ul class="overview_list " id="projectList">
  • CLG Training Institute

    A very special project in our portfolio is the Chalimbana Local Government (CLG) Training Institute in Chalimbana, Zambia as it can be seen as a good example of a passive and self-sufficient city. The aim of the masterplan was to increase the quality of life of both students and academic staff of the Institute, to structure the campus for the long term, and to provide the grounds with a clear, recognizable identity.

Low-tech in construction but high-tech in designing, we created a plan that included everything needed for an autarchic project. In a very sustainable manner, we used the excavated soil to press it into bricks contributing to the buildings being passively cooled and heated. To achieve that we mainly used the sun energy. From a special angle and material of the roofs to the orientation of all buildings to strictly East-West, with the main facades (North & South) avoiding the low angles of the sun, CLG Training Institute became an eco-friendly vision made into reality. Also, we made sure that the rainwater and the cleaned sewage can drain into the groundwater locally, granting a precise water cycle.

    The existing road provides access to the campus by car. Simultaneously, a new main route for pedestrian connections is established as the new 'heart' of the campus. It runs between the mostly residential area on the North and the educational program on the South side of the grounds. These two clusters - housing and education - at the two opposite ends of the campus are surrounded by the lecturers' houses, and by leisure activities. By closing off some of the student housing blocks, small neighbourhoods are created, with inner gardens and courtyards providing atmospheric living quarters.

    completed
    2021
    Lusaka
    10101 Chalimbana
    Zambia
  • ANA Residences

    The residential complex AnA is situated close to the Student Village of Tirana University on a magnificent hillside. The oddly-shaped site starts with a narrow edge along the street and widens sloping down 15 meters of level difference. The building folds as a continuous figure, respecting all the necessary distances to the property line and on itself. This stepped form creates a local landmark with an identifiable skyline in a very heterogeneous context.

    The site opens itself to allow a pedestrian connection between the student village and the northern areas. This passage enlivens the commercial ground floor and the compound piazettas. The cuts in building volume are a response to the urban regulations and a way to break down the overall massing into pieces more related to the human scale. The same 'cut' approach is used in order to provide light and natural ventilation for circulation spaces. The attic floor has setbacks in strategic locations of the building for best views from the terraces for the exquisite apartments. The materialization aims for an elegant appearance with differentiated materials and patterns but an overall clean white look: the plinth is of fair-faced concrete with a diamond-shaped relief, the body from white plaster, crowned by an attic floor clad in beveled tiles for a shimmering reflection of the strong Albanian sun.

    completed
    2013
    41.321,19.851
    1000 Tirana
    Albania
  • Pelikan Mix⁴

    The project PELIKAN MIX4 is characterized by a variety of dwelling types according to urban lifestyles. Within an urban master plan four distinctive characteristics are developed:
    A landscape tableau is the connecting element, forming an entrée for the private, semi-public and public spaces. Generous lobbies in each house compose a discrete identity and a space of encounters. A great flexibility in the floor plans allows a variety of different apartments in size and type. According to society demands, the types "wellness", "sustainable", "extravagant" and "comfortable" are developed. They differ in constellation of rooms, material, building equipment and the offer of outdoor spaces. So called "Glorietten" crown the buildings and optimize light, spatial peculiarity and views.

    completed
    2016
    Günther-Wagner-Allee
    30177 Hannover
    Germany
  • Durres Beach Hotel

    When designing the Durres Beach Hotel in Golem, Albania, CITYFÖRSTER faced the challenge of creating quality within an unpromising context. Golem, a popular beach resort, enjoys a prime location on the sea and is set in a mountainous landscape. However, the village has suffered from uncontrolled development, resulting in a sprawling blanket of buildings. The site for the new hotel is located in the third row from the beach and faces a highway on the other side.

    On the other hand, the site boasts a beautiful forest of mature Mediterranean pine trees and forms an anchor to a potential urban plaza in the south. In order to overcome the challenges, we designed a building rooted in the Modernist tradition, a compact building-block surrounded by greenery. This layout provides the entire building with light, air and space, and secludes the rooms on lower floors from their direct surroundings. An elevated roof garden compensates for the footprint and adds to the overall quality of the new hotel.

    All rooms have highly finished interiors, as well as balconies offering different views – either towards the sea, towards the mountains, or towards the trees. Each balcony is cladded in natural stone from different regions in Albania, which creates a distinct rhythm in the façade. The west façade corresponds to the adjacent buildings, whilst the east façade follows the patterns of trees. The end result is a positive eyecatcher, clearly visible from the highway and the sea.

    completed
    2017
    Shkembi i Kavajes, Rashbull, 2021, Albania
    Golem
    Albania
  • Residential Crown Carpark Windmühlenstraße

    The residential crown is a prototype of settlement 2.0. Rooftops of retail and office buildings, as well as parking garages, are activated, attractive locations are opened up, existing infrastructures are used more efficiently and the mixture of programs in the city centre is improved. The existing parking garage is complemented with penthouses as part of the renovation of the façade and entrance area. These residential units distinguish formally from the existing building structure and simultaneously give the building a harmonious completion.

    Entrances and circulation of the building have been reorganized so that independent addresses for the car park and the residential building are clearly recognizable. The residential building is accessed (barrier-free) via a representative lobby on the ground floor with exclusive elevators that lead directly to the central, landscaped residential courtyard. The residential units are accessible from this common space. Each apartment (50 to 120m²) has a spacious, private terrace overlooking the rooftops of the city.

    completed
    2015
    Windmühlenstraße 3
    30159 Hannover
    Germany
  • Primary and Comprehensive School Helios

    A new primary and comprehensive school (IUS) is planned for the former site of the Helios AG in Cologne Ehrenfeld. The school concept is based on the idea of a "university school", which spatially implements the educational objectives of inclusiveness: The school comprises the grades 1 to 13 and operates closely with the teacher training of the University of Cologne. This is architecturally reflected in an open learning environment for all grades. As part of a new high-quality and dense city block, the school should be an integral part and actor of the district: The school premises may be used publicly and the school offers a range of activities to the neighborhood.
    The school is designed as a compact structure, which is confidently positioned due to its clear-cut cubic form and at the same time contextualized by its orientation to axes and edges of the surroundings. It creates a clear address to the Vogelsanger Straße by a glass-enclosed foyer and a funnel-shaped, covered entrance situation. The inviting foyer and the localization of semi-public functions on the ground floor – such as the auditorium and educational center, the canteen, workshop and studio spaces – creates the desired integration of the school into the district and allows for important synergies of different usages.
    The common center - "the heart of the school" - spans over two floors and offers spacious stairs for meeting and seating: A great place for communication and leisure for all functional areas of the whole school.

    Excerpt from the jury report: "The jury praised in particular the optimal implementation of the educational objectives, which corresponds in a particular way to the intentions of the users. The learning environments are well designed and can be effectively used. Primary education is accessible as a separate unit on the first floor over short distances. The secondary education units I and II are localized on one level and are equipped with a spacious central communication zone, which provides space for a diverse range of activities. ..."

    Idea
    2015
    Heliosstraße
    50825 Cologne
    Germany
  • Open Neighbourhoods

    This urban design aims to create an attractive living environment for young families and couples and to give a new impulse to a large social housing estate from the 1960s. The existing open block structure will be maintained but is transformed into a structure with semi-private courtyards.

    Different typologies - i.e. houses with ground-level access, apartments with open floor plans - add variation to the housing supply. Within the building blocks, elevated courtyards create a safe environment for social interaction between inhabitants, especially young families. Notwithstanding their open character, these courtyards offer a clear visual and functional border between public and private spaces.

    Between the blocks, a sequence of car-free squares that draw on the surrounding structure contributes to a lively public space. To keep spaces as car-free as possible, most of the parking is organized in underground garages which are accessible from the edges of the block. By drawing on the existing structure, and by continuing the green belts and the existing rows of trees, the design creates a strong link with its surroundings.

    completed
    2016
    Erich-Klausener-Straße 1
    40789 Monheim am Rhein
    Germany
  • West African Science Center - WASCAL

    The guiding principles in the design for the landmark building accommodating the West African Science Center, are developed from the site and its conditions as well as from vernacular forms of spatial organization and construction of Burkina Faso. The building itself is reflecting the idea of scientific research as it serves as a hub, connecting the centre and its partners with each other, with visitors as well as with the city of Ouaga¬dougu.

    The heart of the building is the three-storey science area, containing all offices and their serving spaces. The ground floor connects all functions both spatially as well as programmatically through long visual axes. Inspired by traditional houses and settlements, the round shape of the building is effectively avoiding the low-standing sun as it slowly travels around the building. The climate concept focuses on natural ventilation in combination with night cooling and air movement by ceiling fans and solar chimneys and is in this way a best practice example for climate-adapted construction and sustainability.

    Idea
    2014
    Boulevard Mouammar Kadafi, Patte d'oie, 06 B.P 9507, Ouagadougou, Burkina Faso
    Ouagadougou
    Burkina Faso
  • Dhermi Plaza Hotel

    The Dhermi Plaza Hotel has been designed as a 5-star hotel along Dhermi's promenade. The project optimizes the square meters available within the plot whilst merging with the context, and offers publically accessible facilities.

    Its elongated volume is situated ideally between the beach to the south and the mountains to the north and is characterized by a dynamic facade. The shading system, composed of double-facing sliding shutters, plays with the shadows created by the thin walls. This creates a sense of movement, and reveals the life inside the building, making the hotel guests the 'accomplices' of the architecture.

    The hotel hosts different functions which can be separated if necessary, such as the restaurant, spa, and beauty salon on the -1 floor level;5 shops, a pool bar, a swimming pool, a bar, and the hotel lobby on the ground floor level; and an array of variously sized rooms on the first, second and third floor. The top floor has been designed as an active neighborhood/village, with various leisure facilities for both adults and children. It stands out from the rhythm of the facade and offers the guests panoramic views The hotel grounds have been designed so as to offer a range of different sports activities, from swimming in the 25 m pool to playing basketball on the shaded field.

    in progress
    2018
    Dhermi Beach, 1001, Dhërmi, Albania
    Dhermi
    Albania
  • TreeTop Trail Lagodekhi

    Lagodekhi Protected Areas (LPA) in the extreme north-eastern part of Georgia at the southern slopes of the Caucasus and with altitudes from 590 to 3500 m, is one of the world's best-preserved areas with diversity of natural landscapes. The project of developing a TreeTop Trail as a new touristic product is to attract more visitors and, considering the transboundary potential of the LPA, make it one of the most attractive destinations, to be included in future transboundary ecotourism products.

    The concept emphasizes the forest as the protagonist and proposes a minimalistic design, a circular shaped trail that gradually ascends towads the tree canopies. Additional program is added in order to enhance the experience of forest. This includes a watch tower, a dome, a large net, a cave, and multiple platforms.

    in progress
    building permission 2019
    15 კოსტავა ქ., Lagodekhi, Georgië
    Lagodekhi
    Georgia