ul class="overview_list " id="projectList">
  • Düsseldorf VIERZIG549

    The colourful life!

    In the middle of the Vierzig549 quarter, the "heart" of the entire area is being created, a lively meeting place with a high quality of stay and programmatic diversity; the pacesetter for "The colourful life". The different building types „high-rise" (wooden hybrid), „courtyard house", and point house are designed as a coherent ensemble. The mix of commercial and residential uses promotes the urban character of the area. In particular, the programming of the ground floors, which ranges from commercial to Live+Work to mezzanine living, contributes to this. However, with the exception of the ground floors, the buildings are used for either residential or commercial purposes to allow clear and easy circulation.

    The green "urban grove" with park character and the multifunctional "square" complete the building structure. With their different atmospheres, they create a spatial and qualitative diversity in the quarter. Rainwater management is based on natural circulatory systems. Intensive green roofs (and extensive under the PV systems) delay runoff and encourage evaporation. An improvement in the local microclimate is expected through the systematic use and infiltration of rainwater in the open space. The inner area is car-free.

    The design of the building is guided by the image of urban architecture with echoes of the history of the area. The façade grid is robust and reminiscent of industrial building types. It is used as a base layer for all buildings and thus combines the different types of high-rise building, courtyard building, and point building as an ensemble. At the same time, the grid allows flexible filling depending on use and orientation as well as individualization for recognition value. The structural concept consistently relies on recyclable building materials and sustainable construction with wood.

    in progress
    Düsseldorf
    Germany
  • Recyclinghaus

    The recyclinghouse is an experimental residential building in the Hanover district of Kronsberg. It is a prototype that tests the possibilities and potentials of various types of recycling in the real laboratory and shows a cycle-oriented and resource-saving planning approach.

    On the one hand, the recycling center relies on recyclable building products, such as the raw construction made of glue-free solid wood elements. On the other hand, recycled materials such as the foundation made of recycled concrete or wall insulations made from old jute bags are used. There are also large quantities of used components being used which, if possible, originate from the building stock of the client GUNDLACH or have been obtained locally. Particularly important is a recycling-fair design that allows the use and disassembly of the components without loss of quality or a sorted separation of the materials after the end of life.

    The construction industry is one of the largest waste producers and consumers of resources and a significant contributor to global CO2 emissions. When planning buildings, today it is mainly the energy consumption in the operation of a building that is considered. The considerable amounts of "gray energy" involved in the production of buildings remain largely unconsidered. Here, the existing building stock can also be understood as huge raw material storage. The recycling of building materials and materials as well as recycling-friendly construction methods will play an increasingly important role in the future.

    completed
    2019
    30539 Hanover
    Germany
  • Green, greener, Pelikan

    The design sets the urban development capstone for the Pelikanviertel. The original factory premises, the Neikes buildings, the FOUR and the "green, greener PELIKAN" - each stand alone and at the same time relate to each other. The self-similarity of the five buildings creates a strong, characterful unit that responds individually to its neighbourhood.

    Each of the five L-shaped buildings consists of a two-piece "bar" and a "head", which is formed by the accentuation of the high points by means of pyramid-like roofs and represents the prelude to the quarter. The roofs allow the maximum utilization of the plots and increase the recognition value. The range of uses offers variety - from green living, or mansard apartments with roof gardens, to hybrid studio apartments, to a variety of forms of use on the ground floor, which gives the street a unique character. The green oases in the courtyards provide a retreat and are the centrepiece of the design. Intensive greening of the balconies and facades form vertical gardens and, in addition to privacy, sun and noise protection, provide high-quality open space with privacy despite relatively dense development.

    completed
    2018
    30177 Hannover
    Deutschland
  • Pelikan Mix⁴

    The project PELIKAN MIX4 is characterized by a variety of dwelling types according to urban lifestyles. Within an urban master plan four distinctive characteristics are developed:
    A landscape tableau is the connecting element, forming an entrée for the private, semi-public and public spaces. Generous lobbies in each house compose a discrete identity and a space of encounters. A great flexibility in the floor plans allows a variety of different apartments in size and type. According to society demands, the types "wellness", "sustainable", "extravagant" and "comfortable" are developed. They differ in constellation of rooms, material, building equipment and the offer of outdoor spaces. So called "Glorietten" crown the buildings and optimize light, spatial peculiarity and views.

    completed
    2016
    Günther-Wagner-Allee
    30177 Hannover
    Germany
  • Residential Crown Carpark Windmühlenstraße

    The residential crown is a prototype of settlement 2.0. Rooftops of retail and office buildings, as well as parking garages, are activated, attractive locations are opened up, existing infrastructures are used more efficiently and the mixture of programs in the city centre is improved. The existing parking garage is complemented with penthouses as part of the renovation of the façade and entrance area. These residential units distinguish formally from the existing building structure and simultaneously give the building a harmonious completion.

    Entrances and circulation of the building have been reorganized so that independent addresses for the car park and the residential building are clearly recognizable. The residential building is accessed (barrier-free) via a representative lobby on the ground floor with exclusive elevators that lead directly to the central, landscaped residential courtyard. The residential units are accessible from this common space. Each apartment (50 to 120m²) has a spacious, private terrace overlooking the rooftops of the city.

    completed
    2015
    Windmühlenstraße 3
    30159 Hannover
    Germany
  • Primary and Comprehensive School Helios

    A new primary and comprehensive school (IUS) is planned for the former site of the Helios AG in Cologne Ehrenfeld. The school concept is based on the idea of a "university school", which spatially implements the educational objectives of inclusiveness: The school comprises the grades 1 to 13 and operates closely with the teacher training of the University of Cologne. This is architecturally reflected in an open learning environment for all grades. As part of a new high-quality and dense city block, the school should be an integral part and actor of the district: The school premises may be used publicly and the school offers a range of activities to the neighborhood.
    The school is designed as a compact structure, which is confidently positioned due to its clear-cut cubic form and at the same time contextualized by its orientation to axes and edges of the surroundings. It creates a clear address to the Vogelsanger Straße by a glass-enclosed foyer and a funnel-shaped, covered entrance situation. The inviting foyer and the localization of semi-public functions on the ground floor – such as the auditorium and educational center, the canteen, workshop and studio spaces – creates the desired integration of the school into the district and allows for important synergies of different usages.
    The common center - "the heart of the school" - spans over two floors and offers spacious stairs for meeting and seating: A great place for communication and leisure for all functional areas of the whole school.

    Excerpt from the jury report: "The jury praised in particular the optimal implementation of the educational objectives, which corresponds in a particular way to the intentions of the users. The learning environments are well designed and can be effectively used. Primary education is accessible as a separate unit on the first floor over short distances. The secondary education units I and II are localized on one level and are equipped with a spacious central communication zone, which provides space for a diverse range of activities. ..."

    Idea
    2015
    Heliosstraße
    50825 Cologne
    Germany
  • Open Neighbourhoods

    This urban design aims to create an attractive living environment for young families and couples and to give a new impulse to a large social housing estate from the 1960s. The existing open block structure will be maintained but is transformed into a structure with semi-private courtyards.

    Different typologies - i.e. houses with ground-level access, apartments with open floor plans - add variation to the housing supply. Within the building blocks, elevated courtyards create a safe environment for social interaction between inhabitants, especially young families. Notwithstanding their open character, these courtyards offer a clear visual and functional border between public and private spaces.

    Between the blocks, a sequence of car-free squares that draw on the surrounding structure contributes to a lively public space. To keep spaces as car-free as possible, most of the parking is organized in underground garages which are accessible from the edges of the block. By drawing on the existing structure, and by continuing the green belts and the existing rows of trees, the design creates a strong link with its surroundings.

    completed
    2016
    Erich-Klausener-Straße 1
    40789 Monheim am Rhein
    Germany
  • District Centre Mastbrook

    The urban concept is based on a compact building envelope positioned on the plot, creating multifarious open public spaces for various outdoor use. The compact volume is achieved by stacking the program: The space-centred gym is located on the first floor, the community centre with its open, active and animating facades is based on ground level. Emerging from its program, the building volume is shaped with several recesses and kerfs.

    The entrances to the different functions are visualized by cut-outs of the volume. The building attains efficiency by layering functions and multiple-shift usage. The structure consists of a mix of reinforced concrete on the base and prefabricated cross-laminated timber on the upper storey. On the ground level, the facades are designed with large glazing elements and fibre-cement coated with colourful patterns. The facades of the gym are clad with black, large scale trapezoidal sheetings. Translucent façade areas from polycarbonate panels stretch around the upper corners, in order to give further differentiation to the building volume and embed it in the surrounding scale.

    Idea
    2014
    Ostlandstr.44
    24768 Rendsburg
    Germany
  • Buchholzer Green

    The development of Buchholzer Grün creates a residential area in an attractive location. The five-storey and the four-storey apartment buildings in combination with ten three-storey townhouses form the northern opening of the new quatier. The three new buildings develop a powerful, own identity, which incorporate the urban connection to the surrounding city districts and the neighbouring Podbielskistraße. The rhythmization in the height development as well as the verticality through the overlapping windows and balconies in the clinker facade are central design principles. The change of material makes the entrance areas clearly recognizable and at the same time they fit into the overall structure of the facades. The result is a robust, unpretentious and solid figure. The multi-storey housing units impress with an exciting mix of tenements and condominiums in different sizes, while the townhouses offer a small type of building as well as a large one and enable parking inside the house.

     

    completed
    2019
    30659 Hanover
    Germany
  • Water town Limmer

    The program of the new quarter entrance describes a modern mixed-used block in which different functions come together and are arranged compactly to each other. The entrances to the main functions are oriented towards the public spaces and emphasise the priority square and corner situations in the urban context. The 7-storey residential tower houses 60 micro apartments with a café on the ground floor along the entire facade. The eastern block houses is the assisted living, the western block is the care facility, including the supermarket with parking decks and a southern and northern row of shops. All ground floor facades with public uses open up to the public space with generously sized windows. The design envisages a solid construction method in reinforced concrete and brickwork, which optimally depicts the various building parts, functions and room sizes according to their requirements.

    Idea
    2019
    Wunstorfer Landstraße
    30453 Hanover
    Germany