ul class="overview_list " id="projectList">
  • Blankenburger Süden - Circular City

    The design is based on the concept of a "Circular City", a circular organised neighbourhood, and is guided by the spatial principle "Landschaf(f)tStadt": The landscape creates the city.

    A structural and design focus is on the blue-green infrastructure: a 60-hectare landscape park with garden, forest and water land not only offers various places for leisure, sport and recreation but also provides numerous ecosystem services such as climatisation in urban areas, rainwater management, food production and the strengthening of biodiversity.

    The neighbourhood is divided into four sub-sections, each with its own specific building and open space structure. All buildings open up to green space and offer a variety of affordable housing options. Construction with wood and recycled materials and the creation of blue-green roofs contribute to the neighbourhood's good climate balance. A new type of building, the so-called CYC Hub, acts as a circulation interface. It houses the technical infrastructure of the circular organised neighbourhoods - such as the energy station and the neighbourhood garage with a mobile station as well as socio-cultural and educational facilities such as a kindergarten, youth club, neighbourhood meeting place and neighbourhood management.

    in progress
    Berlin
    Germany
  • New Istropolis

    CITYFÖRSTER and KCAP design a new cultural district for Bratislava, Slovakia. Trnavské mýto will house a state-of-the-art concert and congress venue and the area will be transformed into a modern open neighbourhood including a series of green and public areas.

    Immocap, the owner of Istropolis, has presented its vision of New Istropolis, developed in cooperation with the international architectural studios KCAP and CITYFÖRSTER. The project aims to bring Bratislava a world-class multifunctional cultural and social centre with top-level architecture, creating a long deserved cultural landmark for the Slovakian capital.

    The new multifunctional hall enables Istropolis to meet Bratislava's real needs and leverage the potential of Trnavské mýto, and will foster cultural and congress tourism. New Istropolis offers the capacity to host various events simultaneously, such as acoustic, rock, jazz, pop concerts, numerous events and cultural events, and conferences and congresses of all sizes. The hall will be able to hold three different events simultaneously and have a maximum capacity of 3000 seats and 5000 combined seats for sitting and standing. The unique in-the-round seating configuration brings the audience close to the stage, creating a sense of intimacy and connection with the performers.

    Trnavské mýto is a key location in Bratislava in terms of pedestrian movement, traffic, and potential contribution to urban development. The project aims to bring new life to this important part of the city that has been neglected too long. Besides the world-class cultural venue, there will be a park with promenade, fountains, and cycle paths. Public areas will be accessible to visitors throughout the day, while the square will support and develop community activities such as seasonal markets.

    in progress
    Trnavské mýto 1
    831 04 Bratislava
    Slovakia
  • Recycling house

    The recyclinghouse is an experimental residential building in the Hanover district of Kronsberg. It is a prototype that tests the possibilities and potentials of various types of recycling in the real laboratory and shows a cycle-oriented and resource-saving planning approach.

    On the one hand, the recycling center relies on recyclable building products, such as the raw construction made of glue-free solid wood elements. On the other hand, recycled materials such as the foundation made of recycled concrete or wall insulations made from old jute bags are used. There are also large quantities of used components being used which, if possible, originate from the building stock of the client GUNDLACH or have been obtained locally. Particularly important is a recycling-fair design that allows the use and disassembly of the components without loss of quality or a sorted separation of the materials after the end of life.

    The construction industry is one of the largest waste producers and consumers of resources and a significant contributor to global CO2 emissions. When planning buildings, today it is mainly the energy consumption in the operation of a building that is considered. The considerable amounts of "gray energy" involved in the production of buildings remain largely unconsidered. Here, the existing building stock can also be understood as huge raw material storage. The recycling of building materials and materials as well as recycling-friendly construction methods will play an increasingly important role in the future.

    completed
    2019
    30539 Hanover
    Germany
  • Jale Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas, and rich cultural heritage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Government initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Jale this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructures such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. As the beach is very deep and the bay mainly attracts the younger generations, we have been inspired by some of the existing beach-bars that were embedded in rich flowering gardens. Between the beach and the promenade, we have provided a strip of gardens housing 6-7 beach-bars, each with a stable structure to survive the harsh storms in winter. The bars come in three different sizes and allow for all furniture to be stored inside during the cold season.

    Photography: Lucas Hardonk

    under construction
    2016
    Himarë
    Himarë
    Albania
  • Lune Delta°... designed as closed-loop cycles

    Taking into account the Cradle to Cradle philosophy, the Lune Delta forms an economic structure that provides design, ecological and social contribution even after the end of its period of use. The sustainable commercial area is based on the following principles: 1. integral: The structure fits into existing overall structures, arises and also benefits from them. 2. demand-oriented: Different requirements are covered by the initial cluster. The system of ditches forms its own ecosystem and areas for Commons are implemented. 3. diverse: Open space systems and the special sector mix resolve the contradiction between commercial use and landscape and contribute to creative and social diversity. 4.circular: Buildings, open space and infrastructures operate as material cycles. They support technical or biosphere principles and adapt functionally and in design. 5. sustainable: The use of renewable energies is a hybrid system, which is locally, infrastructurally and formally connected. 6. orchestated: The cooperative Development Company Lune-Delta controls processes, ensures synergies and promotes communication.

    in progress
    2017
    Luneplate
    27572 Bremerhaven
    Deutschland
  • Dhërmi Waterfront

    The rural south of Albania is gifted with a spectacular coastline, unspoiled natural areas and rich cultural heriatage. Travel is an important driver of the economic development of Albania. However, developments of the past 20 years have been haphazard and do not match the touristic potential of the region. Being part of the Albanian Governments initiative of 'Urban Rebirth', the main objective of this project was the regeneration of the waterfronts of the villages Jalë and Dhërmi. Starting from the outstanding natural beauty of both locations, our aim was to structure and strengthen the coastline and connect it with its surroundings, both physically as well as ideally.

    In Dhermi this included freeing the main promenade from car traffic, providing basic infrastructure such as benches, bins, showers and fountains, but keeping the promenade at a low profile, seeking a continuation with the beach. At the entrance of the promenade an existing structure and a seasonal stream are integrated to form a watersquare, a landmark for the site which will include iconic lettering. A pier serves both for watersports but also as look-out and artificial cliff. The watersquare connects further inland through the 'valley of freshness' and invites for mountaineering and cultural activities.

    under construction
    2016
    Rruga Kosova, Vlorë 9400, Albanië
    Himarë
    Albania
  • Düsseldorf Mosaic

    How can Düsseldorf react to demographic change? Who plays which part in current urban development processes? Where can we create affordable living space? How far away is the open countryside, the nearest playground? These and many other questions concern the citizens of Düsseldorf. The "Raumwerk D", which is being developed parallel to the "Mobility Plan D", is intended to provide answers to such questions that have been worked out together. The spatial image determined within this framework is not a plan in the conventional sense. It is based on the current state of urban and landscape spaces and emphasises structural elements. It marks identity-defining places as well as urban structures that take over important functions for orientation. Furthermore, it spatially and pictorially highlights the qualification and profiling of urban spaces and the focal points of urban development. The participants in the dialogue process have enriched and specified the spatial image with suggestions regarding content and illustration.

    in progress
    2019
    Düsseldorf
    Deutschland
  • Campus as Quarter

    The new quarter campus forms a high-quality central urban hub between the western and southern part of the city, which, through systematic revitalization and redensification, will sustainably supplement Heidelberg's educational landscape. The aim is to link the leisure and educational facilities and to expand the programme with living, working and public services to create a diversified and vibrant neighbourhood. The green open space strip, including valuable biotope structures and a north-south connection geared towards local mobility, connects the quarter to its surroundings. Superordinate development principles focus on the long-term maintenance of the livelihood of future generations and will create integrated and lively learning and living spaces.

    "Education happens everywhere - in the family, with peers, in leisure time and at school. Parents, school, day structures, associations - they all contribute to a holistic education." (Bildungslandschaft Schweiz)

    Idea
    2019
    Heidelberg
    Deutschland
  • Bergviertel Krampnitz, green I enlived I in motion

    Based on a strong landscape and valuable historical structures, Bergviertel Krampnitz is a forward-looking quarter, creating its own identity as a place to live and work in harmony with the environment. Against the background of a climate crisis and scarcity of resources, it will be sustainably developed and will serve as a centre of life for a broad cross-section of the population. A small-scale and diverse density creates a lively place, is gentle on resources, uses infrastructures efficiently and relies entirely on the mobility of the future - the environmental network. Small and large apartments in the same building ensure social diversity, intergenerational living connects young and old and assemblies along with community-oriented housing projects enable self-determined living. The combination of living and working responds to the trend to more strongly combine leisure and work as well as career and family. Strong and diverse open spaces, differently addressing the building plots, bind everything together and enable uses from communal gardening to sports and leisure activities up to generous landscape experiences.

    in progress
    2019
    14476 Potsdam
    Deutschland
  • Munich North-East

    How can strong urban growth be reconciled with village structures? A question that is becoming more and more important nowadays.

    In Munich Northeast we orientated our plan to the existing villages, meaning that along the existing and future infrastructures (S-Bahn + U-Bahn) new dense, urban, and mixed-use quarters are growing, which structure the space. In this way, a district for 30,000 residents blends smoothly into its surroundings.

    A village and its church. Hybrid multi-story buildings in a mosaic of squares, gardens, and fields. A water landscape with an alpine view. Mutual references and soft transitions facilitate the emergence of diversity and a mixed city of diverse actors. A field of tension between anonymity and community, between central S-Bahn and historic village square, between the world of work and the field.

    Idea
    2019
    81929 München
    Deutschland