, forming an entrée for the private, semi-public and public spaces. Generous lobbies in each house compose a discrete identity and a space of encounters. A great flexibility in the floor plans allows a variety of different apartments in size and type. According to society demands, the types "wellness", "sustainable", "extravagant" and "comfortable" are developed. They differ in constellation of rooms, material, building equipment and the offer of outdoor spaces. So called "Glorietten" crown the buildings and optimize light, spatial peculiarity and views.

    completed
    2016
    Günther-Wagner-Allee
    30177 Hannover
    Germany
  • Residential Crown Carpark Windmühlenstraße

    The residential crown is a prototype of settlement 2.0. Rooftops of retail and office buildings as well as parking garages are activated, attractive locations are opened up, existing infrastructures are used more efficiently and the mixture of programs in the city center is improved. The existing parking garage is complemented with penthouses as part of the renovation of façade and entrance area. These residential units distinguish formally from the existing building structure and simultaneously give the building a harmonious completion. Entrances and circulation of the building have been reorganized so that independent addresses for the car park and the residential building are clearly recognizable. The residential building is accessed (barrier-free) via a representative lobby on the ground floor with exclusive elevators that lead directly to the central, landscaped residential courtyard. The residential units are accessible from this common space. Each apartment (50 to 120m²) has a spacious, private terrace overlooking the rooftops of the city.

    completed
    2015
    Windmühlenstraße 3
    30159 Hannover
    Germany
  • Buchholzer Green

    The development of Buchholzer Grün creates a residential area in an attractive location. The five-storey and the four-storey apartment buildings in combination with ten three-storey townhouses form the northern opening of the new quatier. The three new buildings develop a powerful, own identity, which incorporate the urban connection to the surrounding city districts and the neighbouring Podbielskistraße. The rhythmization in the height development as well as the verticality through the overlapping windows and balconies in the clinker facade are central design principles. The change of material makes the entrance areas clearly recognizable and at the same time they fit into the overall structure of the facades. The result is a robust, unpretentious and solid figure. The multi-storey housing units impress with an exciting mix of tenements and condominiums in different sizes, while the townhouses offer a small type of building as well as a large one and enable parking inside the house.

     

    under construction
    2019
    30659 Hanover
    Germany
  • Family Villa

    A listed villa of the 1850ties was converted into two family apartments. The large garden is used collectively. The 1st and 2nd floors were redesigned in relation to the needs of a couple with five children. Spaces „suitable for everyday use" are created and at the same time, the special character of the historic building with its ornamental elements and valuable wooden floors is strengthened.

    To reestablish the former spaciousness a multitude of fixtures and walls were demolished. The roof was reconstructed according to current energetic standards. The first floor serves as an entrance area with a large hall leading to the kitchen and the balcony. The master bedroom and one kid's room are orientated to the garden. The former ballroom as the heart of the building is used as a dining and living room. The space has an impressive size (55m2, 6m high) and is decorated with an ornamental ceiling that was preserved and - where necessary - restored. A gallery is installed into the ballroom as a slender glass-steel-structure: The stairs are suspended from the gallery to keep the parquetry untouched. The second floor is reserved „for kids only" and features four rooms, a play hall, and a bathroom. The staircase between the two floors is enhanced in its spaciousness by opening up a part of the ceiling. All design and constructive measurements were undertaken in detailed consultation with the institution for historic preservation.

    completed
    2012
    Von-Alten-Allee
    30449 Hannover
    Germany
  • The Rubber House

    The Rubber House as a price winning project in the Eenvoud/ Simplicity competition was selected to be built in Almere, Netherlands, as one of 12 experimental housing projects. In volume and style inspired by the simple and archetypal Dutch barn architecture the Rubberhouse forms a simple asymmetric double pitched roof inhabiting 2 storeys, in combination with a single pitch roof with one storey. The resource saving construction consists of massive wood panels from cross-laminated timber. The outer walls and the roof surface are clad with black EPDM foil. In contrast to that the atmosphere of the inside is characterized by the natural warm surface of the massive wooden walls. The utilization concept proposes small private rooms in favour of a generous open plan living area. Clear lines of sight through the entire building support the robust, open space sequence and allow visual connections into the adjacent forest. The living room can be expanded via the large sliding glass doors onto the terrace. The high degree of prefabrication allowed for a building period of only three months.

    completed
    2011
    De Eenvoud 15
    1319 Almere
    Netherlands