ul class="overview_list " id="projectList">
  • Drymades Promenade

    Strolling in vivid nature!

    Located in between the high mountains and the Ionian Sea in the South of Albania, the new 2 km long Drymades promenade wants to emphasize this duality by creating an impression of being immersed in nature and the greenery while having the beach feeling at the same time. By using organic shapes instead of straight lines, we create a green boulevard with different scenarios, points of view and vibes.

    The division in different zones helps on creating diversity and reflects the varieties and characteristics the area presents. The promenade aims to be an experience in itself with more quiet and natural zones on the side and a vivid part, the hotspot area, in the middle. Here you can find an underground bar which also serves as an elevated plaza or also a pier on the water with different functions on it. The project is unified by common elements, materials and concepts along the promenade such as stone walls, sand-coloured concrete paving and cut out stone or furniture in corten steel.

    One of the key elements of the project is the planting in random dispersion. It serves as shading but also helps at shaping the promenade and giving different scenarios and points of view.

    The kiosks, which are always located in the planters, provide the necessary services needed on the promenade. While the fixed bottom part is made of stone walls, the upper part is made from wood and is thought of as a flexible element that can adapt to the different functions and needs. The biggest kiosk serves as a bar and eating place, the smaller ones as newspaper or ice cream shops, and the smallest ones as public toilets and changing rooms. The roof made of corten steel makes the structure a sustainable one. It is slightly elevated from the main structures to allow the air to pass through and cool the structure underneath. It also collects the rainwater and with the proper inclination, brings it to the planter on the back.

    under construction
    2020
    Drymades
    Albania
  • Unusual living KIDS

    In Germany, 90% of all children live in cities - 60% in large and medium-sized cities alone.

    The concept study takes this as an opportunity to redesign the existing housing estate on Bürgermeister-Reuter-Straße in Bremen Vahr according to the principles of a child-friendly city. The settlement shows various potentials in open space as well as in the building stock. In addition to the location on Lake Vahr, the rich tree population and the generous open spaces, the sealed parking spaces, the repetitive, underused open spaces, and the missing center pose challenges.

    In phase 0, a footbridge will be built that connects the neighborhoods with each other and interweaves the settlement with the network of paths in the area. It creates a center for the entire quarter, creates an address on Kurt-Schumacher-Allee, invites you to the quarter, and leads to the water. This is where people play, romp, rest, chat, celebrate, cook - a meeting point and link between the neighborhoods.

    The redensification strategy is subordinate to the maintenance of the valuable tree population and is divided into measures of upgrading, increasing, and adding. New forms of living promote the social mix in the neighborhood and enable new, diverse family structures and forms of living together in the long term.

    A central neighborhood garage on the main street, supplemented with decentralized mobile stations, enables a car-free neighborhood - this increases security, which at the same time brings more space to play on the street.

    The open space is made usable in the form of private gardens, neighborhood islands, playgrounds, and the "children's wilderness". The footbridge offers various areas of play - also for informal play and nature experiences.

    In the climate-neutral quarter, the roofs are activated as blue-green solar roofs. The rainwater is collected, stored, and evaporated. Biodiversity is promoted and made visible through bee pastures, hedges, and orchards. The footbridge leads as a research path through the future-oriented quarter. There, children can play close to nature and explore relationships between themselves and their environment. Sustainable use of resources can be learned in childhood.

    Idea
    2020
    Bremen
    Germany
  • Branch in the Landscape

    "Branch in the Landscape" presents a holistic concept that includes both the planned cycle and footpath connection across the Neckar and its relationship with the surrounding urban landscape. The focus is on providing residents and visitors with attractive incentives to switch to environmentally-friendly mobility. Urban planning, traffic, and design aspects are being developed into a uniform green infrastructure as a catalyst for new uses of the adjacent public spaces.

    Not only the residents will benefit from the new connections, but also the future users of the cycle expressway between Mannheim and Heidelberg. The infrastructure is deliberately compact and reserved in space and the cityscape. The functional path connection is supplemented at certain points by programmatic balconies, each of which enables a view of different landscapes and thus creates several places to come together and linger.

    Purposefully positioned buildings under the bridge structure (with potential uses such as a café and bicycle workshop) not only create a local path through the treetops but also create a new urban edge. Together with the bridge structure, this edge forms a new city gate in the west of Heidelberg and at the same time offers noise protection for the newly created Gneisenaupark.

    "Branch in the Landscape" creates a variety of spaces through the contrast between linear infrastructure and soft landscape, which also strengthens existing biotopes, creates new ones, strengthens the Heidelberg cityscape and helps previously separate neighbourhoods to create new synergies.

    completed
    2019
    Heidelberg
    Germany
  • Vlora Boulevard

    A scenic route that attracts locals and tourists.

    With the new Boulevard in Vlora, the second largest port city of Albania, we vitalized an important node of the city that was far from using its great potential of becoming the lively heart of Vlora. Here one can find everything the city needs; from bars, shops, and restaurants to theatres, mosques, the University and the stadium.

    The mission was to improve the public space that now is not only the biggest shopping street of Vlora but also acts as the spine of the urban structure connecting a variety of different programs with each other. The existing mix of regional and local functions and commercial and entertainment activities, that give the street a character with a high dynamic, has been strengthened.

    The boulevard used to be dominated by speedy car traffic and was characterized by palm trees that, unfortunately, were slowly dying due to a disease if not mostly dead already. The former noisy 4 lane street got downgraded into a 2 lane street to provide a 4 m wide free space for pedestrians to stroll and to promote the use of bicycles: A new service strip for terraces, furniture and all kinds of the local greenery.

    A lot of local greenery has been added to provide shade, reduce urban heat and improve the conditions and microclimate of the city. By using local materials and plants typical for the beautiful Albanian Riviera the design celebrates the identity of Vlora and emphasizes the genius local and topographical qualities and conditions. Sustainable and resilient materials for paving, using local planting and trees, define a public space that captures the characteristics of Vlora.

    completed
    2018
    Vlora
    Albania
  • Nivica - A model for rural development in southern Albania

    In the beginning of May 2018 students and professionals from Albania and the Netherlands went on a trip to Nivica, exploring the village and the region, and drafting first ideas. The team included architects, urban planners, archaeologists, landscape architects and architectural historians. The workshop results built the foundation for the further development of a masterplan for Nivica.

    The goal of this masterplan is to develop a model for a sustainable and prosperous rural economy, with touristic potential within Albania but also on an international scale. As a Living Lab, Nivica allows to experiment with alternative forms of (slow) tourism, small scale investment, renewable energy and local food and waste chains. The masterplan combines the preservation of buildings and structures related to the rich history of the region with a sustainable, diverse expansion of the touristic potential.
    Nivica is meant to be the prototype for Albania's "100 villages" plan, which sets out to fundamentally rethink rural development in the country

     

    Idea
    2017
    6VPV+GP Distretto di Tepelenë, Albania
    Nivica
    Albania
  • Unveiling the Rivera

    Tourism, which is important for many countries and regions, harbours the great danger of destroying nature and culture that is worth protecting. At Unveiling The Riviera, we have therefore paid particular attention to using the great potential of the region to create a strong economic base for the population and, on the other hand, to respect, protect and preserve the rich heritage of the Riviera. Our proposal aims to unveil the hidden potentials with three different goals: Restoring, connecting and activating the area, starting from the existing.

    Restoring aims for a rehabilitated and revitalized landscape next to touristic and environmentally sensitive areas. Connecting beaches, hills and mountains with each other and the hinterland is achieved by connections on different scales. We increase the accessibility of the various landscapes of the southern Riviera through hiking trails, a cycle connection following the EuroVelo network as well as a network of new thematic trails along the coast. These connections will increase tourism, targeting different groups in extensive areas that activate the whole Riviera.

    Using the good local climate conditions and local attractions will help tourism extend all season. Our proposal uses the existing panoramic road as a backbone for a new system that can expand the recreation potential of the area. The strategy aims to reconnect the local population with their land, make it tangible in a sustainable way, and give the region the place in the international attention it deserves.

    under construction
    2017
    Sarandë, Albania
    Albania
  • Dhërmi Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas and rich cultural heriatage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Governments initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Dhermi this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructure such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. At the entrance of the promenade an existing structure and a seasonal stream are integrated to form a watersquare, a landmark for the site which will include iconic lettering. A pier serves both for watersports but also as look-out and artificial cliff. The watersquare connects further inland through the 'valley of freshness' and invites for mountaineering and cultural activities.

    completed
    2016
    Rruga Kosova, Vlorë 9400, Albanië
    Himarë
    Albania
  • Jale Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas, and rich cultural heritage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Government initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Jale this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructures such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. As the beach is very deep and the bay mainly attracts the younger generations, we have been inspired by some of the existing beach-bars that were embedded in rich flowering gardens. Between the beach and the promenade, we have provided a strip of gardens housing 6-7 beach-bars, each with a stable structure to survive the harsh storms in winter. The bars come in three different sizes and allow for all furniture to be stored inside during the cold season.

    Photography: Lucas Hardonk

    under construction
    2016
    Himarë
    Himarë
    Albania
  • Traveller and the Olive Grove

    With its amazing food, its multitude of untouched nature and its rich ancient history Albania deserves a much broader public that comes to visit, than the 'off the beaten track tourist'. International tourism is a sector in constant development: More and more travellers are looking for authentic experiences which enrich them as individuals and also do something good for the country they are visiting.

    Sustainable tourism can provide these experiences through unique learning experiences directly tied to a country's people and culture. Having this in mind the Dutch Embassy supported the cooperation of Cityförster with MVO Nederland and partners, to work on an inspiring concept for sustainable tourism in Albania, combining it with agriculture. The goal was to strengthen one destination by a multi-stakeholder approach to create a better place to live and visit. After comprehensive analyses Qeparo, an old village along the coastline of Albania has been chosen as a concrete area and in March 2016 a one-week workshop consisting of field visits, interviews with local entrepreneurs and design and business planning sessions with entrepreneurs on agriculture, hospitality, tourism services, urban planning and product design was organized. It resulted in potential projects, business cases and future scenarios for Qeparo. The project is currently being prepared for follow-up, up-scaling and replication.

    You can find the online version of the report here.

    in progress
    2016
    Qeparo
    Albania
  • Cape Square Durres

    The design of the square strengthens the natural coastline of Albania which can be described as a sequence of capes. Our aim was to turn a necessary element of coastal defence into a public space that strengthened the formerly desolate promenade. The site forms the endpoint of this promenade and is divided into three parts: The park, the square, and the urban cape which acts as a public attraction, free of charge. The Park with the green beds and local trees supports the uniqueness of Durres and is easy to maintain.

    Following the geographical and ecological conditions, 'Cape Square' is seen from far away and invites to climb and play.
    Cape Square has been received extremely well as a real 'European Public Space' playing an important role in the electoral campaign of the incumbent mayor. It has featured in several music videos and countless wedding pictures and has been published and awarded widely. Cape Square is commonly known as 'Sfinksi' (The Sphinx) all over Albania.

    completed
    2015
    Rruga Pavaresia 66, Durrës, Albania
    Durres
    Albania