ul class="overview_list " id="projectList">
  • Poolplatz Merzenich

    The redesign of the pool area in Merzenich offers the chance to regain an important old square, especially the get-together, to create new structures for Merzenich. The aim is to bring back the spirit of activity, work and togetherness and the collective benefit of the square with our design. Primarily, we clean up and structure the space. Parking is pushed aside and broken up into small pieces. The centre of the square is levelled and therefore multiplying the possible uses.

    The central element is an egg-shaped water feature in front of the healthcare courtyard that feeds from a large cistern under the square. Here, excess rainwater from the surrounding buildings can be collected and stored on stormy days to create a supply for possible dry weather periods.

    The tree line traces the old building line and gives the urban layout more body. Finally, on the surrounding plots, a production, a healthcare, and a recreation courtyard are created with urban massing, providing space (structures) for a variety of uses. Housing is added everywhere to set free the pool area's full potential of becoming a busy and innovative hub where young and old can live and work together, be taught and learn, and where you can relax and celebrate.

    Idea
    2020
  • Mühlenleine

    A river in the middle of Hannover's city center holds the potential to be an inviting, green place where city dwellers enjoy spending time. Currently, valuable areas along the Leine's shores between the river and the Cityring are neglected and underused.

    In pre-industrial times, the Leine and its tributaries were among the river systems in northern Germany which had the highest quantity of salmon. During industrialization and the resulting pollution of the water bodies many fish species have disappeared. The reduction of the fish stock is linked for example due to the construction of hydroelectric power plants and dams, and the large-scale river development carried out in the 20th century.

    Numerous projects since the 1970s have restored and improved the water quality and the ecological connectivity. The renaturation of rivers is an important contribution to a resource-efficient and ecological city.

    In the confined spaces of a city, a particularly large number of different demands are placed on water bodies. However, numerous potentials along the Leine remain unused in the inner city. Further, the canalization and urbanization of the stream only allows to a limited extend the return of flora and fauna to the city. Renaturalised rivers in the city can help to cushion the effects of climatic changes. For example, riparian areas can be integrated into flood protection by retaining the water during periods of extreme rainfall. In addition, the design addresses urban planning goals, such as making the river shores more attractive and easily accessible for the citizens.

    Since the Leine is an urban river, it ought to be addressed both in ecological as well as in social terms. Various interventions along the riverbank serve to revitalize and enhance the quality of life. The key part of the project are the renaturation of shore opposite to the "Hohes Ufer", the reduction of the cityring and the fish ladder. In these areas, new habitats for flora and fauna are created along with new places and functions for recreation. The fish ladder close to the Friederiken Bridge, will enable the connectivity and improvement of existing habitats and it will increase the visibility of the Leine in the city as a unique selling point.

    The concept for the renaturation of the Leine was presented on the 29the of September 2022 with the Leinewelle e.V. and Angler Association and published in the Hannoversche Allgemeine Zeitung (HAZ), among others.

    Idea
    2022
  • Racecourse For Future

    How can the area of the former racecourse in the east of Bremen be used as a local recreation area for all citizens of Bremen that, in addition to providing important ecosystem services, continues to allow space for experimentation and the unexpected?

    The racetrack oval becomes a continuous green ring that leads through the different areas. The outer edge is the most precisely formulated in terms of landscape design and the most regulated in terms of operation. It functions as a perceptible spatial framework and as a clear threshold between inside and outside. In addition, two circular paths provide the overarching connectivity here. The openness of the racecourse center is preserved and staged. It remains open for dynamic changes and is a valuable property that has to be negotiated continuously. Sub-areas are characterized in a variety of ways and occupied by different clusters of use. Individual utilization modules profit from the spatial proximity to each other and can form synergies. The central connecting path is supplemented by a network of secondary footpaths and trails. It runs through the different areas of use of the park and enables a direct and intuitive passage through the area.
    The project showcase building at the entrance to the area serves as a hub for networking local actors and sees itself as an open start-up center where new ideas and impulses for the racecourse area are continuously generated.

    The concept preserves and further develops existing landscape and utilization structures. It avoids deconstruction and adds new layers to the site - structurally, functionally, and ecologically.

    Idea
    2022
  • Revitalizing Peja's River-Kosovo's Green Corridor

    The entire program consists of roughly 4 components: The City Green Spine, The River Park, Natural Wetlands, and The Multi-purpose Lake.

    City Green Spine aims to provide blue-green solutions for the city of Peja surrounding the Lumbardhi river. The main feature is a green, gradually-stepped riverbank, allowing access to the river and a green space adjacent to the center of Peja.

    The River Park is the section between the city and the newly built wastewater treatment plant. More specifically, it connects with the new urban development area of Peja. The River Park has a twofold aim: (1) manage the river, and (2) provide a green, natural environment for residents and tourists.

    The Natural Wetlands is the section of the river from the wastewater treatment plant to the lake. It is an area that will be more natural than the River Park, which allows the river to move more freely.

    The Development of the Multi-purpose Lake is one of the prestige measures of the program. The current site is degraded due to illegal gravel extraction and pollution. The Multi-purpose Lake will revitalize both socio-economic and ecological values of the site, whilst attracting national and international visitors.

    Connectivity of the urban and rural landscape is essential for accessibility and use of the to-be-developed program components. Measures include hike paths and bike paths from the city centre to the Multi-Purpose Lake, via the River Park and the Natural Wetlands. Lastly, a shuttle service will be developed to ensure easy transit between the city centre and the lake.

    Idea
    2022-2023
  • Unveiling the Rivera

    Tourism, which is important for many countries and regions, harbours the great danger of destroying nature and culture that is worth protecting. At Unveiling The Riviera, we have therefore paid particular attention to using the great potential of the region to create a strong economic base for the population and, on the other hand, to respect, protect and preserve the rich heritage of the Riviera. Our proposal aims to unveil the hidden potentials with three different goals: Restoring, connecting and activating the area, starting from the existing.

    Restoring aims for a rehabilitated and revitalized landscape next to touristic and environmentally sensitive areas. Connecting beaches, hills and mountains with each other and the hinterland is achieved by connections on different scales. We increase the accessibility of the various landscapes of the southern Riviera through hiking trails, a cycle connection following the EuroVelo network as well as a network of new thematic trails along the coast. These connections will increase tourism, targeting different groups in extensive areas that activate the whole Riviera.

    Using the good local climate conditions and local attractions will help tourism extend all season. Our proposal uses the existing panoramic road as a backbone for a new system that can expand the recreation potential of the area. The strategy aims to reconnect the local population with their land, make it tangible in a sustainable way, and give the region the place in the international attention it deserves.

    under construction
    2017
  • Vlora Boulevard

    A scenic route that attracts locals and tourists.

    With the new Boulevard in Vlora, the second largest port city of Albania, we vitalized an important node of the city that was far from using its great potential of becoming the lively heart of Vlora. Here one can find everything the city needs; from bars, shops, and restaurants to theatres, mosques, the University and the stadium.

    The mission was to improve the public space that now is not only the biggest shopping street of Vlora but also acts as the spine of the urban structure connecting a variety of different programs with each other. The existing mix of regional and local functions and commercial and entertainment activities, that give the street a character with a high dynamic, has been strengthened.

    The boulevard used to be dominated by speedy car traffic and was characterized by palm trees that, unfortunately, were slowly dying due to a disease if not mostly dead already. The former noisy 4 lane street got downgraded into a 2 lane street to provide a 4 m wide free space for pedestrians to stroll and to promote the use of bicycles: A new service strip for terraces, furniture and all kinds of the local greenery.

    A lot of local greenery has been added to provide shade, reduce urban heat and improve the conditions and microclimate of the city. By using local materials and plants typical for the beautiful Albanian Riviera the design celebrates the identity of Vlora and emphasizes the genius local and topographical qualities and conditions. Sustainable and resilient materials for paving, using local planting and trees, define a public space that captures the characteristics of Vlora.

    completed
    2018
  • Unusual living KIDS

    In Germany, 90% of all children live in cities - 60% in large and medium-sized cities alone.

    The concept study takes this as an opportunity to redesign the existing housing estate on Bürgermeister-Reuter-Straße in Bremen Vahr according to the principles of a child-friendly city. The settlement shows various potentials in open space as well as in the building stock. In addition to the location on Lake Vahr, the rich tree population and the generous open spaces, the sealed parking spaces, the repetitive, underused open spaces, and the missing center pose challenges.

    In phase 0, a footbridge will be built that connects the neighborhoods with each other and interweaves the settlement with the network of paths in the area. It creates a center for the entire quarter, creates an address on Kurt-Schumacher-Allee, invites you to the quarter, and leads to the water. This is where people play, romp, rest, chat, celebrate, cook - a meeting point and link between the neighborhoods.

    The redensification strategy is subordinate to the maintenance of the valuable tree population and is divided into measures of upgrading, increasing, and adding. New forms of living promote the social mix in the neighborhood and enable new, diverse family structures and forms of living together in the long term.

    A central neighborhood garage on the main street, supplemented with decentralized mobile stations, enables a car-free neighborhood - this increases security, which at the same time brings more space to play on the street.

    The open space is made usable in the form of private gardens, neighborhood islands, playgrounds, and the "children's wilderness". The footbridge offers various areas of play - also for informal play and nature experiences.

    In the climate-neutral quarter, the roofs are activated as blue-green solar roofs. The rainwater is collected, stored, and evaporated. Biodiversity is promoted and made visible through bee pastures, hedges, and orchards. The footbridge leads as a research path through the future-oriented quarter. There, children can play close to nature and explore relationships between themselves and their environment. Sustainable use of resources can be learned in childhood.

    Idea
    2020
  • TreeTop Trail Lagodekhi

    Lagodekhi Protected Areas (LPA) in the extreme north-eastern part of Georgia at the southern slopes of the Caucasus and with altitudes from 590 to 3500 m, is one of the world's best-preserved areas with diversity of natural landscapes. The project of developing a TreeTop Trail as a new touristic product is to attract more visitors and, considering the transboundary potential of the LPA, make it one of the most attractive destinations, to be included in future transboundary ecotourism products.

    The concept emphasizes the forest as the protagonist and proposes a minimalistic design, a circular shaped trail that gradually ascends towads the tree canopies. Additional program is added in order to enhance the experience of forest. This includes a watch tower, a dome, a large net, a cave, and multiple platforms.

    in progress
    building permission 2019
  • Dhërmi Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas and rich cultural heriatage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Governments initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Dhermi this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructure such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. At the entrance of the promenade an existing structure and a seasonal stream are integrated to form a watersquare, a landmark for the site which will include iconic lettering. A pier serves both for watersports but also as look-out and artificial cliff. The watersquare connects further inland through the 'valley of freshness' and invites for mountaineering and cultural activities.

    completed
    2016