ul class="overview_list " id="projectList">
  • Buchholzer Green

    The development of Buchholzer Grün creates a residential area in an attractive location. The five-storey and the four-storey apartment buildings in combination with ten three-storey townhouses form the northern opening of the new quatier. The three new buildings develop a powerful, own identity, which incorporate the urban connection to the surrounding city districts and the neighbouring Podbielskistraße. The rhythmization in the height development as well as the verticality through the overlapping windows and balconies in the clinker facade are central design principles. The change of material makes the entrance areas clearly recognizable and at the same time they fit into the overall structure of the facades. The result is a robust, unpretentious and solid figure. The multi-storey housing units impress with an exciting mix of tenements and condominiums in different sizes, while the townhouses offer a small type of building as well as a large one and enable parking inside the house.

     

    under construction
    2019
    30659 Hanover
    Germany
  • Dürres Beach Hotel

    When designing the Durres Beach Hotel in Golem, Albania, CITYFÖRSTER faced the challenge of creating quality within an unpromising context. Golem, a popular beach resort, enjoys a prime location on the sea and is set in a mountainous landscape. However, the village has suffered from uncontrolled development, resulting in a sprawling blanket of buildings. The site for the new hotel is located in the third row from the beach and faces a highway on the other side.
    On the other hand the site boasts a beautiful forest of mature Mediterranean pine trees and forms an anchor to a potential urban plaza in the south. In order to overcome the challenges, we designed a building rooted in the Modernist tradition, a compact building block surrounded by greenery. This layout provides the entire building with light, air and space, and secludes the rooms on lower floors from their direct surroundings. An elevated roof gardens compensates the footprint and adds to the overall quality of new hotel.
    All rooms have highly finished interiors, as well as balconies offering different views – either towards the sea, towards the mountains, or towards the trees. Each balcony is cladded in natural stone from different regions in Albania, which creates a distinct rhythm in the façade. The west façade corresponds to the adjacent buildings, whilst the east façade follows the patterns of trees. The end result is positive eyecatcher, clearly visible from the highway and the sea.

    under construction
    2017
    Shkembi i Kavajes, Rashbull, 2021, Albania
    Golem
    Albania
  • Kurt-Schumacher-Quarter "Open Wild Tegel"

    The impressive wide heath landscape of Tegel forms the identity-creating heart of the new district. It is "wide, open, wild and free". This landscape is shaped by a vivid seam, that maximizes the contact surface to the landscape. Schools, kindergardens and public squares activate this space. Here one can play, learn, rest and socialize. A variety of building typologies characterizes the district and offers a great diversity of programs. Residential buildings increase towards the seam, while offices and retail are more likely to be found at the well accessible edges. In Tegel one can find bigger and smaller buildings with panoramic views or gardens, intimacy or openness.

    Idea
    2016
    Kurt-Schumacher-Damm 38
    13405 Berlin
    Deutschland
  • The Rubber House

    The Rubber House as a price winning project in the Eenvoud/ Simplicity competition was selected to be built in Almere, Netherlands, as one of 12 experimental housing projects. In volume and style inspired by the simple and archetypal Dutch barn architecture the Rubberhouse forms a simple asymmetric double pitched roof inhabiting 2 storeys, in combination with a single pitch roof with one storey. The resource saving construction consists of massive wood panels from cross-laminated timber. The outer walls and the roof surface are clad with black EPDM foil. In contrast to that the atmosphere of the inside is characterized by the natural warm surface of the massive wooden walls. The utilization concept proposes small private rooms in favour of a generous open plan living area. Clear lines of sight through the entire building support the robust, open space sequence and allow visual connections into the adjacent forest. The living room can be expanded via the large sliding glass doors onto the terrace. The high degree of prefabrication allowed for a building period of only three months.

    completed
    2011
    De Eenvoud 15
    1319 Almere
    Netherlands
  • Park City

    The project is located on the western outskirts of Tirana, an area which has seen major development in recent years due to its prime location close to the main entrance corridor to Albania's capital. With a total of approx. 400.000 m2 built floor area the new district will house approximately 7.000 inhabitants. It stretches between two large parks, whose conceptual design also formed part of the competition brief. Runway Park is a 1,1 km long former landing strip and Lana Park is an extension of the city's main green axis. The design proposes an urban layout that forms a hinge between these two parks, making them accessible, as well as connecting them, whilst strengthening the distinctively different character of both. The urban structure reflects a combination of three typologies: 4 storey stripes, 12 storey towers and 8 storey 'urban rocks'. The aim is to offer a broad variation of lifestyles, as opposed to the prevalent development paradigm of 9 storey broken perimeter blocks in Tirana.

    completed
    2009
    rruga Abedin Rexha nr 167, Tirana 1033, Albania
    1000 Tirana
    Albania
  • Primary and Comprehensive School Helios

    A new primary and comprehensive school (IUS) is planned for the former site of the Helios AG in Cologne Ehrenfeld. The school concept is based on the idea of a "university school", which spatially implements the educational objectives of inclusiveness: The school comprises the grades 1 to 13 and operates closely with the teacher training of the University of Cologne. This is architecturally reflected in an open learning environment for all grades. As part of a new high-quality and dense city block, the school should be an integral part and actor of the district: The school premises may be used publicly and the school offers a range of activities to the neighborhood.
    The school is designed as a compact structure, which is confidently positioned due to its clear-cut cubic form and at the same time contextualized by its orientation to axes and edges of the surroundings. It creates a clear address to the Vogelsanger Straße by a glass-enclosed foyer and a funnel-shaped, covered entrance situation. The inviting foyer and the localization of semi-public functions on the ground floor – such as the auditorium and educational center, the canteen, workshop and studio spaces – creates the desired integration of the school into the district and allows for important synergies of different usages.
    The common center - "the heart of the school" - spans over two floors and offers spacious stairs for meeting and seating: A great place for communication and leisure for all functional areas of the whole school.

    Excerpt from the jury report: "The jury praised in particular the optimal implementation of the educational objectives, which corresponds in a particular way to the intentions of the users. The learning environments are well designed and can be effectively used. Primary education is accessible as a separate unit on the first floor over short distances. The secondary education units I and II are localized on one level and are equipped with a spacious central communication zone, which provides space for a diverse range of activities. ..."

    Idea
    2015
    Heliosstraße
    50825 Cologne
    Germany
  • Family Villa

    A listed villa of the 1850ties was converted into two family apartments. The large garden is used collectively. The 1st and 2nd floors were redesigned in relation to the needs of a couple with five children. Spaces „suitable for everyday use" are created and at the same time, the special character of the historic building with its ornamental elements and valuable wooden floors is strengthened.

    To reestablish the former spaciousness a multitude of fixtures and walls were demolished. The roof was reconstructed according to current energetic standards. The first floor serves as an entrance area with a large hall leading to the kitchen and the balcony. The master bedroom and one kid's room are orientated to the garden. The former ballroom as the heart of the building is used as a dining and living room. The space has an impressive size (55m2, 6m high) and is decorated with an ornamental ceiling that was preserved and - where necessary - restored. A gallery is installed into the ballroom as a slender glass-steel-structure: The stairs are suspended from the gallery to keep the parquetry untouched. The second floor is reserved „for kids only" and features four rooms, a play hall, and a bathroom. The staircase between the two floors is enhanced in its spaciousness by opening up a part of the ceiling. All design and constructive measurements were undertaken in detailed consultation with the institution for historic preservation.

    completed
    2012
    Von-Alten-Allee
    30449 Hannover
    Germany
  • Updating Nordweststadt

    Like many other residential schemes of the 1960's the Nordweststadt in Frankfurt requires an update of its building stock, a redesign that meets current and future demands of urban living. A set of transferable, integrative, and low-cost design measures is developed, focusing on three main tasks: Tidying up, the regeneration of neighbourhoods, and the strengthening of identity. Shrubs and trees are cut back, the parking is reorganized, pedestrian and cycle lanes are being introduced, new public spaces are designed and the courtyards are upgraded by private gardens, new public green amenity spaces and 'light pergolas' - a minimal architecture that connects basement parking with the courtyards and passes over into a podium with seating steps on ground level. The light pergolas enclose a small lounge, an external barbecue, water and electricity connections and a bicycle workshop. During evening hours and at night the pergolas illuminate the courtyard, by day these enable diverse and easy use of the courtyard and strengthen a lively community.

    completed
    2010-2014
    Gerhart-Hauptmann-Ring
    60439 Frankfurt on the Main
    Germany
  • Greater Helsinki Vision. Eight profiles, one unity

    'Holistic Uniqueness' proposes a future vision and a robust
    development framework for Greater Helsinki, Finland. The
    region is globally positioned as the interface between the EU and
    Russia. A high velocity train network links Helsinki to the Baltic
    centres, Stockholm, Tallinn and St. Petersburg, establishing a
    transnational connection. The Greater Helsinki Region itself
    is defined as a configuration of eight core areas, each characterised
    by a unique programmatic and spatial profile. Based on
    the incorporation of global future developments (like energy
    shortage, demographic change etc.) and existing local potentials,
    the profiles act as concepts for a sustainable development -
    ensuring global competence and creating local identity at the
    same time. A specific urban form and structure is proposed for
    each area, strengthening the programmatic profile and creating
    diverse relations between urban and green spaces. Within
    this metropolitan configuration each area will offer something
    unique. Therefore they are linked not only by a sophisticated
    transport system, but more importantly by a complementation of
    each other.

    Idea
    2007
    Pohjoisesplanadi 11–13
    00170 Helsinki
    Finland
  • Øresund Region 2040

    The project is based on three aspects: 1. future megatrends, 2. strengthening a sustainable society via social equality, healthy environment, and qualitative economic growth, 3. participation along with reflective, visionary guidance as the basis for effective and flexible developments. High velocity train and ferry connections will enhance the position of the Øresund Region as interface between Central, Northern and Baltic Europe. The development concept for the Øresund Region itself combines two main structures: the Metrosund, an association of nine cities encircling the Sund, and the Ørezones, nine sub-regional areas. Each Metrosund-City and Ørezone is given a unique profile based on existing characteristics and demands of the aforementioned megatrends, generating regional identity and global competence. Within the hinterland networks of SMESTOs (Small and MEdium sized TOwns) give a flavour of the local qualities. One key agency will guide the development process: Øresund Visionary Guidance, a multidisciplinary, independent, cross-border task force working closely with the people of the Øresund Region.

    Idea
    2007-2008
    Lufthavnsboulevarden 6
    2770
    Denmark, Sweden